KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 26

25 juna, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Gospodine Bler, izvucite neke pouke iz ovog primera. Nemam ja, razume se, ništa protiv da svoj parlament dobiju i Škotska i Vels i Severna Irska i Bradford – ako hoćete da ga date Muslimanima, i ako Velika Britanija tako odluči, ali kao učen čovek treba da objasnite ljudima da je to početak kraja Velike Britanije. I, ako se na to odlučite, dajte odmah i Engleskoj zaseban parlament, da predupredite sranja koja su se kod nas dešavala.

       Koliko za sada vidim, Vi to ne nameravate ni da učinite ni da objašnjavate, pa je to Vaša greška broj 1,  koju, kako sam na početku rekao, ni britanska ni engleska istorija više neće moći da isprave.

* * *

       Greška broj 2 je Severna Irska. Tu će stvari biti mnogo jednostavnije. Vi ste sada osvedočeni demokrata za prava nacionalnih manjina i ne verujem da ćete uspeti da smislite valjane argumente koji bi trebalo da spreče otcepljenje Severne Irske, jer bi ti argumenti morali da budu totalno suprotni argumentima koje upravo zastupate na Kosovu.

       Ne verujem ni da će vam argumenti bombardovanjem u ovom slučaju pomoći, jer prethodno treba da smislite koga da bombardujete – katolike, koji taj deo ostrva hoće da pripoje Republici Irskoj ili unioniste koji u tome hoće da ih spreče. Po logici Kosova, to bi trebalo da budu ovi drugi – protestanti, Englezi! Bez obzira na to za koju metu se odlučite, nemojte mnogo računati na vašeg prijatelja Klintona, iz više razloga. Prvo, on vam nije prijatelj i to biste kao pametan čovek već morali konačno da shvatite. Drugo, on je veći Irac od Iraca. Pa valjda znate koliko miliona Iraca živi u Americi i koliko je to glasova. Zbog tog argumenta on će, ako treba, da bombarduje i vas lično. Zar ste zaboravili njihova ne tako davna direktna mešanja u procese koji su vođeni protiv aktivista IRA, Guilford 4, posete Džeri Adamsa SAD-u, crveni tepih u njegovu čast, te njihove uzvratne posete Severnoj Irskoj i podrške na najvišem nivou.

       I konačno, ali ne i jedino – Vi i on niste u istom položaju. On privodi kraju svoj drugi mandat, verovatno će ga i preživeti, jer ako je preživeo „aferu pušenja“ sa Monikom Levinski, preživeće i razaranje Balkana – takvi su kriterijumi Amerike. U svakom slučaju, on će još malo da se bavi politikom, a zatim će da nabije kaubojski šešir i jaše kobile po Arkanzasu. Svetska politika će ga se sećati, kao što se sada seća Džordža Buša ili Ronalda Regana. Što se Vas tiče, Vi ste tek počeli da se bavite politikom. Trebalo je da budete zvezda u usponu. To su od Vas očekivali ne samo vaši laburisti već i cela Velika Britanija. Očekivali su da Vi donesete izvesno osveženje posle duge, ali i uspešne vladavine konzervativaca. Umesto toga, zaleteli ste se i napravili toliko krupnih grešaka na samom početku.

       Opet kažem – nije moje da prosuđujem da li Severna Irska treba da se otcepi ili ne, ne verujem ni da ste Vi za to, ali primećujem da će taj verovatni ishod nastupiti ne kao rezultat Vaše svesne politike u tom pravcu, već kao rezultat Vaših gluposti. Ne verujem da su Vas britanski birači birali da tako brzo i na takav način razrešite ovaj dugogodišnji problem.

Nastaviće se