Drž’te lopova

24 februara, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Bio jedan film, italijanski, iz vremena posleratne Italije, Vitoria de Sike, jednog od najvećih svetskih reditelja tog vremena, pod nazivom Kradljivci bicikla. Dosta se toga pozaboravljalo, ali mi je u sećanju ostala kultna scena – kradljivac uleće u masu koja juri lopova i viče iz sveg glasa “Drž’te lopova.”

       E sad kakve veze ima ono što gore rekoh sa hajkom koja se ovih dana digla oko diplome Miroslave Milenović, članice Saveta za borbu protiv korupcije, nemam pojma, čista asocijacija. Na zvaničnom sajtu tog saveta, čiji je osnivač Vlada Republike Srbije, postavljena je i biografija Miroslave Milenović, sa datumom Jun 10, 2013, što nije bez značaja jer to tu stoji eto skoro tri godine, a aktuelizovalo se ovih dana, posle izveštaja Saveta u kome se govori o medijima – cenzuri, autocenzuri, vlasništvu nad medijima i dr., a koji je kako sam shvatio potpisala Miroslava Milenović. A na pomenutom sajtu, kad je reč o njenoj biografiji stoji:

       “Diplomirala je na Univerzitetu u Beogradu 1984. godine, a na Fakultetu političkih nauka 2004. godine stekla je sertifikat specijaliste za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Pohađala je i stekla sertifikate sa kurseva za ovlašćenog računovođu pri Udruženju računovođa i revizora Srbije, kao i kod ACCA u Velikoj Britaniji, Evropskog centra za mir i razvoj. Stekla je sertifikat u SAD za Ovlašćenog istraživača pronevera. Usavršavala se i na: SAP Solution Academy, BoldSolomon u Londonu, IFEX-u u Pragu, kao i Management Centru u Beogradu.

       Poseduje preko dvadeset godina radnog iskustva u međunarodnim kompanijama na poslovima administracije, finansija, računovodstva, poreske regulative, kao i dugogodišnje iskustvo u savetničkim i konsultantskim uslugama u računovodstvenoj i finansijskoj kontroli. Radila je na implementaciji procedura, unutrašnjoj kontroli, reviziji, računovodstvu i finansijskoj kontroli međunarodnih i domaćih preduzeća.

       U Ministarstvu finansija bila je šef jedinice za restrukturiranje javnih preduzeća. Učestvovala je u pisanju Zakona o računovodstvu i reviziji.”

       Na prvi pogled, rekao bi čovek, biografija za respekt. Međutim tako ne misle „Informer“ i „Politika“, po meni iz bar dva razloga – prvo, prepoznali su se u Izveštaju, a drugo, treba i odraditi za ono što donosi status koji ove dve novinske kuće uživaju kod aktuelne vlasti. O Draganu J. Vučićeviću, vlasniku i glavnom uredniku Informera ne bih ovom prilikom iz higijenskih razloga. Naslovi tipa – Krije diplomu i sl. mogu da zavrede pažnju samo njegove čitalačke publike koja uglavnom samo naslove i čita. Tuga me hvata što je u istom društvu i moja Politika, a moja je sigurno više nego što je Ljiljane Smajlović, jer ja sam pre mnogo godina uz Politiku nučio da čitam i čitao sam je sve dok ova nevremena nisu nastupila, a ona je da izvinete došla ovde iz neke pizde materine i uzela mi je.

       Elem, pod naslovom „Rešena misterija MMPoaro“, Politika piše: „Odbijanje Miroslave Milenović, članice saveta za borbu protiv korupcije i bivše specijalne savetnice  Saše Radulovića u Ministarstvu privrede da saopšti školsku spremu samo je produbilo sumnju u njenu stručnost …“ Več sam ovaj naslov pokazuje u kom pravcu će autori napisa da idu (dva ih je) – umesto da polemišu i/ili osporavaju navode Izveštaja, autori u prvi plan izbacuju stručne kvalifikacije potpisnika, kao da te kvalifikacije nisu bile predmet razmatranja od strane Vladinog tela koje je Miroslavu Milenović postavilo za člana ovog Vladinog organa. Navodi se da je Miroslava Milenpvić bila i specijalna savetnica Saše Radulovića u Ministarstvu privrede iz čega bi današnji čitaoci „Politike“ valjda trebali da zaključe da joj je i to hendikep, a ne navodi se da je Saša Radulović bio ministar u Vladi Aleksandra Vučića i da je odatle svojevoljno izašao a ne bio isteran. E sad, da li je to pozitivno ili negativno, zavisi sa koje stajne tačke se posmatra. Po meni to mu služi na čast – imao je svoj program, što se od Ministra i očekuje, taj program nije prihvaćen i odlučio je da ode.

       Dalje, „Odbijanje Miroslave Milenović, članice saveta za borbu protiv korupcije i bivše specijalne savetnice  Saše Radulovića u Ministarstvu privrede da saopšti školsku spremu …“ Bilo bi interesantno znati koju školsku spremu imaju autori ovog napisa, jer ako na sajtu piše  „Diplomirala je na Univerzitetu u Beogradu”, onda je nesporno da je u pitanju visoka stručna sprema, a što se tiče “odbijanja da saopšti školsku spremu“ – što bi je ona kazivala i kurti i murti, ako je već to pokazivala nadležnima kad su je birali na navedene funkcije.

       I konačno autori „zakucavaju“: Jedini finansijski forenzičar u Srbiji, ovlašćeni računovođa i revizor, sudski veštak, tviter junak MMPoaro, zapravo je diplomirani inženjer geologije!“, a nije na primer diplomirani ekonomista što bi po sudu autora ovog članka jedino mogla i smela da bude.

       Gospodo autori, vi nemate pojma ni o akademskom obrazovanju ni o akademskim usavrsavanjima. Miroslava Milenović je završila studije tehničkih nauka, a tamo se uči žešća matematika od studija matematike na ekonomskom fakultetu i to na „državnom“ fakultetu u vreme kod ovih ujdurmi od sticanja diploma na privatnim fakultetima nije ni bilo, a potom se dvadeset narednih godina stručno usavršavala u raznim disciplinama koje je itekako kvalifikuju za posao koji radi.

       O tome jedan od komentatora, Boris Aprcović kaže: Ma neka je Politika objavila Miroslavinu akademsku biografiju, ili je bolje da kažem da je Politika objavila svoju biografiju? Pa sad bar eksplicitno znamo s kim imamo posla. Drugi zamimljiv biser je da su pokušali da kompromituju Miroslavu zato što je završila Geološki fakultet? Ja znam da možeš čoveka da kompromituješ sa Megatrendom, ali da možeš da ga kompromituješ sa Rudarsko-geološkim, prvi put čujem. Ona je završila geologiju, specijalizirala na FPN-u i to je nešto najnormalnije u celom svetu. Obe diplome su diplome uglednih ustanova. Ja sam doktorirao na FPN-u, ali nisam tamo i diplomirao – da li to znači da nisam stručan za političke nauke?? Logika imbecila. Svejedno, sada očekujemo da nas gospođa Smajlović obavesti o struci Vučićevog kuma iz elektroprivrede, diplomama predsednika države, diplomama Ministra vojnog (bivšeg i budućeg), diplomama ministra policije, zamenika predsednika skupštine i ostalih dve hiljade funkcionera SNS-a (otprilike) sa ozbiljno spornim diplomama”.

       A drugi komentator, Aleksandar Lojpur, kaže: “Politika se člankom “Rešena misterija MMPoaro” od 20.02.2016. vraća u devedesete. Umesto da svoj prostor i  uticaj iskoristi tako što će obavestiti čitaoce o nalazu Saveta, kako su se stotine miliona državnog novca prelivale ljudima bliskim vlastima, Politika se, poput tabloida, bavi spinovanjem – omalovažavanjem Miroslave Milenović – jednog od autora Izveštaja. Autori teksta su propustili da navedu da je na sajtu organizacije AML Consulting Global navedeno da je Miroslava Milenović član tima te organizacije i kakvu reputaciju ima ta organizacija u otkrivanju načina pranja novca i finansiranja terorizma. Miroslava je bila u pravu što je odbila da se izjašnjava na prozivke. Da je biografija Miroslave Milenovć zaista bila tema, autori spinovanja iz Politike i Informera bi objavili da je Miroslava diplomirala sa 20 godina, ali da je nakon diplomiranja, poslednjih 25 godina, sticala dodatne kvalifikacije uključujući i diploma Association of Chartered Certified Accountants, koja je po rangu viša od bilo koje fakultetske diplome.”

       Gospodo autori znate li šta ovo poslednje znači – Association of Chartered Certified Accountants. Charter Accountant je zakleti knjigovodstveni stručnjak, a Miroslava Milenović ima diplomu te ugledne svetske asocijacije.

       No dobro, ako već ne baratate sa tim terminima i relevantnim institucijama, mogli ste, pre nego što ste se tako nalupetali, bar da zavirite u važeći Zakon o reviziji, u član 6. koji govori o uslovima za izdavanje licence za obavljanje revizije. Videli biste da zakon za sticanje te licence ne traži završen ekonomski fakultet već “visoko obrazovanje na studijama drugog stepena u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”, a i Geološki fakultet tu spada.

       Isto je i sa terminom forenzičar. Ni taj se termin ne vezuje nužno za zvanje ekonomiste, čak i kad je računovodstvo u pitanju. To je primena najšireg spektra naučnih disciplina koje koriste sudu u  istražnom postupku, a ovo što Miroslava Milenović radi bi itekako moglo da koristi sudu.

 Dragiša Čolić, 24.02.2016.