Opančar „agencija“ – Priča o ovcama, pastiru i kurvama

25 januara, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

A gde je ovaca, tu je i farma, gde je farma tu je i Orvel, pa tako i ovde. Elem, Napoleon je sazvao ovce na sastanak – ima nešto važno da im kaže, i ovce su se odazvale.

Okolni farmeri mi rade o glavi, rekao je skrušeno na samom početku Npoleon i time izazvao opštu pozornost ovaca. Ne damo te, povikale su najvernije ovce – ako ti odeš idemo i mi, dok su ostale ovce ostale suzdržane, što je razljutilo Napoleona pa je opalio po njima, tako da je zaboravio i ono zbog čega je sastanak sazvao i šta je na sastanku hteo da im saopšti – ko im preti, čime im preti i šta im je činiti, pa su ovce zaboravile na Orvela i vratile se u stvarnost.

A stvarnost je nevesela. Ova najnovija epizoda započela je razgovorima predstavnika svetske petorke – Evropske unije, Amerike, Nemačke, Francuske i Italije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o implementaciji plana o Kosovu, poznatog pod nazivom Šolc – Makronov plan, koji je u međuvremenu postao plan Evropske unije, koji podržava i Amerika. Nisu izrazili želju da razgovaraju sa Vladom Srbije, Skupštinom, nadležnim institucijama … Znaju oni da je to u Srbiji mnogo jednostavnije, već ditrektno u glavu – sa NJIM, što bi ona dva bivša glumca, sada zozona promotera iz kladioničarskih rerklama rekla – u suce ti kakav nalog: 3 u 1!

A ON, koji je u početku, pre jedno dva meseca, bagatelisao pomenuti plan – video sam ga, ali nisam hteo da ga čitam, na kraju dvočasovnih razgovora izlazi za mikrofon i saopštava da je spreman da prihvati to što u njemu piše, što naravno zadovoljno prihvata i predsavnik pomenute petorke, uzgred pohvalivši NJEGA za iskazano razumevanje i kooperativnost u razgovorima. Totalni veleobrt, da opet citiram kladioničare – iz 1 u 2!

I šta da pomisli ovaj hroničar do da je došlo ono na šta je upozorio još pre deset godina prilikom dolaska OVIH na vlast (OPANČARSKA HRONIKA, Beograd 2012.):
„Nisam ja ni neki pobornik teorija zavere, ali mislim da, jednostavno, to tako funkcioniše. Držim da nam oni, u interesu tih svojih strateških ciljeva, čak i izbore kroje, a trenutno neposredni cilj im je da završe ovo sa Kosovom. Mislili su da to mogu da sprovedu sa Tadićem, koji je demokrata po meri, dok nisu shvatili da je on obična akademska zamlata, koja se uz to i primila na lepote vlasti pa, iz straha da to ne izgubi, ne sme da se zameri onima iz (tadašnje) opozicije, jer će ga oni, uz pomoć dežurnih domaćih „patriota“ jednostavno pojesti. Kad su ovi iz Evrope to shvatili, okrenuli su se onim drugima. Ni najmanje im ne smeta što su to bivši radikali, Miloševićevi socijalisti, Mirini julovci – nema to veze, ovi drugi su robusniji i nisu toliko fini kao oni prethodni. Pitanje je samo, ko sme da „proguta žabu“, jer svima njima je Kosovo kamen za vratom. I sad imamo apsurdnu situaciju. Oni prethodni su pali zbog Kosova. Niti su se dopadali domaćim patriotama, na čelu sa ovima koji su sada na vlasti – svaki njihov, pa i najmanji korak, koji bi mogao da bude protumačen da vodi ka nezavisnosti Kosova, oštro je sasecan svim sredstvima, niti Evropi – bili su isuviše jalovi i neefikasni i ovi su im okrenuli leđa.
A ovi sadašnji, „piče“ ka Evropi brže nego oni prethodni i za sve što prihvate krive Borka – on je sve to već bio prihvatio pa mi sad više nemamo kud. Za onog ko se iole razume u državne poslove, to ne da nije, već ne može ni da bude tačno. Borko Stefanović, prethodni pregovarač za Kosovo, bio je državni službenik „trinaestog ranga“ i, taman da je nešto i prihvatio, to bi tek moralo da bude prihvaćeno od njegove Vlade i od nje potom formulisano kao predlog za ratifikaciju od Skupštine, gde, sasvim sigurno, ne bi prošlo zahvaljujući ovim sadašnjim koji su tada bili opozicija. A sad ovi sadašnji, na čelu sa predsednikom Vlade, koji sa te pozicije, za razliku od Borka, deluje i kao zastupnik države, prihvataju i više i brže od onih prethodnih, a sve sa objašnjenjem da je to Borko već bio prihvatio, pa, eto, sad oni nemaju kud. Ostaje tu samo jedan problem – isuviše su oni tu nac. patriota stvorili, koji su ih ozbiljno i shvatili, pa je pitanje kako će kod njih da im prođe ta priča.”

I tu nastaje problem. Vučić je deset godina zamlaćivao one sa Zapada, po mišljenju ovog autora ne iz preteranog patriotizma, već iz straha od ovih drugih – šta će oni reći ako ovima sa zapada preda Kosovo. Pa još ako se udruže sa opozicijom! To bi mogao da bude i njegov kraj. A najveći problem onih na vlasti nije u tome što to više ne bi bili – ponekad im dođe i ono: dala baba groš da uđe u kolo, a dala bi sto kad bi iz njega mogla da izađe (to bi mogao da bude razlog što se ovaj naš večito muči i prenemaže – i treba mu verovati), jer šta ako se oni koji dođu posle njega pozabave njihovim (ne)delima, pogledajte slučaj bivšeg hrvatskog premijera Sanadera, koji je godinama u zatvoru zbog korupcije, a ovih dana je i konačno osuđen na 18 godina zatvora, tako da je čista fraza kad kaže – nije problem, ako vi znate bolje ja ću se povući, a otuda i odgovor onih koji su sa njim zajedno delali – branićemo te do poslednje kapi krvi, a moj kolega po struci (NE)uvaženi advokat Miloš Vučević, novoimenovani ministar odbrane koji se u to razume ko Marica u krivi toranj u Pizi, šalje Vučiću poruku – Vojska je uz tebe! Pominje i vukove, kao simbol te podrške. Jel’ on to priziva građanski rat u slučaju da dođe do nekog novog 5. oktobra. Zna li on da je prošli put to izbegnuto samo zato što tadašnji načelnik Generalštaba Pavković kod svih grehova koji su mu stavljani na teret nije izveo vojsku protiv demonstranata. Znači li to da su ovi sadašnji i na to spremni samo da bi ostali na vlasti.

Šta znači Vučićeva izjava na kraju sastanka sa zapadnom petorkom da je spreman da radi na implementaciji Evropskog plana – zbog čega su zapadni pregovarači i otišli zadovoljni, a svi znamo da je u osnovi tog plana priznanje Kosova, njegova izjava da crvenu liniju neće preći. Kako? Tako što će i dalje voditi istu politiku! Prošli put su nas zbog toga bombardovali. Šta nas sad očekuje? Ne reče, a kaže da mu otvoreno prete – čime? Ni to ne reče! Kome? Njemu ili Srbiji? Ni to nam ne reče! Možda zato što smatra da su on i Srbija isto!

Insistiraćemo na osnivanju Zajednice srpskih opština, kaže. A šta ako takvu zajednicu i osnuju? Koji su nam dalji argument? Da li je osnivanje takve zajednice dovoljna kompenzacija za predaju Kosova? Nije! Ako neko može da dobije više neka izvoli! Ne može! Ali nije u tome poenta. Deset godina vodiš pregovore, ti sam, nemamo pojma ni o čemu, čak ni o tome šta piše u tom famoznom planu. I tako je svih proteklih godina od kako ste na vlasti i sad navodno tražiš našu podršku, do koje ti ni ovog puta nije stalo. Stalo ti je da dobiješ ćebe kojim ćeš da se pokriješ i da sutra možeš nas da optužiš za gubitak Kosova. I da svu krivicu prebaciš na druge, što i sada činiš, kad kažeš da su za sve krivi oni pre vas – u njihovo vreme je došlo do samoproglašenja Kosova kao države, a oni nisu prstom mrdnuli. A šta su mogli kod takve jednostrane odluke? Ne postaje se država samoproglašenjem, već priznavanjem od drugih država. Pokušavali su da to sprečavaju. Uzgred, ministar inostranih poslova je bio isti ovaj što je to i danas kod vas – Ivica Dačić, samo što je sada promenio dres. Pa ne ide to tako.

Nije Kosovo izgubljeno tim samoproglašenjem, već ratom zapadne alijanse protiv nas. Čija je politika dovela do tog rata? Ne pominješ da si i ti bio važan šraf te politike – Ministar za ibformisanje, ej! A u tom ratu su ginula i naša deca, a ne samo deca vas iz SNS-a.

Čita principe na kojima će ZSO biti formirana – principi koji su dogovoreni potpisivanjem Briselslog sporazuma 2013. godine koji ste potpisali on i Dačić. Nabraja te principe i slavodobitno odgovara na primedbe opozicije da to neće biti nevladina organizacija kako im spočitavaju, a ne kaže zašto sem njega i njegovih niko nije upoznat sa tim dokumentom, pa čak ni to da je visoki američki zvaničnik Derek Šole, koji je samo nekoliko dan pre dolaska pomenute zapadne petorke posetio Beograd, dolazeći iz Prištine, izjavio da Šiptari ne prihvataju takvu ZSO jer bi ona bila suprina njihovom Ustavu. Suprotna Ustavu jedne nepostojeće države, a niko da pomene da bi suprorno Ustavu jedne od država osnivača Ujedinjenih nacija bila i secesija jednog njenog dela u korist te nepostojeće države. A tako je i sa svakim drugim dokumentom koji potpisuje. Navodno, to je tajna koja bi mogla da ugrozi uspešnost pregovora. Pa otkud taj narativ – i praksa! Znači li to da su svi, sem njegovih, potencijalni izdajnici? Pa ko je njemu takva ovlašćenja dao. Ima li toga još igde u svetu?

Nabrajajući principe dogovorene Briselskim sporazumom Predsednik reče i da će Srbija imati pravo da učestvuje u finansiranju projekata ZSO u cilju njihove ekonomsko finansijske situacije. Pa ko je lud da se tome protivi sem onih koji će to da plaćaju. A ko je nas o tome uopšte pitao. Bogata smo mi zemlja – po životnom standardu na jednom od poslednjih mesta u Evropi. A tu će ZSO na Kosovu, voditi neki Rakić, dokazani patriota, koji se pre izbora potpisivao kao vatrogasac, a posle izbora kao Dr. ekonomskih nauka, sa svojim sledbenicima iz pokreta Aco Srbine. Svi koji se tome budu protivili biće proglašeni za nacionalne izdajnike i ološ sa dna kace! Da, ne reče ni to kome će ZSO finansirana iz Srbije plaćati porez.

Zalaufao sam se, ko zna dokle bi ovako mogao, a ne rekoh ništa o kurvama – a ima ih na obe strane i tamo i “ovde”. Kad je reč o onima tamo navešču samo šampione u toj disciplini – SPS i njenog lidera Ivicu Dačića, Miloševićevu desnu ruku, režima koji je svojom politikom i doveo do rata sa Zapadom i do faktičkog gubitka Kosova, stranku koja baštini tradicije partizana i narodnooslobodilačkog pokreta, koja je danas i bukvalno u slušbi SNS-a, stranke koja baštini tradicije četničkog pokreta, sa svim poniženjima koja trpe, samo da bi bili deo vlasti, a to ide toliko daleko – i nečasno, da njen visoki zvaničnik Đorđe Milićević povodom ovih aktuelnih dešavanja pre neki dan reče “da pojedine opozicione stranke prete izlaskom na ulicu, zahtevaju hitnu sednicu Narodne skupštine, pričaju o izdaji… Jasno je da im smeta što Vučić rešava probleme koje su oni natovarili državi, lošim vođenjem”.

Kad je reč o kurvama sa druge strane, opredeljujem se za najelitniju pamet ove države – Srpsku akademiju nauka i umetnosti SANU, koja i dalje gromoglasno ćuti, tako da ne znamo, možda su oni i sa one prethodne strane. A mogli bi sa svojom pameću, narodu čije visoke apanaže dobijaju, bar da ukažu da, na primer, ovo što ja ovde iznosim nije tako, te da ga usmere na pravi put da ne greši.

Mnogo sam toga ružnog ovde izneo, pa da vas na kraju malo razvedrim sa onim mojim starim vicom – ne bojte se ništa politički, reč je o kupleraju, a i ne dešava se kod nas:
„Po završetku drugog svetskog rata, rešili Rusi da poprave devizni bilans zemlje, pa u tu svrhu otvorili kupleraj – samo za inostrane goste. Međutim očekivanih rezultata nije bilo pa je partijski komitet odlučio da razmotri taj slučaj. Ređaju se govornici, pljušte ideje, ali zadovoljavajućeg rešenja nema. Nemajući kud, sekretar komiteta konačno dade reč jednom članu koji se uporno javljao iz zadnjih klupa, jer je zbog nekih greha bio malo politički skrajnut – ‘Ajde kaži šta hoćeš, reče mu sekretar. – Druže sekretare, ja mislim da su tu u pitanju kadrovi, reče ovaj. Sekretar mu hitro oduze reč uz oštro upozorenje – Nemaš ti pojma, kadrovi su sve proverene partijske radnice iz 1941. godine.” (iz teksta O kurvama i kurvepštijama” – Opancar.com).

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 24.1.2023.