Slučaj prosute kafe

24 aprila, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ko kaže da ova vlast samo otvara nove a ne zatvara stare probleme. Evo rešen je u rekordnom roku slučaj prosute kafe koji je prouzrokovao povratak Predsednikovog aviona sa puta u istorijsku posetu Vatikanu, što će svakako naneti nenadoknadivu štetu sveukupnim naporima našeg predsednika u pravcu daljeg razvoja odnosa između pravoslavne i katoličke crkve, odnosno razvoju ekumenizma u svetu, uopšte. Za sve je to kriv nespretni pomoćni pilot aviona koji je našao da pije kafu na radnom mestu i to baš u trenutku kada se avion, sa sve Predsednikom, našao nad pučinom Jadranskog mora. Ime ovog neodgovornog nesrećnika nije saopšteno javnosti kako on ne bi – neopravdano, poneo slavu Gavrila Principa, čijii je gest, kako je poznato, doveo do početka Prvog svetskog rata. A da zlo bude veće taj nesrećnik formacijski ne pripada uigranom timu Predsednika, već potpada pod resor saobraćaja kojim kako je poznato ne rukovodi Predsednikova već ona druga, Premijerova plavka, koje ionako nisu u najboljim odnosima tako da taj nerazumni akt pomoćnog pilota preti da poremeti inače dobre odnose razumevanja i saradnje između Predsedništva i Vlade Republike Srbije.

       A bila je to lepa prilika da Tomislav Nikolić, Predsednik Srbije, u direktnom i prijateljskom kontaktu objasni Papi Franji prvom, razliku između ovog sadašnjeg Tomislava Nikolića i onog Tomislava Nikolića, bivšeg radikala koji je davne 2006. godine, dakle pre punih devet godina, bio recenzent knjige “Vatikan, glavno satanino gnezdo” koju je njegov tadašnji šef Vojislav Šešelj objavio kao deo zasnovanog koncepta svoje odbrane pred Haškim tribunalom.

       Bilo kako bilo, propao je pokušaj indulgencije grehova mladog Tomislava Nikolića i njegovih novih političkih pogleda zasnovanih na razvoju demokratije i dobrosusedskih odnosa u svetu za razliku od njegovih pređašnjih retrogradnih stavova, što je svakako i rezultat njegovog akademskog obrazovanja obavljenog u međuvremenu i to uz rad, što je svakako mnogo teže i zahtevnije od redovnog školovanja.

       Pravda je samo delimično zadovoljena davanjem otkaza neodgovornom pomoćnom pilotu, ali šta je to sa aspekta propale Predsednikove posete Vatikanu i značaja te posete za šire međunarodne odnose u svetu.

       Datum nove posete Presdsednika Vatikanu, još nije zakazan a očekuje se da će se to desiti čim Vlada odobri kupovinu novog aviona koji će koristiti isključivo osoblje Predsedništva, kao i njihova bliža i dalja rodbina, ali što je važnije – taj avion će ubuduće biti pod direktnom ingerencijom Stanislave Pak, predsednikove plavke, umesto Zorane Mihajlović, Premijerove plavke.

Dragiša Čolić, 24.04.2015.