Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 41

12 aprila, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       Opet greška gospodine Bler – greška broj 3, ako se dobro sećam. Niste Vi i vaši pijani pajtaši Britanija. Britanija, kojoj, i dalje ponosno izjavljujem, i ja pripadam, nešto je sasvim drugo. Britanija je kad zaustavite čoveka na ulici: Could you please help me, a on na londonskoj kiši sklopi kišobran, otvori tašnu nasred pločnika, izvadi svoj A–Z i pokušava da pronađe ulicu koju tražite. Vidi da ste stranac, pa mu ni to nije dovoljno. Pokušava potom i da vam što detaljnije objasni kako do te ulice da dođete. Vama neprijatno, kud uopšte i zaustavih ovog čoveka, vidi kako je pokisao kao miš. Zahvaljujete se, a on se ljubazno nasmeši, sklopi svoje „pinkle“ i ljubazno kaže – Welcome! Toj Britaniji hoću i dalje da pripadam. Zato vam ova pisma i pišem, njoj su ova pisma upućena – Vi me lično uopšte ne interesujete.

       A kad Vas provale, ne bih želeo da budem u Vašoj koži. Vi znate bolje nego ja  – sve vam veruju dok vas ne provale, a ako vas jednom provale – najebali ste. Časni ljudi to prihvataju i ne plaše se. Vi treba da se plašite. I te kako!

* * *

      Da se vratimo na Vašu misiju. Ponesu me emocije pa zapisujem s brda s dola. Vi hoćete da vam verujemo da to radite zbog njih, da zaštitite jadne Albance od humanitarne katastrofe. Pa vi ste vašim bombardovanjem izazvali pravu humanitarnu katastrofu. Od bombi beže svi. Da nećete možda da kažete da su vaše bombe toliko sofisticirane da preskaču Albance i pogađaju samo nevaljale Srbe. Prvo ih gađate, pa ih onda spasavate! Spasavajući ih, zaklinjete se da ćete, ako treba, pobiti sve Srbe. Pa taj scenario je loš čak i za američke filmove. Otuda Šiptari sve češće ističu transparente: PLEASE STOP HELPING US!

       Danas sam se od sve muke još i nasmejao. Reporter je posetio Izbicu, seoce u kome ima desetak kuća i u kome isključivo žive Šiptari, a u kome se, prema tvrdnjama CNN, nalazi velika masovna grobnica Albanaca  koje su pobili Srbi. Stariji Albanac kaže da o tome nema pojma. U tom pritrčava jedan mlađi i u mikrofon viče: „Taj Sijenen jeba nam majku šiptarsku sa svojim ljažima!“

* * *

       O tome šta o vašoj humanitarnoj akciji pišu „Gardian“, „Independent, „Times“, „Observer“, „Financial Times“ i drugi britanski listovi neću da Vas podsećam, ali bih bio slobodan da pitam zašto ste odbili da date intervju Džeremi Paksmanu. Nije, valjda, samo zato što niste imali vremena. Da nije možda zato što je BBC stao u zaštitu Džona Hamfrisa i Džona Simpsona, reportera iz Jugoslavije. Koji bi razlozi mogli biti da oni sa lica mesta izveštavaju neobjektivno. Pa nisu, valjda, prešli na srpsku stranu. Vi znate bolje od njih koji su ovo što nam radite videli svojim rođenim očima!

       Gospodine Bler, dozvolite da Vam u vezi s tim ispričam jedan naš vic. Uhvatio muž ženu u preljubi, onako – in flagrante, što bi se reklo. Kad se pribrala, žena mu kaže: „Pa nije valjda da više veruješ svojim očima nego meni!

Nastaviće se