KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 5

15 marta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Ljut sam. Udaljavam se od problema. Meditiram o Miri Marković, hoću da pišem roman, a još nemam ni temu. Da sam bar to radio do sada, da imam neko iskustvo bilo bi mi lakše. Neću nikoga ni da pitam da me ne bi zajebavali. Razgovarao sam ponovo sa kumom – u njega sam jedino imao poverenje. A on, s neba pa u rebra. „Bre, kume, jesi li ti išta pisao u životu? Sad si se setio. I to roman. A i koji će ti to. Ko danas još čita romane?“ Umesto da mi pomogne, ispriča mi još jedan vic.

Pitali Srbina: „Da li ti znaš da voziš avion?“ A on kaže: „Jebem li ga, nisam nikad probō, al’ mora da znam.“ „Ha, ha, ha, al’ ti je vic, stariji je od tebe. Prvi put sam ga čuo od mog dede“, odgovaram mu pakosno. „Što se nisi nečeg novog setio.“ I on me zajebava. Ne može čovek više ni u koga da ima poverenje.

       Da sam u Americi, bilo bi lakše. Tamo čovek ne mora ništa da izmišlja. Treba samo da prepisuje život. Možda je to ideja! Ni mi u tom pogledu nismo daleko od njih. Uostalom, treba se ugledati na lidere novog svetskog poretka – globalizacija, mislim da se tako zove. Nesvrstani neće više da se svrstavaju s nama. Rusi su u čabru, kao i mi. Za to se još početkom devedesetih postarao Gorbačov.

* * *

       Dakle, to bi moglo da bude to. Prepisivati život. Da vidim šta piše u „Blicu“. Možda ima nešto interesantno. „Šampionka u seksu“, izvesna Amerikanka Jasmin Sent Kler (kako ime može da zavara), oborila dosadašnji svetski rekord Kineskinje Anabele Cong – tucala se „u nizu“ (kod nas se to nekada zvalo redaljka) sa 300 muškaraca. Kasnije se, posle samo četiri sata, ova diplomirana studentkinja „Kolumbija“ Univerziteta, slatko potucala sa svojim dečkom – iz ljubavi. Pomenuta Kineskinja izdržala je samo 251. Bio sam u pravu. Amerikanci su u svemu najbolji. Ne sumnjam, ako tamo nekoj Kineskinji, daleko bilo od nas, padne na pamet da povrati rekord, da će Amerikanke sedeti skrštenih nogu. Mrs. Medlin Olbrajt, kao doajen ženskog dela predsednikovog kabineta, treba na vreme da razmišlja o tom problemu. Prestiž Amerike treba očuvati na svim poljima.

       Slučaj je interesantan, ali ne pomaže mi za moj roman. Lako je bilo pomenutoj Miss. Sent Kler. Kod mene je problem obrnut.

Nastaviće se …