Zamena teze

4 aprila, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Poznata je stvar da onaj ko mnogo priča malo kaže. Posle nekih dvadesetak dana od udesa pojavili su se izveštaji komisija o uzrocima pada helikoptera u kome je poginulo sedmoro ljudi. Stotine strana izveštaja koji praktično ništa ne kazuju, pa se stiče utisak da oni više služe da zamagle nego da razbistre stvar. To što stoji u izveštajima pre bi moglo da koristi za analizu stanja u vojsci, kako u materijalnom tako i ljudskom smislu, ali kad je reč o konkretnom udesu, to je promašena tema. Očito je da piloti vojske Srbije lete svakodnevno na mašinama kakve jesu i u stanju u kome oni lično jesu, pa eto tu spadaju i navodni tragovi alkohola pronađeni u krvi i u urinu pilota. Šta ti procenti pronađenog alkohola u krvi pilota – javljaju se svedoci koji tvrde da taj čovek uopšte nije pio, znače u konkretnom slučaju. Koliko su oni uticali ili mogli uticati na ono što se dogodilo. Gde je o tome reč stručnjaka. U svakoj presudi u kojoj je reč o saobaćajnom udesu o tome se čuje detaljan izveštaj veštaka. Ovde samo – pronađeni su tragovi alkohola … U kom pravcu to usmerava istragu … Setimo se samo izveštaja vojnih komisija u slučaju „Topčider! Ali činjenica jeste da sve to skupa ne bi dovelo do udesa da vremenski uslovi nisu bili onakvi kakvi jesu. Vremenski uslovi u kojima je aerodrom „Nikola tesla“ bio zatvoren za saobraćaj – avioni su usmeravani za sletanje na alternativne aerodrome, pa sve to duboko u noći.

       To do sada niko nije osporio, pa se postavlja pitanje zar u tim stotinama strana deebelim izveštajima nije bilo mesta i za najjednostavnije pitanje – zašto i ovaj helikopter u takvim uslovima nije usmeren na neko drugo mesto sletanja? Mogao bih čak i da shvatim da je pilot pošto poto hteo da se junači – Mogu ja to, čak i u tim uslovima! Ali vojska je to. Da li je neko od onih koji su mu bili na vezi ili čekali na aerodromu mogao to da mu naredi. Imali o tome pomena u izveštajima? Nismo čuli da ima. Ako nema, zašto nema? A ako ima, šta je sa odgovornošću tih koji su propustili da takvu naredbu izdaju.

       U pitanju je klasična zamena teze – umesto da pričamo o onome što je ključno, a jednostavno, mi se bavimo onim što je za ovaj slučaj marginalno, a komplikovano.

       I tu opet dolazimo do najjednostavnijeg pitanja – nije li taj rizik prihvaćen zbog fešte koja je bila organizovana na aerodromu a sve u cilju promocije ove vlasti? Neću ovog puta pominjati slučajeve koji su svima poznati. Hoćemo li konačno saznati i ko je sve bio učesnik te izmakle fešte. U ovo pitanje se perfektno uklapa izjava Premijera data na samom početku istrage – Ne dam Lončara i Gašića! Smenite mene, to je najlakše. Da li je zaista tako ili je u pitanju osionost čoveka koji čvrsto veruje u svoju nezamenjivost, pa jednostavno koketira sa tim. Koketira i prkosi. Gospodine Predsedniče, jeste li čuli za latinsku izreku – Ko olako govori što želi, čuje i ono što ne želi (Audit, quod non vult, qio pergit dicere, quod vult).

 Draguša Čolić, 03.04.2015.