Sprečite rat dok je vreme!

1 aprila, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Završnica košarkaškog prvenstva je u toku. U narednih mesec i nešto više dana Zvezda i Partizan treba  da odigraju bar pet, a možda i sedam utakmica. I o tom, sportskom aspektu tih susreta, bi trebalo da se priča. Nažalost, to je već u drugom planu. Druga koplja se oštre. U to se, po tradiciji, uvlače i navijači, a bogami i ne samo oni. Neko je proglasio da je Partizan Tadićev, a Zvezda Vučićeva, pa onda, za vladavine Tadića, imamo situaciju da Zvezdi zbog dugova prodaju koševe sa terena na Malom Kalemegdanu, za za vladavine Vučića, kako kažu u Partizanu, Zvezdi cvetaju ruže. Za početak ovog teksta, ako su zagovornici tih teza u pravu – Marš napolje iz sporta i jedan i drugi i svi oni koji takve pljavštine uvlače u sport.

       Da počnem od novina i novinara, na primeru „Blica“. Taj list je u utorak, 24. Marta na tu temu, pod naslovom EVROLIGA ILI PROPAST i nadnaslovom CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN U POLUFINALU ABA LIGE VODIĆE BORBU DO ISTREBLJENJA, objavio jedan izvanredan upozoravajući članak. Ukazujući na to šta pobednik dobija – najmanje pet mečeva u Areni, TV prava, sponzori, pojačanja, a šta poraženi – finansijski kolaps, raspad tima … autor članka, potsećajući na dosadašnja iskustva i već uobičajeni rat čelnika ovih klubova Vujoševića i Čovića upozorava na posledice do kojih bi moglo da dođe.

       Međutim, ne dugo zatim, u ponedeljak 30. Marta, isti list objavljuje članak sasvim drugačije poruke – GRBOVIĆ: ČOVIĆ ME SABOTIRAO U KSS! U članku se navodi da je Goran Grbović, legenda Partizana, sprečen da obavlja trenersku dužnost u Košarkaškom savezu Srbije i to na intervenciju Nebojše Čovića koji se tamo ponaša kao kabadahija … Počelo je dakle, za predigru Goran Grbović protiv Nebojše Čovića – šta li će tek da mu radi Duško Vujošević, kada se kasnije uključi! Na pamet mi ne pada da branim Nebojšu Čovića, kontroverznog na svim poljima gde god se pojavi, ali …

       Ko je taj Goran Grbović? Da li ste ikada čuli da se i u prigodnijim prilikama a ne ovakvoj, legendom nazivaju Dalipagić, Kićanović, Saša Đorđević … da ostanem samo kod Partizanovih zvezda. Za koji đavo služe organi u KSS – a nedavno smo čuli da taj savez konačno dobro radi, ako jedan Čović može tamo jednostavno da uđe i napravi dar mar. Ako je to u pitanju dajte da o tome razgovaramo kao problemu, a ne ovako pred plej of da bunimo navijače i prizivamo rat između njih, a bogami ne tako davno i krvi je tu bilo.

       Za očekivati je bilo da će sada Zvezda da reaguje na to i tako redom do plej ofa i tokom plej ofa – to je glavni meč u funkciji onoga što gore rekoh šta se dobija igranjem, odnosno gubi neigranjem u narednoj sezoni Evrolige. Sam retezultat, onaj u sportskom smislu, zbog koga se navodno i igra nije ni bitan.

       Umesto toga, danas samo kratko, reklo bi se razočaravajuće saopštenje istog lista – U Crvenoj zvezdi su odlučili da ne reaguju na optužbe Grbovića. Daj Bože da tako i ostane!  I umesto da to dalje podrže i od toga naprave pravi članak, oni tek tako – Nema Zvezdinog komentara!

       Tako dolazimo i do uređivačke politike u novinama ili pitanja – ima li tamo uredničke politike uopšte i ako je ima, kako je moguće da se u tako kratkom periodu pojavljuju na istom mestu tako oprečni prilozi. Da li je politika lista sprečavanje eventualnog rata između navijača ili njegovo pospešivanje u interesu tiraža, bez obzira na posledice. A videli smo i na nedavnim primerima u Podgorici dokle su oni spremni da idu. Ne mislim da su crnogorski „Varvari“ gori od „Grobara“ ili „Delija“. Oni se tek uče od ovih naših.

       Daleko od toga da mislim, da problemi ove vrste leže samo u gore pobrojanom, pa ću samo još pomenuti onaj najvažniji. Kada bi u svemu ovome bilo i države, sa njenim pravim prerogativima problemi bi bili brzo rešeni. Kod nas je slučaj obrnut – imamo državu koja u sport neće da se meša iz „državnih“ razloga, pri čemu se pod državnim razlozima naravno podrazumeva interes partije na vlasti. Znate li šta bi to značilo u predizbornom periodu, jer i navijači su podrška i to brojna. Koliko bi to glasova moglo biti manje i obrnuto! Znaju naše vođe, a posebno onaj glavni, kako se komunicira sa navijačima. I zato ne treba da čudi njegova izjava kad kaže da nije u stanju da se izbori sa navijačima – sa penzionerima može

Dragiša Čolić, 31.03.2015.