Mali Haris i teta u gaćama

20 februara, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Za Harisa Ćata, četrnaestogodišnjeg učesnika šoua “X factor”, jučerašnja emisija je bila stresna. Taman se smirio od plakanja u prethodnoj epizodi u kojoj je bio na ivici ispadanja, nova uzbuđenja su na pomolu, a tome su najviše doprinosili članovi žirija svojim živopisnim opisima onoga što se čulo i videlo.

       Tamara, ja te volim! Potpuno sam očarana!, komentariše Kristina Kovač nastup zavodljive Beograđanke Tamare Milanović. Emina Jahović ne zaostaje – Bila si divna kao i uvek! Na to Kiki Lesandrić opušteno i šmekerski dodaje – Ovog puta si pokazala da si sve bolja i bolja, da bi  Željko Joksimović autoritativno prekinuo dalje izlive divljenja –  Bila si perfektna! Bosa si, pod je hladan!

       A onda se na sceni, u ulozi voditeljke, pojavila Gospođa Ana Grubin, ex Ana Mihajlovska, odevena u kupaći kostim, sa providnom rupičastom zavesom od tila, preko toga. Na glavi, perfektno začešljana slepljena kosa, koja čitavoj figuri daje dodatno izduženi izgled, tako da vas kompletna pojava podseća na strogu nastavnicu biologije iz gimnazijskih dana, koja Harisa blago i umilno gleda u stilu – Mali to ne sme da se gleda! Gde je nestala ona vižljasta, pomalo raščupana, bleskasta – sa kojim kilogramom više, Ana Mihajlovska, koje se sećamo još iz serije emisija sa beogradskih ulica, kada je presretala prolaznike nudeći im last minut putovanja u inostranstvo.

       Ja nikada nisam obožavao solitere. Brežuljkasta arhitektura ženskog tela mi je oduvek bila draža. Nikada mi, u tom pogledu, nije bila jasna ni ženska pamet. Prate ukuse problematičnih modnih stilista koji piče neki anoreksični ženski izgled. Ne poznajem ni jednog muškarca kome se to dopada, pa mi nije jasno ni zbog čega to čine. Zar ne bi bilo prirodno, a time i normalno, da žele da se dopadnu muškarcima. U žirijima za mis izbore sedi polovina ženskih članova – ja nikada ne bih pristao da budem u žiriju za izbor mistera, jer otkud se ja razumem u to šta žene vole,  pa valjda treba da važi i obrnuto. Drugu polovinu žirija čine razni modni stilisti od kojih bi bar za polovinu bilo prirodnije da sede u žirijima za izbor mistera. Čudna su ovo neka vremena – ispada da sam ja sa ovakvim nakaradnim shvatanjima čitavog života pogrešne ….

       Bolje da se vratim na malog Harisa. Njegovo jučerašnje pevanje nije bilo loše. Kristina mu je čak rekla da je nju konačno dobio, što je malog dodatno zbunilo. Doduše, ona sebe nazva babom u jednom momentu, ali ta baba nije ni nalik onoj prethodno opisanoj. Ipak, glasanjem publike mali je na kraju ispao. Ja mislim da najveću krivicu za to snosi njegova mentorka Emina Jahović, jer je on sve vreme bio njena bebica, pa se mali, u skladu sa tim, sve vreme bebio i plakao, što se publici naravno nije dopalo. Mlad je, oporaviće se. Treba da odraste. Neće mu to biti jedino razočaranje u žene.

       Šta reći za ostale učesnike. Mala Ilma Karahmet – još mlađa od Harisa, je sa svojih trinaest godina već zvezda. Makedonski gastarbajtrer Daniel Kajmakovski je, čini se, bio bolji u početku dok je pevao pesme po svom izboru. Sad, kad su se u to i drugi umešali njegovo pevanje nije toliko ubedljivo kao u početku, sve jedno što ga žiri i dalje neštedemice hvali  –  „Ti imaš jedan manir koji je užašno sočan. Šta da kažem – reš pečena sam“, rekla mu je Kristina u jednom od svojih egzotičnih komentara.

       Mislim da u  prvi plan izlazi Bosanac Maid Haćimović. Ako on pobedi to će biti isključivo svojom zaslugom i zaslugom publike, a najmanje zaslugom njegovog mentora Željka Joksimovića, koji ga na samom početku, uz svesrdnu pomoć Tonija Cetinskog kao savetnika, nije ni uzeo u svoju rekipu za dalje takmičenje, da bi kasnije zapretio istupanjem iz šoua ako se u baražu vrati neko drugi, a ne on.

       Takmičenje postaje sve zanimljivije, ne samo među pevačima već i među članovima žirija koji sve više počinju da se peckaju.

DC, 19.02.2014.