Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 33

4 aprila, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       Sasvim je normalno da običan čitalac kome ova pisma dođu do ruku, postavi pitanje: šta ti Srbi večito izmišljaju – zašto bi Zapad voleo Hrvate, Muslimane, Albance, a mrzeo Srbe. Nije u pitanju ni ljubav ni mržnja – u pitanju su interesi! Hrvatskoj je data država i iz te države danas nesmetano poleću rakete i avioni na Srbiju, iako Hrvatska nije ni članica Evropske unije, ni članica NATO-a. Sutra će, ako zatreba, sa te teritorije projektili biti lansirani i na Rusiju. Važno je da im se što više približite. Vi odlično razumete značaj tih stvari – nedavno ste išli i u Rumuniju, pretpostavljam iz istih razloga. U tome je suština interesa.

       Sa Bosnom je ista situacija. Čak i sa Republikom Srpskom, samo malo drugačije. Tamo je doveden SFOR – da štiti mir. Ne NATO, nego SFOR. Ne treba Vama da objašnjavam razliku i zadatke zbog čega su ti mirotvorci tamo došli. Od početka bombardovanja Jugoslavije NATO otvoreno koristi aerodrome u Bosni i Republici Srpskoj, naročito za prinudna sletanja kad ih Srbi poteraju. A i to je važno, priznaćete – bolje da padnu tamo nego ovde.

       Pre desetak dana SFOR se i direktno umešao u sukob. Izveli su pravu terorističku akciju. U mestu Štrpci, u Republici Srpskoj, minirali su deo pruge Beograd – Bar. U toj akciji – metkom u leđa, pripadnici SFOR-a su likvidirali čuvara pruge. Da baš tako, metkom u leđa, nisu ni pokušali da to ospore. Dali su obrazloženje: hteli su, za svaki slučaj, da preduprede eventualne odlaske Srba iz Republike Srpske u Srbiju, da slučajno ne bi pomagali Srbima. Gospodine Bler, svakodnevno činite ovde zločine i sa mnogo više žrtava. Ali ubiti na takav razbojnički način radnika  zaduženog za čuvanje pruge, u Republici Srpskoj koja, takva kakvu ste je napravili, po Dejtonskom sporazumu uživa zaštitu udruženih međunarodnih snaga,  upravo tog istog SFOR-a – ubice, kazuje sve o vama. Prvo, kazuju da  SFOR nije neutralan već da i on učestvuje u ovom prljavom ratu na vašoj strani – pa zar vas je ionako malo! Drugo, pretpostavka je da SFOR, sa ulogom koja mu je Dejtonskim sporazumom namenjena, treba da gradi svoj renome i autoritet na teritoriji Republike Srpske, jer on je tamo i vrhovni tužilac i vrhovni sudija – predstavlja udruženu međunarodnu zajednicu. Pa koji je to tužilac i sudija koji otvoreno i na razbojnički način ubija građane zemlje koju štiti i čuva – običnog radnika na poslu koji mu je poveren. Vi, pogotovo kao pravnik, znate za izreku – hiljade žrtava je statistika, a svaki pojedinačni slučaj je tragedija. Što je najgore, a to i najviše kazuje o vama, vi i ne krijete da ste to uradili i to na takav razbojnički način. Pa mogli ste tu „akciju“ da izvedete i na hiljadu drugih načina, bar da ne iritirate otvoreno podanike koje „štitite“.  Znali bi oni i tada da ste to Vi učinili, jer takav renome ostavljate gde god se pojavite, ali bar to ne bi izgledalo toliko drsko i osiono. …….

Nastaviće se