KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 18

16 juna, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Šta? Ništa od toga niste ni čuli ni videli? Uveli ste cenzuru? O my God! O my God! Toliko demokratskih promena od kako ste Vi došli na vlast. Tako demokratska zemlja, pa cenzura! Unbelievable! Beg your pardon! Nije cenzura – samo malo prećutkujete, frizirate, montirate, izmišljate, lažete. U interesu nacije, privremeno – kasnije ćete sve da vratite na svoje mesto.

       Zašto, gospodine Bler. Pa vi ste naciji rekli da ste pošli u častan pohod – da sprečite humanitarnu katastrofu. Britanija treba da vas prati, da prenosi uživo – kao kad igrate kriket sa West Indians. Vi ste sa Kukom i Robertsonom njena ekipa. Čije vi boje branite – njene ili Klintonove?

* * *

       Gospodine Bler, živeo sam tamo kad ste se pojavili na britanskoj političkoj sceni. Moram da priznam, nisam bio baš mnogo fasciniran. Ja sam bio torijevac. Oduševljavala me je svojevremeno Margaret Tačer, njena harizma, odlučnost, pa i hrabrost. Sećam se kada je jedan od njenih ministara, zaboravio sam mu ime, Vi se sigurno sećate, rekao za Kola da je drugi Hitler, što je, razume se, bilo nečuveno – reći tako nešto za kancelara Nemačke, respektovane članice Evropske unije. Nije ga smenila, čak se nije ni oglašavala sve dok reakcije EU nisu postale žestoke. Verovatno je i ona imala isto mišljenje. Kasnije ga je ipak zamenila – zbog mira u kući.

       Sećam se, takođe, jednom prilikom – reagujući na terorističke akcije IRA, kako je, usred Parlamenta, žestoko odbrusila njihovom emisaru Džeri Adamsu, koji je pokušao da te terorističke akcije opravda nekakvom borbom za njihove nacionalne interese. „Ne!, rekla je gospođa Tačer. „Kriminalci koji ubijaju nedužnu decu su kriminalci i njima će se suditi po zakonima ove zemlje kao kriminalcima, a politički pregovori su nešto sasvim drugo. Te se stvari ne mogu mešati.“ Gospodine Bler, znate koja je razlika između Vas i gospođe Tačer? Ona je imala muda, a Vi to nemate!

       Vi biste kao pravnik – advokat, morali da znate, pa pretpostavljam da se sa tim i slažete, jer nisam primetio – bar za sada, da odobravate terorističke akcije IRA, u ime te njihove opravdane ili neopravdane političke borbe.

       A ako je to tako, zašto onda odobravate terorističkoj organizaciji OVK da snajperima – iz zasede, ubijaju ne samo jugoslovensku vojsku i policiju, već i jugoslovenske građane, seljake na njivama, žene i decu, da bi ih pod pritiskom primorali da se isele sa svojih vekovnih ognjišta. I ne samo njih, već i Albance koji ih ne priznaju kao nekakvu oslobodilačku vojsku, koji bi želeli da na toj zemlji žive u miru, zajedno sa Srbima, Crnogorcima i pripadnicima svih nacija koje tu žive. Po čemu je ta njihova želja za etnički čistim Kosovom, naseljenim samo Albancima, opravdana za razliku od multietničkog Kosova, na kome bi sve nacije koje tamo žive imale istovetna politička i sva druga prava? Zašto se za to ne zalažete – argumentima i diplomatijom, a ne bombama. Nećete mi valjda reći da, tako udruženi, to ne možete zbog Miloševića!

       Pri tom, moram da Vam kažem, da se IRA i OVK ne mogu ni porediti. IRA je pokret za prisajedinjenje Republici Irskoj, opravdano ili neopravdano, da se ne upuštam ovde u to, jer kao Britanac, niti odobravam njihove terorističke akcije niti želim takav ishod. OVK ne želi samo da jedan deo Jugoslavije pripoji Albaniji, već da prethodno sa Kosova i protera pripadnike svih ostalih nacija. Nisam primetio da i IRA to želi. Dalje, IRA je organizacija koja se formirala na teritoriji Severne Irske. OVK je organizacija koja se formirala i ima sedište na teritoriji druge države – Albanije. Ako se ima u vidu i ko stoji iza te organizacije i ko je finansira – albanska narko mafija, onda Vam je valjda jasno i koje opasnosti, ne samo za Jugoslaviju, mogu da proisteknu od formiranja jedne takve Velike Albanije u Evropi. Valjda Vam je takođe jasno da je, ako vaša operacija Kosovo prođe, na redu Makedonija, a to će biti mnogo lakše nego ovo sada. Ko je posle na redu? Zar ne shvatate da će to biti destabilizacija celog Balkana? Zar želite na tlu Evrope novu Kolumbiju – i to „Kolumbiju“ na tako osetljivom području koje predstavlja vezu između Evrope i Bliskog istoka? Verovatno imate obaveštajne podatke kojom se brzinom razvija albanska narko mafija i kako je već danas rangirana ne samo u Americi, već i u mnogim zemljama Evrope – Nemačkoj, na primer, a sama Mađarska, već novi član alijanse, nedavno je objavila da je i kod njih ta mafija izbila na prvo mesto.

       Gospodine Bler, Albanci na Kosovu uživaju šira prava nego bilo koja druga nacionalna manjina u svetu. Pravnik ste, pa analizirajte njihova ustavna prava! Imaju pravo na upotrebu sopstvenog jezika, imaju svoj univerzitet, pogledajte koliko listova izlazi na njihovom maternjem jeziku, i pored toga što se ti listovi masovno zloupotrebljavaju za širenje njihovih „oslobodilačkih“ ideja. Imaju i sva politička prava, ali ih bojkotuju – neće da učestvuju na izborima. Rade, posluju, a neće da plaćaju porez – bojkotuju državu! Stanuju u stanovima koje su dobili, a ne plaćaju ni stanarinu. Troše struju, a ne plaćaju. Troše vodu, a ne plaćaju. Ne plaćaju nikakve komunalne usluge – bojkotuju državu! Gospodine Bler, da li bi to tako moglo u Velikoj Britaniji?

       Daleko od toga da se slažem kako Miloševićev režim vodi politiku prema Kosovu, ali ni jedan normalan čovek ne može da odobrava ni ono što Albanci Srbima tamo rade. Isto bih mislio i da se to bilo kom drugom narodu radi. Zar se ti problemi rešavaju bombama – i to po jednoj strani? Zar niste primetili koji je otpor u ovoj zemlji protiv Miloševića? Zašto nam ne pomognete da ga zbacimo i zajedno sa čestitim Albancima kojih ima na Kosovu uspostavimo takvu, multietničku državu? Nećete mi, valjda, reći da ste vi u tome nevešti i da nećete da se mešate u unutrašnje stvari drugih država. A da bombardujete, to možete – to nije mešanje u unutrašnje stvari drugih država! Zar je to lakše? Ne gospodine Bler, ne radite vi to ni zbog Srba ni zbog Albanaca. Vi to radite iz svojih interesa, a procenili ste da vam Albanci u tome više odgovaraju.

       Koga Vi to uzimate u zaštitu? Pa kojim onda argumentima Vi to mislite da sprečite IRA da se ne priključi Severnoj Irskoj? I na kraju, još jedno pitanje – malo provokativno. Kako biste reagovali da Jugoslavija uzme sebi pravo i dođe da bombarduje Veliku Britaniju zbog IRA? Znam, odgovor je jednostavan – moje pitanje je glupo, to se ne postavlja iz prostog razloga, jer ste vi jači! Hvala, nemam više pitanja.

Nastaviće se