O MUZICI, NAŠIM NARAVIMA I JOŠ KOJEČEMU PO NEŠTO – nastavak (4)

24 decembra, 2013 u rubrici O opančarima i opancima

No, da se vratimo na lepše stvari, ona zajebancija mi lakše ide. Da se vratim na muziku, jer ovde je o tome reč.

       Uz koju muziku da čovek razbije čašu – kad mu dođe! Polomiću čaše od kristala – što bi rekao Miroslav Ilić. Neće valjda uz ono što peva Aleksandra Radović. Slušam je pre neki dan kod Ivana Ivanovića. Obradila pesme Silvane Armenulić! Pa jednu od njih i otpevala u živo. Kaže, ima još. Ceo album će o tome. Užas! Svetogrđe! Prva pomisao mi je bila, da li sirota Silvana ima nekog ko je ostao iza nje. Da tuži ove što je karikiiraju i zaštiti tu muziku od njih. Pomisliće neko sutra, da su to Silvanine pesme i eto kraja jednoj legendi.

       Uz to pomenuta dama, nema veze sa ovim o čemu pišem, ali ispolji i jednu nečuvenu laž i drskost. Ne smem to da propustim. Pita je Ivan Ivanović o komentaru koji je tih dana dala povodom odluke da Srbiju ove godine na Eurosongu predstavlja Željko Joksimović. Ma jok, reče ona ne trepnuvši. To su novinari pogrešno protumačili i naduvali. Ja Željka izuzetno cenim. To je bilo u jednoj onako opuštenoj i zezajućoj atmosferi. Uostalom, ko ne veruje, ima na Yu Tube pa može da pogleda.

       Bi mi tu nešto sumnjivo, možda i zbog onoga što je uradila Silvani, pa ne budem lenj – otvorim to da pogledam. I zapanjim se – Željko Joksimović! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! ……. nisam izbrojao koliko puta, kikoće se ona. Izbečeno, usiljeno, ružno – nepevački! Nešarmantno, neženstveno, krajnje odbijajuće! Željko Joksimović! Pa on bi trebao da učestvuje na nekoj Evroviziji za penzionere, ako takva bude bila. Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! ……. Nigde, zezanja, nigde opuštene atmosfere. Intervjuiše je reporter krajnje ozbiljno, negde za vreme nekog gostovanja u Bosni.

       Da se razumemo. Nisam ja neki osobiti fan Željka Joksimovića, a nije me on angažovao ni za advokata da ga branim, ali cenim ono što on u muzici radi. Čovek se ozbiljno posvetio onome od čega živi – muzici. Peva, svira, komponuje, piše tekstove, aranžmane. Sve to radi na jednom ozbiljnom nivou, u sopstvenom studuju! Uložio čovek u svoj posao. Njegovo “Lane” mi se dopada. Uostalom za to je i dobio zasluženo priznanje o kome ova  Ha! Ha! Dama, može samo da sanja, do penzije.

       I ne samo ona, isto se odnosi i na poznate dvorjanke i farmerke – Viktorija, Cakana, Bebi Dol, pa jedno vreme zaboravljeni “požarevački ciklus” na čelu sa Leontinom, koja, kako pročitah pre izvesnog vremena, isproziva “babe od 60 i više godina” – Merimu Njegomir i druge. Eto, kako kaže, ona je već prestala da peva iako je sad u najboljim godinama. S tim se slažem, ali ne za pevanje! Pa draga Damo, stvar je tu vrlo jednostavna – ove druge, za razliku od Vas, znaju i da pevaju. Ko je kriv Slađani Milošević, Viktoriji, Bebi Dol…. što su svojevremeno zastupale filozofiju – Roken rol je način života, ne razumete vi to!, pa se sad bune što ljudi, kad ih je ovo snašlo, i dalje ne razumeju šta im to znači.

       Nije tu samo o pevanju reč. O ukusima se ne diskutuje, kažu. Ali ko je toj ženi dao pravo i minutažu na televiziji da se tako ponaša – ne samo da tako peva, već i da laže!

       Seka Aleksić (kažu umetničko ime) izgradila zamak u sred njive!  Danas, u Novostima, na prvoj strai naslov – 50 kvadrata, 100 dozvola! Ko je toj ženi dao tih 100 dozvola, šta je sa urbanističkim planom, detaljnim urbanističkim uslovima, vodovodom, kanalizacijom … za njivu!

       Miloš Bojanić – Reality Man, tuga i jad, na listi poslanika SNS-a, za koju sve Agencije za ispitivanje javnog mnjenja kažu da će dobiti najviše glasova na predstojećim parlamentarnim izborima! I sad ja, mučenik, dok ovo pišem, i ne znam šta sve može da me snađe posle izbora – ko zna gde će OVAJ završiti, možda će biti i neki ministar. A u ovoj zemlji, kad Velja Ilić šutne novinara, to se sudi godinama, a kad Velju napadne neki nezadovoljnik, to ide po hitnom postupku – i brže! Rekoh malopre – o ukusima se ne diskutuje. Da, ali se ukusi i formiraju!

       Seka ili Ceca, da intervjuišem i ja sebe na brzinu – Ceca. Ne peva ona loše! Žena Arkanova, hapšena u “Sablji” po ubistvu Đinđića, nacionalna heroina! Slika se sa kompletnim Zemunskim klanom – video zapis. Onako opuštena, sa kačketom na glavi, ide od stola do stola – Give me five. Svoja među svojima!  Ne izlazi iz sudnica. Ne zbog veze sa Arkanovim radovima. On je bio nacionalna legenda. Arkanovim radovima se niko nije bavio čak ni po njegovoj smrti. U pitanju su njeni sopstveni radovi. Proda igrače “Obilića” za 10 miliona nečega  – Maraka ili Evra, to istražni organi ne mogu 10 godina da utvrde, pa je Sud potom “rebne” sa godinu dana teške robije u svojoj sopstvenoj vili – s tim da oko noge nosi tešku bukagiju u vidu narukvice. I ne samo to – ima da vrati polovinu od onoga što je priznala da je ukrala! Za ostalo – nema dokaza. Kud će više i to je mnogo! Nacija je u šoku – naša Ceca je na robiji! A njen drug, Aca Lukas, onaj što zbog imidža ne pere kosu, prekida koncert pred punom “Arenom” fanova u transu i revoltirano uzvikuje – Ne dirajte mi Cecu, mamu vam jebem! Fanovi su u ekstazi – Ceca! Ceca!

Nastavice se …