Ostajte ovde, daleko je Amerika (4)

24 avgusta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ono što je naš premijer učinio prošle zime u Feketiću nije ništa prema onome što je juče sa svojim levim i desnim pomoćnikom, Vulinom i Dr. Stefanovićem, a u pratnji Malog Siniše, pokazao prilikom posete imigrantima naseljenim u parku kod beogradske autobuske stanice. Ono u Feketiću je bio tek program za domaću upotrebu, dok je ovo nešto svetskih razmera – ta toplina i duševnost sa kojom je naš premijer pokazao dobrodošlicu imigrantima i obećanja koja im je dao imaće uticaja na promenu svetske politike prema njima – Donald Tramp će se postideti svoje nedavne izjave o proterivanju imigranata iz Amerike tako da više nema nikakvih šansi da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, Mađari će da poruše zid podignut na granici sa Srbijom, Hrvatska neće imati priliku za novu „Oluju“, Englezi će povući svoje vojne formacije na izlasku iz La Manš tunela …

       Ali, kasno su se setili – Izbeglice će ostati ovde. Implementacija obećanog je već u toku. Kako javlja Tanjug, Aleksandar Vulin je u sinoćnom gostovanju na RTS-u izjavio –  Srbija je u stanju da se nosi sa prilivom imigranata, pomenuvši uzgred da je tokom dana evidentirano 800 tražilaca azila u Srbiji, dok se tokom noći očekuje još oko 700.

       Iz dobro obaveštenih izvora se takođe saznaje da su u Narodnom pozorištu otpočele pripreme za scensku adaptaciju poznate Šantićeve pesme:

Ostajte ovdje,

sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije,

grki su tamo zalogaju hljeba,

gdje svoga nema i gde brata nije …

       Saznaje sde da je pisanje scenarija povereno Aleksandru Vulinu, scenograf će biti Dr. Nebojša Stefanović, a režiju je preuzeo Aleksandar Vučić, lično. Premijera je predviđena za jesen i prema prvobitnoj zamisli trebala je da se izvede na otvorenom, u parku kod beogradske autobuske stanice, ali je ipak odlučeno da to bude u sali Narodnog pozorišta – tamo dobro greju, jer postoji opravdana bojazan da će i ove godine u beogradskim parkovima biti mrazeva.

 Dragiša Čolić, 22.08.2015.