Opannčar agencija* javlja: Kadrovska politika SNS-a

avgust 6, 2022 u rubrici Opančarski dnevnik

Idu dva prijatelja i razgovaraju, kad jedan od njih reče – Vidiš li onog čoveka preko puta? – Vidim! – ‘El znaš da je on peder? – Majku mu ….., a meni rekao da je električar!

Nemam pojma da li je Vladimir Orlić peder, ali… Kažu da je završio matematičku gimnaziju, elektrotehnički fakultet, doktorirao na tom fakultetu i – sve to napustio i otišao u SNS! Po meni, to je čista pederastija.
A ako je već otišao u SNS, sa takvim referencama više bi priličilo i njemu i njegovoj stranci da se angažuje u EPS-u, a ne da EPS vodi pečenjar Grčić, a elektro inženjer Orlić republičku skupštinu.

Karijeru u SNS-u je tekao kao pripravnik kod čuvenog Aleksandra Martinovića kao njegov zamenik na funkciji šefa parlamentarne grupe SNS u Skupštini Stbije. To mesto je od vajkada zaokupljalo pažnju ovog autora, još od vremena kad je na njemu bio Zoran Babić, kome sam kao prvom laureatu dodelio titulu bimboja, pa da podsetim šta ta titula znači:

„Nemam pojma ni šta ta reč znači ni ko je bimboje. Čuo sam je letos od jednog šumadijskog seljaka – ni on nije znao da mi objasni šta to zapravo znači, ali mi se mnogo dopala. Otprilike označava čoveka, lepog zdravog i rumenog, što bi na selu rekli – da ga po jednom obrazu lupiš, drugi da pukne, koji vas vazda uveseljava i dan vam čini lepšim. – “El’ ti bio onaj bimboje”, tako je počela priča o tome sa pomenutim Šumadincem“ (iz teksta Opančar agencija javlja … Bimboje No 1 (opancar.com)

Zamenik Zorana Babića na toj funkciji bio je obećavajući SNS omladinac Aleksandar Jovičić, pa je logično bilo da on dobije titulu Mali bimboje. Njih dvojica nisu imali sreću da duže uveseljavaju pažnju ovog političkog auditorijuma – Zoran Babić je posle one nesrećne epizode na naplatnoj rampi u Doljevcu nestao sa političke scene – još nije u zatvoru, za razliku od Aleksandra Jovičića koji već “služi narodu” zbog nekih malverzacija povezanih sa građevinskom mafijom, a Aleksandar Martinović se još drži – ćuti i teče akademsku karijeru i honorarne apanaže – prema poslednjoj evidenciji imao ih je 11! Njega je najbolje opisao njegov bivši mentor iz Radikalne stranke, kad mu je u sred Skupštine, za vreme izlaganja, javno dobacio – Ti klempo da ćutiš!

I dok klepma ćuti, njegov zamenik Vladimir Orlić, kome sam takođe po postavljenju na tu funkciju dodelio titulu malog bimboja, napreduje – Ovih dana imenovan je za predsednika Skupštine Srbije, što samo na prvi pogled pretstavlja iznenađenje, jer on odavno trenira za tu funkciju. U sećanju je njegovo nedavno obraćanje praznoj sali (sem stolica, dakako) sa sve ljubaznim obraćanjem na kraju – Ima li pitanja? Stolice ćute – Hvala na pažnji! Odlazi … I sve bi bilo u redu, verovatno bi bilo i aplauza iz studija, da se snimatelj nije malo poigrao uslikavši praznu salu!

Pre uspešno položenog kolokvijuma “Prazna sala”, Vladimir Orlić je trenirao i rukovođenje debatom kod poznatog SNS dizajnera zvuka Sime Spasića, čak je postao i njegov zamenik za unutrašnja pitanja. Kao što je poznato Sima Spasić uspešno deluje sa svojim megafonom diljem Srbije na svim opozicionim skupovima kao pridruženi učesnik, tako što čim se neko od opozicionara oglasi, on uključuje svoj megafon i lupeta svašta, po sistemu – serte usta da niste pusta. Bitno je samo da niko ne razume šta oni iz opozicije pričaju. Nije utvrđeno ko Simi daje logističku podršku – dojavu o održavanju opozicionih skupova, prevoz, putne troškove i dr. pa se sumnja da bi to bili isti oni koji su Simi za obavljanje njegove delatnosti dali i poslovne prostorije na ekskluzivnoj lokaciji u Nišu.

Bilo kako bilo, ispostavilo se da Sima sa svojim megafonom nije pogidan za tzv. indoor skupove, pa je ta uloga poverena Vladimiru Orliću, koji – ispostavilo se, može da zameni i Simu i megafon, što bi oni poznati zozoni iz kladioničarskih reklama rekli – U sunce ti koja kvota 2 u 1!, tako da se to rešenje pokazalo i ekonomski isplativije.

Učeći od najboleg, Vladimir Orlić je čak i unapredio Siminu doktrinu serte usta da niste pusta, posebno kad je reč o nezgodnim reporterskim pitanjima – pitaš ga kakvo je vreme u Kraljevu, on skoči u Kragujevac, stigneš ga u Kragujevcu, on skoči u Leskovac … da bi na kraju upitao – Jeste li zadovoljni odgovorom? Sledeći! Procenjuje se da je u situaciji povratka opozicije u Skupštinu, to bio i odlučujući faktor na funkciju predsednika tog najvažnijeg državnog organa.

Što se ovog autora tiče, ja sam jako zadovoljan sa tim rešenjem i jedva čekam da vidim kako će izgledati duel Vladimir Orlić – Boško Obradović, na primer. U tu čast novoimenovanom predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću, unapred dodeljujem upražnjenu titulu – Bimboje No. 1!

No, pusti mene, to imenovanje je još više oduševilo njegovog stranačkog kolegu Nikolu Selakovića, ministra inostranih poslova, koji je tim povodom egzaltirano izjavio:

“Što se kaže odluka je bila aklamacijom, dakle jednoglasna. Kandidaturom Vladimira Orlića mi pokazujemo da neverovatan potencijal leži u Srpskoj naprednoj stranci kao najjačoj političkoj strukturi na političkoj sceni Srbije. Ja se ponosim time što moja generacija, dakle 1983, rođen Vlada Orlić svega 15 dana pre mene, ponosim se time što sa takvim ćovekom sedim u istoj stranci, što smo od osnivanja članovi te stranke, što smo članovi predsedništva naše stranke, što je podpredsednik Glavnog odbora naše stranke, a sa druge strane što je to čovek koji je završio i matematičku gimnaziju i elektrotehnilki fakultet na kome je i doktorirao. Njegove diskusije, njegove debate u Skupštini, one su bile uživanje da slušate kako čovek argumentovano potkrepljeno, snažno politički nastupa i kako se bori za onu ideju koju je na srpskoj političkoj sceni promovisala i Srpska napredna strannka i predsednik Vučić …”

Umesto komentara, oglas:
Ako ima koja ženska osoba koja bi volela da trčimo po livadama ko konj i kobila u bespućima ljubavi… da beremo cveće, lovimo leptiriće, idemo nedeljom u crkvu i zajedno razvijamo kore za pitu … Neka se javi!
Javio se jedan muž: Selakoviću, jebote, suze mi idu, evo ti moja žena, ti nisi čovek, ti si čista emocija.

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 4.8.2022.