Pisma Gospodinu Bleru – KO JE TAMO LUD – Nastavak 43

april 14, 2015 u rubrici O opančarima i opancima

(odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo)

       Nisu samo to bile posledice. Na globalnom planu Rusija je bila jedna od dve velike svetske sile. Dugo godina nisam verovao u takozvanu doktrinu ravnoteže straha i smatrao sam da su to opasne gluposti. Bile to gluposti ili ne, činjenica je da je pedeset godina posle Drugog svetskog rata u svetu bilo relativno mirno. Daleko mirnije nego poslednjih deset godina koje se upravo poklapaju sa „istorijskom ulogom“ Gorbačova. Bilo je regionalnih sukoba „unutar kuće“, ali se znalo ko u šta ne sme da se meša – zbog straha od protivmera one druge supersile.

        Gorbaov je naivno ukinuo Sovjetskom Savezu taj status i promovisao Ameriku kao jedinu supersilu, a oni, sa svojim poimanjem stvari, pohitali odmah da pokažu kako to u praksi ubuduće treba i da izgleda. New world order, made by America – hegemonizam, a kao metod njegovog ostvarenja – najgrublji intervencionizam. Svet ima da sluša, a ako neće dobija ultimatum: predajte se, okupiraćemo vas, a ako se ne predate – uništićemo vas! Moja zemlja je imala tu nesreću da bude prvo zamorče takvog novog svetskog poretka, pa pošto nije prihvatila da bude okupirana – u skladu sa pravilima novog svetskog poretka – ima da bude i uništena i to legitimno! Kao pravnik, drugačiju pravnu konstrukciju „legitimeta“ na koji se pozivate uništavajući moj narod i moju zemlju, zarad vaših interesa, ja ne bih mogao da sklopim.

* * *

       Samo tako ja mogu da shvatim današnju izjavu portparola NATO-a, nemačkog generala Jirca, da je jučerašnje bombardovanje zatvora u Istoku, na Kosovu, bilo odabrana meta, dakle legitimna! Da nije to, možda, bio vanredni pravni lek – u skladu sa novim svetskim poretkom i pravilima. Možda vam se nisu dopale pravosnažne presude po kojima su zatvorenici bili u tom zatvoru, pa ste primenili krajnju pravnu instancu – bombardovali ste ih, legitimno. Koja mizerija – bombardovati sa preko dvadeset projektila ljude opasane zatvorskim zidom, koji nemaju kuda da beže.

       A da to nije bilo slučajno, potvrdili ste i dan pre toga. Bombardovali ste bolnicu „Dragiša Mišović“ usred Beograda. Bilans: Neurološko odeljenje – ubijena četiri nepokretna bolesnika; Ginekološko odeljenje – majke i bebe, one tek rođene i one koje su upravo dolazile na svet. Ni one ne mogu da beže!

       Slučaj bombardovane bolnice „Dragiša Mišović“ uzbudio je Švedsku, pa preti da izazove ozbiljne probleme unutar Alijanse. Naime, kao kolateralna šteta od ovog, po Vama, legitimnog bombardovanja bolnice, popucali su i prozori na obližnjoj rezidenciji švedskog ambasadora gospodina Matsa Stefansona, pa su siroti ambasador i njegova supruga Biljana, rodom iz Čačka, morali da beže kroz prozor. Razgnevljeni ambasador je odmah pozvao svog šefa, ministra inostranih poslova Švedske gospođu Anu Lind, jednu od prvih i najžešćih zagovornika bombardovanja Jugoslavije, koja je odmah izrazila neskriveno čuđenje – bolnica koja se nalazi u blizini Švedske ambasade imala je da bude gađana manjim bombama, dovoljnim da ubiju bebe, a ne tako velikim koje lupaju prozore na Švedskoj ambasadi! Tom nečuvenom događaju posvećene su i udarne vesti na švedskoj televiziji, a na taj propust reagovao je i švedski premijer gospodin Person lično, pa je, u skladu sa težinom incidenta, uložen i zvaničan državni protest Bilu Klintonu i Vestli Klarku. Oni su, naravno, odmah izrazili svoje najdublje žaljenje i izvinili se nesrećnom ambasadoru za razbijen prozor. Za ubijene bebe nisu se nikome izvinili – one su bile legitimna meta!

       Čak je i Džejmi Šej, portparol NATO-a, morao da se izvini, iako do sada nije primećeno da ovaj profesor Oksfordskog univerziteta na honorarnom radu u NATO-u ima običaj da se izvinjava. Naime, na desetak prethodnih „kolateralnih“ šteta u kojim je izginulo stotine nevinih ljudi, uglavnom žena i dece, ovaj „ugledni“ profesor istorijskih nauka je sa svojim čuvenim ciničnim smeškom jednostavno odgovarao – greška. Zašto ta spodoba od čoveka bruka Oksford. Oksford i Kembridž su Engleska, a ne vi koji ste tamo studirali, a profesor Šej čak i predavao.

       Koji će sad iole pametan čovek da studira istoriju na Oksfordu – istoriju koju vi pravite, a profesor Šej objašnjava. Iskreno se nadam da vam neće uspeti da diskreditujete ove institucije i da će one znati da se ograde od vas. Primetili ste, svakako, da su pre neki dan studenti ovih univerziteta javno demonstrirali protiv ovog prljavog rata koji vodite. Svakako ste obavešteni i da je MAICL – pokret za razvoj kriminalističkog prava u Kembridžu, podneo Međunarodnom sudu pravde u Hagu optužnicu protiv Vas, Kuka i Robertsona zbog ozbiljnih prekršaja međunarodnog humanitarnog prava. Autor optužnice je Glen Rangvala, profesor Triniti koledža.

       Opet se udaljavam. Da se vratim na slučaj nesrećnog ambasadora Stefansona. Taman se mučenik pribrao od šoka zbog razbijenog prozora, a u želji da se oporavi od tog krajnje neprijatnog događaja, krenuo sutradan na ručak kod švajcarskog ambasadora, a NATO našao baš tada da gađa skladište „Jugopetrola“ na Čukarici. Od siline detonacije popucali su prozori na oko pet stotina udaljenoj rezidenciji švajcarskog ambasadora – i to za vreme ručka! Gosti su morali da beže pod stolove, a iz pouzdanih izvora se saznaje da su mnogi od njih u žurbi prosuli supu po svečanim smokinzima, pa je i Švajcarska ambasada morala da uloži oštar protest.

       Švedska televizija nije objavila da li je i naš zet, švedski ambasador, bio među onima sa isflekanim odelom. Zli jezici tvrde da mu je neko podmetnuo lokator, pa više niko neće da se viđa sa njim, što ozbiljno ometa dosadašnje zapažene diplomatske inicijative Švedske u ovom ratu. Neki, pak, idu toliko daleko da tvrde da će ovi ozbiljni incidenti – slučaj razbijenog prozora i prosute supe, imati i istorijski značaj za Švedsku. Naime, najnovije ankete pokazuju da se danas dvostruko veći broj Šveđana protivi ulaženju u NATO, a profesor Šej će verovatno i to, kada se vrati na Oksford da predaje istoriju, tumačiti kao čistu kolateralnu štetu.

Nastaviće se