RTS – javni servis građana Srbije II

12 septembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Nisam gledao sinoćni prvi polufinalni meč košarkaškog prvenstva sveta između SAD-a i Litvanije. Počeo sam ali nisam izdržao. Dva čoveka, tzv. komentatora – pretpostavljam tog meča o kome je reč, raspričala se o teoriji košarkaške igre i koječemu još što nema veze sa utakmicom koju pratimo. Ovog puta su ga stvarno preterali, totalno su se zaneli, toliiko da je to više ličilo na njihovu međusobnu utakmicu tipa – pokaži šta znaš. Pokušao sam da ih ignorišem, ne ide. Hteo ne hteo moraš da ih slušaš, a to ti odvlači pažnju i čovek gubi kontakt sa utakmicom koju je želeo da prati, tako da u pojedinim trenucima ne zna ni koji je rezultat u pitanju, što po pameti ovih o kojima govorim verovatno i nije toliko strašno, jer siguran sam da ni oni sami to kod onolike priče ne mogu da znaju. Potom sam pokušao da isključim ton, ali ni to ne ide – kao da gledaš nemi film, pa sam na kraju odustao. I tako, dva čoveka koja su trebala mi pomognu da gledam ovaj meč, behu razlog što ga nisam ni gledeao.

       Iz istih razloga sam prošle sezone ABA ligu gledao isključivo na Areni sport 1. Imaju i oni dva komentatora. I oni pričaju, ali njihovi komentari su u funkciji igre koju pratimo, tako da njihovi komentari upotpunjuju i nadograđuju doživljaj sportskog nadmetanja, što je valjda i svrha sporta.

       Inače pratim sport. Ne propuštam sportske događaje, naročito kad su fudbal i košarka u pitanju. Želeo sam da gledam ovu utakmicu, jer – sem na svetskom prvenstvu, nemamo priliku da vidimo gde su Evropljani u odnosu na Amerikance, a i zbog toga da vidim jednog od naših budućih protivnika u borbi za medalju.

       Večeras je drugo polufinale u kome naši igraju protiv Francuza. Moram to da gledam, ali se plašim sinoćne narativne utakmice između komentatora, jer ja bih želeo da pratim utakmicu a ne njih. Molim urednike RTS da preslušaju sinoćnu utakmicu, pa ako smatraju da sam bar donekle u pravu, da učine nešto, mada moram da priznam da nisam optimista, jer u pitanju je izgleda „beogradska škola“ komentarisanja sportskih priredbi. Šta da se radi, ako to samo meni smeta, problem je u meni. Pokušaću da večerašnju utakmicu pratim preko nekog drugog kanala. OBN-a, na primer.

DC, 12.09.2014.

       PS. Htedoh da kopiju ovog napisa posaljem RTS-u. Potražih neki kontakt preko njihovog sajta, ne nađoh. Ništa od večerašnje utakmice. Oni se izgleda samozadovoljavaju, pa im gledaoci nisu ni potrebni.

       Nema druge, moram da im ponovo podarim jedan stari vic – Uzeo Mujo kredit od banke, kupio stan, opremio ga i pozvao Hasu na kafu. Haso se oduševio, pa kaže – joj što je ovo lepo, daj, matere ti, da ovde jednom dovedem Fatu. Mujo se opirao, na kraju je morao da pristane ali je upozorio Hasu – Pazi, vidiš da je sve novo, nemoj da napraviš neko sranje….. Sutradan, kad je Mujo došao u stan, imao je šta i da vidi … krš i lom. Pozove Hasu i besno se izviče na njega … Na kraju, šta će, upita Hasu – Dobro, ba, al’ reci mi bar kakva je Fata bila. – Ma jebeš Fatu, nije ni bila, odgovori mu Haso.