Dnevna doza mediokriteta

25 oktobra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

Reko pa poreko – obećao sam da neću više da pišem o  političkoj situaciji u zemlji, ali me to nije dugo držalo. Malo, zato što ste me vi „nagovorili“, više zbog toga što sam se navukao na pisanje, tek evo me opet. O kadrovima ove vlasti je reč, još bliže o savetnicima onih najviših – Predsednika države i Predsednika vlade. Dosta sam o tome već pisao i o kadrovima uopšte i savetnicima ovih najvažnijih – www.opancar.com pretraživač pod mediokritet, mikić, bler i dr, a za ovo što sada pišem dovoljno je bilo otvoriti jučerašnji Blic, pa da pođemo redom.

Domaćin iz Bajčetine, u ulozi domaćina države, i daje za savetnika za privredu drži Predraga Mikića, čoveka čija se dobrobit za privredu ove zemlje baš nešto i ne oseća – izuzev ako se pod tim ne podrazumevaju poduhvati o kojima je već pisano, privatizacija Vršačkih vinograda i dr. Za razliku od toga, kad je o privatnom biznisu reč – kako Predsednika i njegove dece, tako i Savetnika i njegove dece, a sudeći po imovinskim kartama pomenutih, tu je situacija sasvim obrnuta, pa je za pretpostaviti da je to i razlog što ovaj dvojac i dalje funkcioniše.

Ništa tu ne treba da buni ni jučerašnji napis u Blicu pod naslovom „Koga ovaj čovek može da savetuje“ ako mu privatne firme posluju sa gubicima – o Mikiću je reč, jer na gubitke se ne plaća porez, s tim  što je pored sopstvene veštine potrebno imati i veštog knjgovođu. Naravno ja ništa ne tvrdim, to bi se dalo utvrditi samo revizijom kompetentne revizorske firme i primenom Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u čiju se nepristrasnost, ne sme sumnjati, bar kada je o ovima reč.

A što se tiče izjave, da je on – Mikić, u tim firmama zadržao tek simbolični procenat vlasništva, dok je sve ostalo prepustio deci koja se valjda eto zaigrala, to nije vredno komentara. Postoji u resoru privrede za koju je on savetnik Predsednika države i pojam – povezana lica, što bi narečeeni morao da zna.

* * *

       Kad kažem narečeni odmah se setim Dragoljuba Žarkovića, zahvaljujući kome smo juče – kolumna u Blicu, saznali i spisak Premijerovih savetnika, koji je takođe za savetnika za privredu uzeo onog najveštijeg – Sinišu Malog, o čijim veštinama ne treba trošiti reči.

Okreni, obrni o njihovim veštinama se priča. Siđem dole u bakalnicu, poslala me žena da kupim jogurt, komšija me pita o čemu pišem, ja kažem o veštinama, na to nas prekine bakalin – Znate li vi u čemu je razlika između kurve i kurveštije? Ne!, kažemo nekako u glas, a on će na to – Ove druge su veštije. – Nemoj tako, kaže mu komšija, svi su oni birani na konkursu, a bakalin – čovek u nedostatku pametnijih mušterija raspoložen za viceve, ispriča još jedan, ovog puta o konkursu:

–          Čuo sam da si se oženio, kako si odabrao ženu, pita Mujo Hasu.

–          Raspisao sam javni tender, kaže Haso.

–          To si se baš dobro setio, a koji su bili uslovi tendera, pita Mujo

–          Test iz matematike, kaže Haso

–          I, kako je bilo, pita Mujo

–          Lepo. Bile su tri kandidatkinje, a pitanje je bilo koliko su 2+2. Jedna je rekla da je to 3, druga 4, a treća 5.

–          I koju si izabrao

–          Onu sa najvećim sisama, kaže Haso.

* * *

       Pita me prijatelj – Ti si iz te struke, po kojim kriterijumima je za direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika postavljena Danijela Vazura. Jeli ona poznata u pravosudnim krugovima. Jeste, kažem mu, isto onoliko koliko je njen brat Miloš Vazura, direktor fudbalskog kluba Partizan, poznat u fudbalskim krugovima.

Dotična je, i to piše u jučerašnjem Blicu, nakon rasformiranja Agencije za privatizaciju, zaposlila u svoju agencuju – razume se po konkursu, 47 lica iz bivše Agencije za privatizaciju, uprkos zabrani novog zapošljavanja u javnoj upravi.

Napomena: svaka sličnost sa prethodnom pričom o konkursima je isključena.

* * *

       I na kraju – sve iz jučerašnjeg Blica, vest o jednom kraljevskom venčanju na Oplencu. Princ Mihailo Karađorđević i nevesta Ljubica Ljubisavljević venčali su se po svim crkvenim običajima. Bogosluženje je obavio jedan od najviših crkvenih velikodostojnika  – „njegovo preosveštenstvo episkop vranjski g. Pahomije“.

Onaj isti Pahomije što je samo zahvaljujući zastarelosti postupka – i za to su potrebni odani sudski kadrovi, izbegao zatvor zbog pedofilije – seksualnog zlostavljanja maloletnog dečaka koji je došao u crkvu iz najčistijih pobuda – da uči za popa. E, jebo ti ovakvu kadrovsku politiku, pa makar bio i grešan što psujem, ovi iz crkve su gori od onih iz države.

Dragiša Čolić, 25.10.2016.