Vesti iz regiona

10 januara, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

Informer utvrdio istinu – Olja Bećković „žuta“ – NEZAVISNE DNEVNE NOVINE „INFORMER“: Podržavala sam režim DS, pa šta?!

       Tu inkriminisanu činjenicu – da Olja Bećković nije bila nezavisna, otkrile su nam ove poznate novine, koje su, kao što je opšte poznato, za razliku od Olje – nezavisne, jer to izričito i piše u nazivu njihovog lista – a piše, kako se priča, i na tarabi, tako da tu sumnje ne može biti.

       Kažem bila, jer Utiska nedelje Olje Bećković više nema, za razliku od Informera koji i dalje slobodno širi svoje nezavisne stavove.

       Prijavio se sam – Otklonjena je svaka dilema ko stoji iza projekta uvođenja ovakvog notarijalnog sistema, koji je doveo do opšte obustave rada advokata – najduže u svetskoj istoriji advokature, što je istovremeno dovelo i do paralisanja pravosuđa u zemlji.

       Time je ova zemlja upisala sebi jedan svetski rekord i jedno kardinalno otkriće – da država može da funkcioniše i bez pravosuđa, što je za ovo vreme štednje veoma značajno. Sudije se o tome ne oglašavaju, što znači da im ovo stanje ni malo ne smeta. Sa tužilaštvom je isto. A Ustavni sud se samoukinuo time što se za sve to vreme nije oglašavao o predmetu spora, iako je zbog toga svojevremeno i osnovan.

       Jedino što u ovoj zemlji funkcioniše je Predsednik Vlade. On je juče na konferenciji za štampu, posle sednice Predsedništva svoje stranke, kratko i rezolutno odgovorio na sve ono o čemu je pitan, pa je tako i na novinarsko pitanje – da li će ministar pravde Nikola Selaković biti smenjen prilikom predstojeće rekonstrukcije Vlade zato što mu pravosuđe ne funkcioniše već pola godine, odgovorio prkosno – Neće, jer Vladu sastavljam ja a ne Mišković!, da će advokati morati da plaćaju porez i to uvećani, a obvestio je prisutne i da notarijalni sistem postoji u 90 posto zemalja sveta. Sve je to Premijer rekao po sistemu – Ja ti rekoh, a ti ga tumači!, pa sad eto ja moram da pitam.

       Zna li Premijer da u tih 90 posto zemalja sveta, nema ovakvog notarijalnog sistema kakav je kod nas uveden.

       Zna li Premijer da advokati ne spadaju u one koji ne plaćaju porez, već da tu spadaju miljenici sistema – režimski „tajkuni“ (evo, na primer, Mišković to više nije), državna preduzeća, preduzeća u restruktuiranju, oni kojima je ukraden identitet pa neće – opravdano, da plaćaju porez za lopove koji su na njihovo ime otvorili firme i slični.

       Zna li Premijer, ako već zna da ja iz ljubavi prema Miškoviću nisam radio četiri meseca, kako da ovoga nateram da mi plati fakturu koju nameravam da mu pošaljem.

       Zna li Premijer da je njegova pregovaračka ekipa usvojila zahteve advokata – ako zna, što im je to dozvolio kad su u pravu, a ako ne zna, da li će odobriti to na šta su ovi njegovi pristali, te da li da se advokati razilaze ili da i dalje ostanu na okupu.

       Sve su to pitanja na koja se čeka odgovor, jedino se sada zna da iza tog projekta ne stoji onaj mlađani ministar pravde, pravni pripravnik, koga je on tu postavio, već Premijer lično.

       Idemo na malo veselije stvari. Interesuje me na primer, po kom kriterijumu se bira ona ekipa koja stoji iza Premijera za vreme njegove konferencije za štampu, kad je jasno da njih neće niko ništa da pita, jer se zna da se oni ni za šta i ne pitaju. Biće da su oni tu ipak zbog obezbeđenja, jer ko zna, novinari znaju da budu nezgodni.

       Dobro, ako je to u pitanju, jasno mi je zašto su tu  Ministar odbrane – u radnoj uniformi i Ministar policije, Dr. Stefanović, ali po kom  kriterijumu su tu bivši Ministar privrede Igor Mirović – nosilac neslavnog rekorda po dužini opstanka na toj funkciji i Goran Knežević, bivši ministar poljoprivrede, drugi na toj neslavnoj listi, koji uz to ima i zanimlivu poslovno-političku karijeru. Svojevremeno je bio DS-ov gradonačelnik Zrenjanina, pa je sa tog mesta otišao u zatvor zbog nekih sumnjivih poslova, što je redak slučaj u našoj pravnoj praksi – da odeš u zatvor dok su tvoji na vlasti. Na sudjenju se branio da pare koje su nađene kod njega prilikom hapšenja nisu njegove već pare stranke. Oslobođen je optužbe kad su naprednjaci došli na vlast, a pare su mu vraćene, jer ih DS nije potraživo kao svoje. Interesantno je da ih nije potraživala ni država iako je na suđenju Knežević tvrdio da nisu njegove, tako da mu se to hapšenje čak i isplatilo. Onda je onako ljut prešao u naprednjake i tamo dobio mesto potpredsednika i ministra poljoprivrede. Posle afere sa alfatoksinom, podneo je ostavku, ali je ubrzo dobio zaposlenje u NIS-u gde valjda i danas radi kad ne čuva Premijera.

       Premijer je takođe obavestio javnost da u njegovoj stranci više nema dvostrukih funkcija, jer njihovi članovi rade za partiju a ne za svoje lično bogaćenje, mada mi tu nije bio mnogo ubedljiv jer ne bi se onaj keramičar, ministar odbrane, onako obukao za sednicu Prtedsedništva stranke da nema u planu i neki prekovremeni rad. Ili onaj bivši kondukter, potpredsednik skupštine za koga se priča da je već uspeo da kupi stan u Beogradu a neće da kaže kako. Mislim da je ta akcija rizična za Premijera, jer sumnjam da bi mnogi preletači, sadašnji kljkučni kadrovi te stranke, tu došli samo opčinjeni lepotom političkog poziva i premijerom lično. A to što ga ovi bezrezervno veličaju može da godi njegovoj sujeti ali može da ispadne i pirova pobeda. A znate onaj vic kad se žena hvalila da njen muž ima najveći k…. u selu. E sad ako njemu i pored toga odgovara da bude najveći k…. u selu to je već ozbiljnija stvar.

DC, 10.01.2014.