Umesto naslova – „Nije nas izbacila uefa nego AV koji je unistio SD Partizan u svim sportovima.Dok je on nema titule pa ni stete od ovih krimosa iz uefe povezanih sa ovim nasi lopovima svi su iz CZ tj treba da budu u CZ”…

12 januara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

       … to u svom komentaru povodom (ne)kažnjavanja fudbalskog kluba Partizan isključenjem iz evropskih takmičenja zbog neplaćanja dugova, kaže jedan Vladimir, fudbalski analitičar, koji po svojoj pameti očigledno predstavlja svest i mentalitet ovog naroda – ne samo fudbalskog, već i onog iz politike, sporta i svih ostalih oblasti delovanja ove jadne države. Nas svi mrze, mi smo uvek u pravu …

       Nije ovde reč samo o fudbalu i onima koji ga vode. Evo dok ovo pišem, čujem na RTS-u da je Tužilaštvo danas dostavilo Ministarstvu pravde nove dokaze o ratnim zločinima Haradinaja, koje će ih, valjda danas, dostaviti francuskim pravosudnim organima, koje danas (paralelna vest) treba da donese odluku o slučaju Hradinaj. Pa koje tu lud – Tužilaštvo, koje je do dana odluke čekalo da te dokaze dostavi Ministarstvu pravde ili RTS, „javni servis u vlasništvu građana Srbije“ koji bez provere zbunjuje svoje vlasnike.

Isti je slučaj i sa onim što je ustvari bio povod ovome što pišem – jedni kažu, Partizan je kažnjen neigranjem u Evropi, tri ili jednu sezonu (u tome ne mogu da se slože), drugi kažu, nije to kazna nego opomena pred kaznu … Ima li u javnim medijima (i štampanim i elektronskim, sve jedno), nekoga da prethodno profesionalno obradi vest – da iščita tekst toga što je od UEFE stiglo, pa da ga verodostojno interpretira ili da ga citira ako za to nije sposoban. Ne, nego se ostavlja onima koji su to sranje i napravili, vrsnim fudbalskim znalcima Vučeliću i Vazuri, da nam saopšte istinu – da sve to nema veze, jer će oni već danas izmiriti dugovanja zbog kojih su kažnjeni, pardon samo opomenuti. Pa ako imaju pare zašto ih nisu platili? Ako nemaju pare, gde će da ih nađu? Naravno, država će da im da pare da bi se uspostavila ravnoteža u davanju Zvezdi i Partizanu. A zašto da država uzima pare od penzionera – koji plaćaju porez, i daje ih fudbalskim klubovima – koji ne plaćaju porez, a niko ih od toga nije oslobodio? E, to je razlog što fudbalske klubove vode vučelići, vazure, terzići … ljudi koji znaju „čoveka iz vlasti“ koji će im omogućiti da bez problema ne plaćaju porez, a ako zatreba – i da uzme od drugih i da njima. To je i jedan od razloga (ima ih još, a glavni je onaj što se vlast kurva sa navijačima fudbalskih klubova koje u slučaju potrebe može da koristi za razne „državne“ namene) i što privatizacija fudbalskih klubova kod nas ne uspeva. Pričalo se da je za to bio zainteresovan Mandarić, naš čovek koji živi i radi u inostranstvu, pa valjda kad je video kako se kod nas radi, okrenuo se i otišao da kupuje fudbalske klubove po Velikoj Britaniji. Nije lud da se ovde takmiči sa Vučelićem i Terzićem. Probao i Cepter – uspeo da dođe na čelo našeg olimpijskog komitete, počeo da zavodi red, a kad je zadro u finansije oterala ga banda na čelu sa Ćurkovićem, istim ovim koji je na nedavno održanoj Skupštini fudbalskog kluba Partizan vodio akciju da Vučelić tu i dalje ostane na vlasti.

A da se tako radi i u drugim oblastima – počev od sporta do politike, još jedan primer, opet iz jutrošnje produkcije RTS-a – neverovatno je koliko samo u jednom danu možete da nađete ovakvih povoda za pisanje. U studiju je novi ministar prosvete, g. Šarčević, koji iznosi stvari iz kojih se ne može zaključiti drugo do da se i školama „posluje“ na isti način kao i u ffudbalskim klubovima. Direktori škola su „nakrcali“ preko 200 miliona dinara troškova zbog izgubljenih sporova povodom nezakonitih otkaza koje su podelili. I ovde važi ista logika – najvažnije je da obezbedite da u školskom odboru bude čovek iz vlasti ili bar onaj ko zna „čoveka iz vlasti“, jer korist je obostrana. E, ovaj čovek, koji deluje krajnje ozbiljno, kaže da će takvi direktori snositi i materijalnu odgovornost za svoje postupke. Treba ga podržati i baš me briga što ga je za Ministra postavio SNS. Tako nešto nisam čuo od „demokratskog“ Tasovca za sve vreme njegovog ministrovanja. Navodi čovek i drugi slučaj – oblačenje učenika (školske uniforme), ali napominje da se primereno tome moraju oblačiti i nastavnici. Poznat mi je taj slučaj – i sudska uprava je uvela da u sud ne možete da uđete neprimereno odeveni, a kad uđete unutra vidite da hodnicima defiluju zaposleni (uključujući i sudije) kao da su na estradi.

Rećićete da su sve to sitnice, jer ima „mnogo važnijih“ stvari. U pitanju su male (velike) stvari koje život znače. Ako se od toga ne pođe i dalje važi ono – ništa nam nije al leka nam nema.

Dragiša Čolić, 12.01.2017.