Požari

18 februara, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Da li ste primetili koliko je građana juče izašlo na ulice Niša da izrazi protest zbog ubistva onog nesrećnog studenta medicine Vuka Stoiljkovića – samo zato što je ubicu, kako ovaj kaže, mrko pogledao. Da li ste primetili da je na tom skupu bilo protesta i protiv neprofesionalnog vođenja istrage, koji može da utiče na pravnu kvalifikaciju ovog krivičnog dela, a to bitno utiče na visinu predviđene kazne. Da li ste primetili da je prilikom nedavne saobraćajne nesreće u Beogradu, kojom prilikom je na pešačkom prelazu poginula jedna nesrećna žena, istražni sudija propustila da naloži veštačenje automobila, bez čega se sa sigurnošću ne može utvrditi ko je vozio automobil, a da je u međuvremenu jedan od putnika tog automobila nestao – a svedoci tvrde da su dvojica bila u kolima. Da li ste primetili da su juče u Nišu zapaljena dva automobila. Da li ste primetili koliko već dana traju protesti u Novom sadu zbog besmislenog ukidanja presude svirepom ubici Marijanu Musiću, koji je do smrti tukao svoju devojku Vladislavu Červenko. Presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Prvostepeni sud nije smeo u obrazloženju potrebe da svirepog ubicu tako i nazove, jer tog termina nema u kvalifikaciji krivičnog dela. Ovo, po mišljenju visokog sudskog zvaničnika, spada u bitne povrede postupka, a mi poništavanjem takvih presuda istovremeno vršimo i edukaciju sudija. Aferim, bar dve stvari tu bodu oči – ako tu terminološku nesaglasnost ovaj pravosudni poslenik i sudije Apelacionog suda svrstavaju u bitne proceduralne povrede postupka koje zahtevaju ponovno suđenje i ponovno izvođenje svih dokaza čije preživljavanje rodbina ubijene doživljava kao ponovno ubistvo, ko će njih da edukuje. Čemu služi tumačenje pravnih normi koje se uči na prvoj godini prava. A ako je aktuelni krivični postupak to baš tako propisao – ne bavim se tom granom prava, ko će da edukuje pisce takvog zakona. Zbog tih proceduralnih igara, na kojima se zasniva kompletna umešnost „velikih“ advokata, dolazi i do enormno visokog broja zastarelosti daljeg krivičnog gonjenja, što u prevodu znači – suđenje se prekida, izvršilac ide kući. Može čak i da tuži državu za naknadu štete, zbog nepotrebnog maltretiranja.

       Da li ste primetili da su gore pomenuti gradovi Niš i Novi Sad. To su gradovi koji do skoro nisu imali načelnike policijskih uprava. Nije mogla da se postigne saglasnost – međustranačka ili stranačka, koja god bila u pitanju, ko će to da bude. A u međuvremenu kriminal nabujao. Neki od policajaca, u odsustvu starešine, radili honorarno i za onu drugu stranu.

       Sudije, policajci, tužioci … uzmite se u pamet, dok ovakvi požari ne zahvate celu zemlju, a onda će biti kasno za pravno nadgornjavanje.

DC, 16.02.2014.