Deda Mraz i tampon

2 januara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

       Jedini tekst koji sam pročitao u novogodišnjem trobroju broju Blica – vrednom 50 dinara, je ono o opozicionim liderima u kome Čeda Jovanović, Dragan Šutanovac, Saša Radulović i Sandra Rašković Ivić, u ulozi Deda Mraza, objašnjavaju šta nam njihove stranke donose u 2017. godini, pa sam sad u dilemi koga od njih da proglasim za pravog Deda Mraza. Odlučio sam se za Čedu, jer on jedini, baš kao i onaj pravi Deda Mraz, ne krije da nam neće doneti ništa. Na pitanje da li opozicija treba da se ujedini, ovaj najmisteriozniji političar na srpskoj političkoj sceni – političar koji se za političara izdaje, politikom se ne bavi, lepo živi okružen državnim telohraniteljima, a da pritom niko nema pojma čime se on zapravo bavi – zanimanje za poželeti, kaže: – „Nema potrebe, a ni logike, za ujedinjavanjem tako raznolike grupe političkih partija i pogleda na svet. Sem ukoliko nisu opasno ugroženi demokratija ili bezbednost zemlje. Za sada se čini da to nisu“.

       I sad kako analizirati ovu novogodišnju poruku, samim tim i programsku, jer – što jes, jes,  bezbednost nam nije neposredno ugrožena, a kad je reč o demokratiji, imamo je i na pretek – ovde svako može da radi ili neradi kako hoće, a eto – Čeda je ptimer, da lepo živi.

       Kad je reč o bezbednosti, stvari su ozbiljnije, pa ostavljam političkim analitičarima da o tome pišu, a imamo ih, Bogu hvala, sve više i više – toga su nam se Deda Mrazovi poslednjih godina baš nadonosili. A da mi ne biste zamerili da o tome baš pojma nemam, ispričaću vam jedan vic – Motao se neki naš čovek po Africi, pa da izvinete, dobio na onoj stvari neku čudnu pojavu. Zabrine se on i krene po doktorima – Stvar je neistražena, kažu mu, najbolje da se to odseče. Čoveku se nije mililo da ostane bez one stvari, pa se po savetu nekih ljudi uputi kod lokalnog vrača. Ovaj ga pregleda i upita – Jesi li bio kod belih vračeva! – Jesam, odgovori ovaj. – I šta su ti rekli? – Kažu da to treba da se odseče. – Oni nemaju pojma, kaže mu lokalni vrač. – Pa to če samo da otpadne.

       Šutanovac, Radulović i Sandra, za razliku od Čede, na isto pitanje odgovaraju potvrdno – Šutanovac to na perfektan način sublimiše, a Radulović i Sandra i razrađuju.

       Narode, za koga ćeš da glasaš – ako glasaš za Čedu, imaćeš i dalje demokratiju, a i priznaćeš nije mu loša ni deviza – da ne radiš ništa, a da lepo živiš. U krajnjem slučaju možeš i ti, kao  opozicionari Drašković i Čanak, a evo sada tu su u pokušaju i Čeda i Tadić, da se priključiš ovima na vlasti i rešiš sve probleme.

       A što se tiče Šutanovca, Radulovića i Sandre, ako ostvare polovinu od onoga što su nabrojali počeću da verujem u Deda Mraza. Samo da ne bude kao u vicu o Deda Mrazu i Perici koji sam ovih dana čuo – Pitali Pericu šta želi da mu Deda Mraz donese, a on kaže da želi tampon, a kad su ga upitali zašto tampon, on reče: – Video sam na televiziji da kad staviš tampon možeš i da voziš bicikl i da se igraš do mile volje a da te niko ne primeti.

 Dragiša Čolić, 2.1.2017.