Mama i sin

maj 7, 2013 u rubrici Kolumne

Olivera Katarina je nekada bila fatalna – i kao žena i kao glumica i kao pevačica! Bila je udata za pozorišnog kritičara Vuka Vuča, pa je u to vreme bila poznata kao Olivera Vučo. Vuk Vučo je bio poznati plej boj, pa taj brak nije dugo trajao. Posle Olivere, oženio se sa Nikicom Marinović, lepoticom, koja je prethodne godine bila izabrana za mis Jugoslavije. Po razvodu, Olivera je uzela prezime Katarina, kako je negde pisalo, po imenu svoje majke.

Onima koji su Oliveru Katarinu prvi put videli u filmu Čarlston za Ognjenku, pa ne veruju u ovo što pričam, savetujem da potraže film „Skupljači perja“ – nominovan 1967. godine za Oskara kao najbolji film na stranom jeziku, i pogledaju kultnu scenu u kojoj Olivera, u kafani, kao ciganka, peva Đelem đelem … a Bekim Fehmiju, kao Beli Bora, seče vene srčom slomljene čaše. A ako ni to nije dovoljno, neka potraže na Yu tube-u njenu pesmu Bistro Sen Žermen – zaboravio sam tačan naziv, nastalu u vreme dok je pevala u Pariskoj Olimpiji.

Kasnije se udala za Miladina Šakića, koji je bio jedan od potpredsednika u vreme kad je legendarni Branko Pešić bio predsednik Beograda – tako se to tada zvalo. I Miladin Šakić je bio lik, šarmantan čovek, koji je najmanje na političara ličio. U tom braku rodio se Mane, čovek koji danas, kako piše štampa, „šamara žene po Ministarstvu kulture“!

Ja, jedan od fanova i Olivere Vučo i Olivere Katarine iz vremena koje sam gore opisao, više to nisam. Ne zato što smatram da nije zaslužila nacionalnu penziju koju je sa dolaskom ove vlasti dobila – trebala je i ranije da je dobije. I mada smatram da je time ispravljena jedna nepravda, nije mi se dopao način kako je to urađeno. Ne priliči njoj, legendi, ono – Vučić je mladi lav i slično. Uz to i Mane, za koga kažu da je slikar, dobio je posao u Ministarstvu kulture – ispada da im je baš takav kadar nedostajao, iako se ne zna šta on tamo zapravo radi.

Da i on postane poznat, postarao se lično – postao je čovek koji „šamara žene po Ministarstvu kulture“. Povod za taj događaj, bio je jak – njemu, Manetu, članica komisije za dodelu sredstava na konkursu za savremene vizuelne umetnosti, L. B., nije htela da obrazloži odluku komisije, što ga je toliko zaprepastilo da je, kako piše “Blic”, najpre počeo da viče na nju, a potom je i dva puta ošamario, tako da je morala da interveniše i policija. Inače, L. B. je doktor likovnih umetnosti, zaposlena u Istorijskom muzeju, a Ministarstvo kulture ju je angažovalo za rad na pomenutom konkursu kao člana komisije.

Njegova mama, koju sam gore, kao njen bivši fan, onako opisao, umesto da sinčiću bar sada, kad je već to propustila dok je bio mali, izvuče uši, ide po Ministarstvu, ponižava se i moli za sina , čoveka očigledno pogrešno odraslog, koji samo po godinama i spoljašnjem utisku izgleda tako, da ga zadrže na poslu!

A žena koju je Mane išamarao, sutradan nije došla na posao – nije mogla. Kaže bilo je strašno. Samo to, izvinula se i više nije mogla da priča.

U Ministarstvo kulture, ćute! Ne daju izjave! Koga štite – nju ili Maneta?

DC, 30.04.2013.