Veštice iz Salema

25 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

Obično mi zameraju da pišem o ozbiljnim stvarima na neozbiljan način, pa ću ovog puta pokušati da obrnem stvari – o neozbiljnim stvarima na ozbiljan način, a inspiraciju za to dali su mi Alekdsandar Tijanić i nedeljnik Informer. A gde je Informer, tu je i neizbežni Dragan J. Vučićević, njegov glavni urednik. Nedostaje Željko Mitrović, koji će se, kako moj insajderski izvor saznaje, uključiti kasnije, da preko svoje televizije, a nacionalne frekvencije koja mu je dodeljena, to proprati slikom i reči u rubrici – drugi pišu, a ja samo prenosim.

Prvo, Tijanića smo se uželeli. Nije ga dugo bilo. Pojavio se sa novim imidžom, a u skladu sa tim i novim duhom koji kod njega do sada nismo prepoznavali, pa je zaboravivši na moment probleme TV pretplate dao Nedeljniku Informer intervju u kojem je otkrio “najmračniju tajnu bivšeg režima“ – izvesni predsednik tog bivšeg režima koji je stanovao u izvesnoj vili na Dedinju, u Lackovićevoj ulici – ko je pomenuo Tadića?!, je odluke o državnoj politici donosio uz pomoć vračare! Izvor ove dobro čuvane državne tajne je siguran – videle komšije, dan uoči prošlogodišnjih izbora, kako izvesna veštica, po izgledu bi rekli da je iz Ukrajine, obigrava oko predsednikove kuće sa svećama u rukama i sprovodi seansu  „skidanja crne magije“!

Ja sam fasciniran i zahvalan Tijaniću što nas je ovim saopštenjem prosvetlio, tako da sada mnoge stvari izgledaju jasnije. Sad je verovatno jasnije i ko je izneo ona dva legendarna džaka sa lažnim glasačkim listićima zvana „korpus delikti“ sa kojima su se tih sudbonosnih dana ispred „Savezne skupštine“ slikali tadašnji lideri pobedničke stranke. Znao sam ja da je tu neka veštica umešala svoje prste, ali tako mu i treba. Zar nije mogao da nađe neku našu vešticu, nego Ukrajinku! I još puno zanimljivih informacija je Tijanić saopštio Informeru i nama – da se pomenuta veštica lažno predstavljala kao astrolog, koliko je njena saradnja sa inkriminisanim režimom trajala i slično – „Pa je l` nije skaredno da stranka koja Srbijom vlada osam godina našu sudbinu čita kao u vreme Asteka i Maja, iz zvezda?!“, zapitao se Tijanić.

No, i pored silne zahvalnosti za ova otkrića, voleo bih da nam gospodin Tijanić objasni još neke stvari. Nije li bilo uputnije da nam ta saznanja budu objavljena preko nacionalnog tv servisa svih građana Srbije čiji je on direktor. U poplavi repriza i ostalih kreativnih emisija tokom ovih sparnih letnjih meseci to bi bilo pravo osveženje. A nije ni pošteno da on takva kardinalna otkrića saopštava preko Informera, a ne preko svoje tzelevizije. Drugo, koliko se sećam, inkriminisani režim koji je za svoje saradnike koristio veštice i druge slične protuve je Srbijom vladao zadnje četiri godine a pre toga je Srbijom vladao jedan drugi režim u kome je i on, bar kad je reč o informisanju, imao jednu od najznačajnijih uloga, tako da ne bi bilo ni u redu da on svoja saznanja i državne tajne iz tog vtremena na ovaj način saopštava javnosti.

Plaši me da se iza svega ovoga ne krije nešto mnogo ozbiljnije po ovu zemlju –  da ne predstoji možda njegova konačna smena, pa se on ovim otkrićima preporučuje svojim budućim poslodavcima.

A ako je ipak samo u pitanju još jedna repriza, ostaje da se vidi ko je u ovoj postavci Veštica  iz Salema Semjuel Pirs – Aleksandar Tijanić ili Dragan J. Vučićević.

 DC, 25.08.2013.