Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 13

15 marta, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       U tom kompletnom kupleraju makedonski narod ispoljava neviđnu hrabrost. Već je svima poznata priča kako su pet makedonskih kelnera izbacili i motkama isprebijali tridesetak pijanih britanskih specijalaca koji su počeli u kafani da prave sranje, a nisu hteli ni račun da plate. Jedino što je kasnije demantovano, bilo je da to ipak nisu bili specijalci, već obični vojnici. Tim povodom se na opisanim koncertima na Trgu Republike pojavio i transparent: „Braćo Srbi, mi smo sa vama! Makedonski kelneri“.

       Trebalo je videti kako Makedonci i pored silnih kordona policije i vojske prodiru u Američku ambasadu, opasanu bodljikavom žicom, i pale je! Za trenutak je u dvorištu Ambasade viđen Kristofer Hil, kako mobilnim telefonom zove nekoga, a potom kako beži, sa sve mobilnim. Uskoro su stigle NATO trupe i rasterale demonstrante.

       Trebalo je potom videti kako je tim povodom ispitivana i, zajapurena u licu, odgovarala Medlin Olbrajt u Američkom kongresu. Naravno, za taj incident je optužila  makedonske Srbe koji su sve to organizovali, pa je to bio razlog da potom mnogi od njih budu naknadno i uhapšeni.

       Javna je tajna da NATO vojnici masovno beže iz Makedonije. Taksistima daju i po nekoliko

stotina maraka samo da se dokopaju granice prema Bugarskoj ili Grčkoj. Najviše beže Francuzi i

Nemci, a Makedonci im čak ni na tom putu ne daju mira. Jure ih ko zečeve. Jednog dana je grupa makedonskih seljaka, naoružana motkama i koječim još, zahtevala da se iz njihovog sela, mesta u kom je vođena poznata Kumanovska bitka u Prvom svetskom ratu, iseli NATO jedinica koja se

tu bila stacionirala. Morali su da odu, a kada su hteli da se stacioniraju u obližnjem selu, seljaci naoružani motkama su ih i odatle poterali. Jednog dana su makedonske kamiondžije blokirale put kojim su se negde, sa svom opremom, bile zaputile NATO jedinice. Neverovatan je raskorak koji postoji između makedonskog naroda i njenog rukovodstva.

* * *

       Gospodine Bler, već sam pomenuo da je u Skoplju gorela Američka ambasada i da je sada čuvaju naoružani marinci, ali ne znam da li ste čuli za ovo – prema agenciji Rojters, a kako prenosi Beta, oko 500 demonstranata je porušilo zaštitnu ogradu ispred rezidencije britanskog ambasdora u Atini, a dvadesetak njih je prodrlo i u samu zgradu, gde je molotovljevim koktelima pokušalo da je zapali. Odustali su zbog istorijske vrednosti zgrade!

Nastaviće se