Opančar agencija* javlja: Ovo već postaje bezobrazzluk – i haos iz koga povratka nema

april 16, 2022 u rubrici Opančarski dnevnik

Vest: Ukrajina menja Rusiju, na SP u odbojci. Odbojkaška reprezentacija Ukrajine zauzeće mesto selekcije Rusije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, saopštila je pres služba Međunarodne odbojkaške federacije – FIVB.

Pre toga, Rusiji je oduzeto domaćinstvo tog šampionata a reprezentacija Rusije je diskvalifikovana od učešća, iako je to pravo izborila u sportskom nadmetanju na prethodo održanim kvalifikacijama u vreme dok je Ukrajina ne retko granatirala ruski živalj nastanjen u regionu Donbasa. Nešto slično onome što je svojevremeno rađeno prema srpskom življu na Kosovu, sve dok nije isprovocitan odgovor Srbije, a onda se umešao Veliki Brat – angažovana je kompletna napredna svetska alijansa, bombardovanje, progon Srba sa Kosova, hiljade žrtava – promptno i nebrojane hiljade žrtava na odloženo vreme – zbog bombardocanja osiromašenim uranijumom … uz sve to i sankcije prema Srbiji.

A da bi sve to bilo uverljivije umešao se i sport – Srbiji je oduzeto pravo nastupa na evropskom fudbalskom prvenstvu koje se te godine održavalo u Danskoj i to je bio prvi značajniji slučaj odstupanja od opšteg pravila koje je važilo u svim sportovima – zabrana mešanja politike u sport. I to se pravilo strogo poštovalo, a prekršioci strogo kažnjavali.

Dobro, Kosovo je zaboravljeno – proglašeno je specijalnim slučajem, samo što nikad nije saopšteno u čemu se ta specifičnost sastojala. I ponovo je zavladalo ono pravilo o strogoj zabrani mešanja politike i sporta, sve dok se nije pojavio novi specijalni slučaj – Ukrajina. Sve isto, samo obrnuto – U ovom slučaju sav bes i sankcije sručile su se protiv Rusije koja bombarduje Ukrajinu iz razloga koji se ne saopštavaju, a u slučaju Kosova, sav bes i sankcije sručile su se na Srbiju koja je bombardovana od strane udružene svetske napredne alijanse. A sudija je uvek isti – Amerika.

Kolliko je poznato Rusija nije napala Ukrajinu iz sportskih, već duboko političkih razloga. A poznato je takođe da Americi nikada nisu uvođene bilo kakve sankcije – pa ni sportske, u svim njenim svetskim misijama, počev od Kotreje 1950. godine, pa do Avganistana koji je trajao sve do ove godine, bilo da se radilo o ugrožavanju njenih strateških interesa bilo zbog zavođenja demokratije. Neko je izračunao da je u tom periodu bilo preko pedeset takvih američkih intervencuja.

Što se tiče ostalih – naprednih, sve se ovo i na njih odnosi i odnosiće se sve dotle dok bude trajalo takmičenje ko će da bude prva pratilja Mis Amerike u svim takvim pohodima, što se posebno blanko odnosi na (po tim pitanjima) udruženu Evropsku zajednicu.

A stvari su se otele kontroli. Juče je saopštena vest da je Dinamo iz Kijeva, šampion Ukrajine, otpustio svog dosadašnjeg fudbalera jer je ustanovljeno da je on sin jednog od žitelja one doskora bez problema bombardovane regije Donbasa – dakle „sin neprijatelja Ukrajine“, baš tako je saopšteno. Pa sve da je i tačno – da je otac pomenutog fudbalerai „neprijatelj Ukrajine“ zbog toga što je Rus i navija za Ruse, zar deca treba da ispaštaju „grehe“ svojih očeva. Zamislite gospodo Nemci, samo kao primer, da svet počne da vas proganja zato što su vaši očevi bili fašisti – sve dok se i Hitler ne proglasi specijalnim oslobađajućim slučajem. A vi Gospodo Nemci o tome i ne razmišljate i svesno idete u ovaj zajedniččki tor.

Nedavno su moji Englezi pozvali Škotsku i Vels da se odreknu učešća na predstohećem svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru u korist Ukrajine. Pa kakve to veze ima sa ratom u Ukrajini. Kako će ukrajinski fudbaleri da se nadmeću u fudbalu kod onoliko jada koje im se dešava u zemlji. Englezi su dobili odgovor kakav i zaslužuju – „Kakva glupost da Vels i Škotska puste Ukrajinu na SP, nek ih pusti Engleska“

Raskidaju se zaključeni ugovori o sponzorstvu. Američki tim formule 1 HAS primio je pre početka sezone od sponzora Uralkalija 12 miliona eura, a onda odlučio da otkaže ugovr zbog njihovih navodnih veza sa rukovodstvom Rusije. Uralkalija prihvata raskid ali traži povraćaj uplaćenog novca zbog neizvršenja ugovorne obaveze od strane HAS-a, a ovi neće da vrate pare – navodno ugovor su raskinuli krivicom Uralkalija, a sve to s pozivom na sankcije, uvedene jednostrano, kao novim izvorom prava. Pravnik sam duže od pedeset godina, al’ ne čuh da su sankcije izvor prava. Koji će sudovi te odnose da raspšrave kad jednog dana ovo nevreme prođe.

Rusija je ogromna zemlja i nije lako tom zemljom upravljati, pogotovu kad udruženi svet hoće da vas uništi. Krivicom Gorbačova koji je naivno u ime opšteg svetskog mira i napretka devedesetih godina prošlog veka predao Rusiju demokratskom svetu, a Amerika to iskoristila, prošli su kroz pakao. Onda je na vlast došao Jeljcin koji je Rusiju totalno unizio. Živreo sam tada u Londonu i gledao na BBC-u: Jeljcin u poseti Americi, večera u čast visokog gosta, Jeljcin već pijan, otvoreno gleda devojke koje poslužuju, jedna od njih mu se posebno dopala, pa kad je prolazila pored njega on se okrete I ščepa je za dupe! Klinton crče od smeha. U povratku, kako je bilo saopšteno, Jeljcin će posetiti Republiku Irsku. Predsednik Irske došao da ga sačeka na aerodromu. Crveni tepih preko koga treba da pređe uvaženi gost na izlasku iz aviona. Avion sleće, vrata se ne otvaraju, predsednik Irske nervozno šeta. Posle petnaestak minuta izlazi jedan od zvaničnika iz pratnje, prilazi predsedniku Irske i nešto mu objašnjava. Predsednik odlazi, zvaničnik se vraća u avion, koji nakon kraćeg vremena odleće. Prvo saopštenje je glasilo – predsednik Jeljcin nije mogao da se sastane sa predsednikom Irske zbog bolesti. Kasnije saopštenje – Jeljcin se toliko napio na letu iz Amerike, da nisu mogli da ga probude. Takvu Rusiju i takvog njenog predsednika Amerika je obožavala. Potom je došao Putin i vratio Rusiji dostojanstvo – takvu Rusiju Amerika ne želi.

Nisam od onih koji bolje od lokalnih žitelja znaju kako im je i šta je za njh najbolje. Mnogo sam puta bio Rusiji – i onda i sada. Razlika je ogromna. Naravno da Putin ima i opoziciju, ko je nema. Ali, sve je u životu relativno. Nedavno je na društvenim merama objavljena fotografija – ogromni red ispred McDonaldsa u Moskvi.
McDonalds je objavio da se povlaći iz Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Rusi čekaju u redu da još jednom pojedu američki burger! Ima i takve opozicije.

Da li je zaista došlo vreme da ovi savremeni demokrati hoće da ukinu zemlju Tolstoja, Dostojevskog, Maksima Gorkog, Puškina …

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke!
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 15.4.2022.