Srednja klasa je ugrožena…

16 decembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       … i to je je probem kojim treba da se pozabave svi misleći ljudi u ovoj zemlji, a ne samo Demokratska stranka – koja je ovih dana u tom smislu izdala jedno saopštenje, Srpska napredna stranka koja je na to saopštenje spremno odgovorila u svom stilu i ja – i meni slični, iako se ne osećam najkompetentnijim za to, pa ovim želim da na to i upozorim.

       Da najpre objasnim ovo posalednje. U pitanju je jedna značajna sociološka pojava, pa tu pre svega mislim na sociologe – do vrha njihove esnafske lestvice. Krajnje je vreme da započnu ozbiljna sociološka istraživanja o ovoj pojavi. Mislim zatim, generalno, i na sve one koji se osećaju pripadnicima srednje građanske klase. A mislim, posebno, samo primera radi, i na Srpsku akademiju nauka koju eto, jedan pripadnik srednje građanske klase u izumiranju smatra najobičnijim parazitima ovog društva, pa ću odmah – pošto se nadam da ću ovom kvalifikacijom da prenem nekog od njih iz dubokog sna, i da objasnim zašto o njima tako mislim.

       Vidite, dragi akademici (na žalost, ne mogu da kažem poštovani) ja sam jedan običan intelektualac – pravnik, sa uredno završenim fakultetom – kad je tome vreme bilo i tamo gde je tome mesto bilo. Imao sam i imam – po svojim kriterijumima, sjajnu karijeru čoveka koji se od najranijih dana opredlio za praksu a teoriju koristio – itekako, ali onoliko koliko je praksi bilo potrebno. Drugim rečima, preferirao sam i opredelio se za “primarijusa” a ne “profesora” u svojoj struci i toga sam se dosledno pridržavao i sada – kada se bavim advokaturom i ranije – kada sam tekao neku drugu karijeru. Mislim da  je to jedan pošten pristup i prema sebi i prema drugima. I, sebe, takvim kakvim se opisah, smatram intelektualcem, pripadnikom srednje građanske klase.  I takav kakav sam, eto odlučih da se pozabavim i stvarima koje se dešavaju tu oko mene u društvu kome pripadam. Ne iz hobija, jer u ovim godinama mogao bih i pametnijim stvarima da se zabavljam a ne da – o svom trošku, “ispravljam krivu Drinu”.

       A zašto vas, dragi akademici, nađoh za primer, iako ima i drugih koji se kao vi ponašaju, da uvredim onom gore datom kvalifikacijom. Zato što bih – uzevši da se bavim i ovim čime se uzgred bavim evo već koju godinu, vas negde primetio – “Moje pleme snom mrtvijem spava” (Njegoš – Gorski Vijenac), a morao bih vas primetiti, ne bi moglo da mi promakne. A postojite. Zakonom ste osnovani još za vreme Obrenovića, krajem prošlog veka, kao najviša naučna i umetnička ustanova u zemlji. Čime se vi gospodo bavite, ako se – u ovim vremenima, ne bavite onim što se oko vas dešava – Kuća gori a baba se češlja, da upotrebim ovu najnoviju narodnu poslovicu. Pa još za to češljanje primate i pristojnu apanažu od onih kojima se uzima od plate i penzije. Nije ovo prvi put da vas moja malenkost proziva. Oglasite se – protestvujte protiv toga što vas vređam, nađite se povređenim, demantujte me, kako god – samo se oglasite.

       Nemojte dozvoliti da se ova tema svede samo na prepucavanje između političkih stranaka. Dobro je što je Demokratska stranka to pokrenula, jer ko će drugi do opozicija da nametne tu temu, bez obzira što se urušavanje srednje građanske klase dešavalo i za vreme njihove vlasti i što su i sami itekako doprineli ovome što se sada dešava – imali su šansu, bili su na vlasti ali su je tako obavljali da je ovo sada logična posledica takvog obavljanja vlasti. Ali ne sme da ostane samo na tome.

       A šta reći za vladajuću Srpsku naprednu stranku. Oni imaju dežurnu ekipu koja odmah odgovara na takve navode, koristeći se, po difoltu, sledećom terminologijom – vi ste, dok ste bili na vlasti, srednju klasu zavili u crno i tako to … kao da se sada ima podrazumevati da srednja klasa ima do veka tu i da ostane, tako da smo sa njom završili pa se sad okrećemo onima koji će sutra da glasaju za nas, pri čemu početak naše vlasti računamo svagda i isto – od poslednje rekonstrukcije naše Vlade. One prethodne dve trećine mandata ne računamo. A tome se zdušno pridružuju oni koji su i kod onih prethodnih bili na vlasti – Dačić kad kritikuje policiju čiji je ministar bio ili Dinkić, kad kritikuje ekonomsku i finansijsku politiku i politiku onih resora čiji je sve ministar bio. Pritom se i ne trude da ti demantiji zvuče smisleno, jer da se trude ne bi dali da to radi onaj mlađani Aleksandar Jovičić, koga negde ja u ovim mojim pisanijima nazvah – Mali bimboje, za razliku od onog velikog, njegovog patrona, koga iz milošte prozvah Bimbojem.

       A koliko je smisleno to što ovaj mali Bimboje priča prosudite sami: “Srednja klasa u Srbiji je zavijena u crno zbog pogubne manipulatorske politike Demokratske stranke i svih koalicija koje je predvodila u poslednjih 14 godina.”

       Najmanje mi je  želja da branim Demokratsku stranku koju je onaj pozer, a politička zamlata, Boris Tadić, poveo posle Đinđićeve smrti, ali ne sećam se da su oni predvodili sve koalicije u poslednih 14 godina – bili su u tom periodu i Koštunica i Vučić, pa se mali tu zabrojao, a sećam se da su oblasti ekonomije, finansija i policije – a to su i po malom glavne oblasti “pogubne manipulatorsake politike koja je zavila u crno građansku klasu”, čak i u vreme Tadića, vodili Dinkić – koga je i ova vlast do skoro držala kao svog glavnog stratega za ekonomiju i finansije, a kad je reč o korupciji, na primer, na čemu ova vlast posebno insistira, policiju je vodio gospodin Dačić, zahvaljujući kome je ova napredna garnitura i formirala vlast, a koji je i danas njen glavni koalicioni partner i to najpre na poziciji premijera a sada na poziciji ministra inostranih poslova. Gospodine Jovičiću, Vi se izgleda informišete samo kod Dragana J. Vučićevića u “Informeru” koji u ovonedeljnom izdanju, a u naletu strasti protiv “istog-kao-on” Aleksandra Rodića iz “Kurira” kaže “Nije li Aleksandar Rodić samo udaljena dosistička metastaza na koju žuto ološ-pravosuđe odbija da primeni zakon”, a Bojanu Pajtiću, lideru DS-a: “Strašno je to što su za dve godine uhapšena samo 74 funkicionera DS. Da je po pravdi i zakonu, bukagije bi omastilo na hiljade žutih polit-tajkuna”, dok se u isto vreme Aleksandar Rodić u “Kuriru”, pored Dragana J. Vučićevića bavi i direktotrom policije (sadašnje) Veljovićem.

       Gospodine Jovičiću, Vi ste u vlasti, obavestite nas o tome čije je pravosuđe, čiji je direktor policije, čiji su Mišković, Perčević, Bogićević, Dačić, Galenika, Dunav osiguranje, EPS, NIS, čiji je “Informer”, čiji je “Kurir”, da znamo – pogrešićemo. Tako radi odgovorna vlast koja vodi brigu i o građanima a ne samo o nadgornjavanju sa političkim protivnikom, pa još, što je i najgore – iz vašeg saopštenja proizilazi da je vama poznato da je srednja klasa u Srbiji zavijena u crno, ali da to prihvatate, a zašto je to tako, neka ta klasa bliže objašnjenje potraži u “Informeru”. Što se vas tiče vi ste svoje rekli tim saopštenjem.

       Vidite, Gospodine Jovičiću, ja i dalje mislim da je takav vid komunikacije sa građanima zasnvan na principu “s…. usta da niste pusta”, koji na žalost kod populistički izmanipulisanih glasača daje rezultate i tu se ponovo vraćam na početak teme – Sociolozi i ostali  gde ste!

       Uključite se, danas štrajkuju, advokati, prosvetari … sutra će neko drugi. Podržite jedni druge. Setite se one poeme „Prvo su došli“, iz vremena dolaska nacista na vlast u Nemačkoj:

       Prvo su došli po komuniste i ja nisam ništa rekao jer nisam bio komunista.

Onda su došli po sindikalce i ja nisam ništa rekao jer nisam bio sindikalac.

Onda su došli po Jevreje i ja nisam ništa rekao jer nisam bio Jevrejin.

A onda…onda su došli po mene…ali već tada, nije ostao niko ko bi mogao progovoriti.

DC, 15.12.2014.