Kad bismo hteli ozbiljno

21 septembra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Imam komšinicu, bliži se osamdesetoj, bivši medicinski radnik sa preko četrdeset godina radnog staža – dobra žena, omiljena i na poslu dok je radila i van posla, sa penzijom od valjda nešto više od dvadesetak hiljada dinara, koja i danas drži na ormanu sliku Slbodana Miloševića. Pitam je – Za koga si glasala? – Pa za Vučića, kaže, za koga ću drugog. – A da je Sloba živ, glasala bi za njega, pitam dalje – Pa naravno, odgovori mi bez dileme – Dobro, nastavljam dalje, ‘el ti znaš da je on dao da se ubije Ivan Stambolić, takođe socijalista, njegov politički otac, onako jednostavno: čovek džogira, zaustavi se kombi, ubace ga unutra, odvezu na Frušku Goru, narede mu da klekne nad već iskopanom rupom u kojoj je posut živi kreč, metak u potiljak, gurnu ga nogom, zatrpaju rupu i gotovo. – Znam, reče – Pa znaš li ti da su ovi što su sada na vlasti, ti isti – Znam!

       Čitam danas na fejsbuku – prema pisanju portala Sarajevo grad, Vijesti iz regije, broj pregleda 6099 od 5. maja ove godine, srpski diplomata Dušan Bataković izjavio da je Mira Marković donela sa sobom u Rusiju četiri milijarde evra i da onda ne treba da čudi što ona tamo već 11 godina živi zaštićena ko beli medved u jednom velikom vojnom objektu nalik našem Karađorđevu, te da je u pitanju velika državna pljačka.

       I sad, što bi Rusi rekli, da se razaberemo:

       Prvo, portal Sarajevo grad, sa svojim Vijestima iz regije gde i mi spadamo, deluje na ovim prostorima već duže vremena – pregled o kome je ovde reč nosi broj 6099, pa njegov uticaj na formiranje javnog mnjenja u regiji u kojoj, prema učestalim izjavama naših najviših državnih zvaničnika mi postajemo lideri, ne treba potcenjivati.

        Drugo, Dušan Bataković je karijerni diplomata, pa za istzražne organe neće predstavljati problem da ga pitaju da li je tačno da je on izjavio to što piše pomenuti portal ili nije, te ako nije tačno – pitati zvanično one koje treba za objašnjenje i o tome izdati javno saopštenje kako ne bi nepotrebno dolazilo do uznemiravanja javnog mnjenja, a ako je tačno – zauzeti o tome u Vladi i Skupštini stav i saopštiti ga narodu da zna kako da se upravlja.

       Ukoliko je ovo poslednje tačno, bilo bi to saznanje korisno i za inicijativu koju večiti boem ove i prethodnih vlasti Milutin Mrkonjić – i ostali mrkonjići, a ima ih, upravo pokreće za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, a možda i mojoj komšinici – i ostalim komšijama, i njih ima, da se prizovu pameti.

Dragiša Čolić, 21.09.2016.