Kuče ujede …. pa šta!

22 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Pre nekoliko dana „nezavisne“ dnevne novine Informer objavile su članak o španskoj konsultantskoj firmi „Eptisa“, koja „arči pare po Srbiji“ i to u dosluhu sa čelnicima Evropske unije, a sve to preko fingiranih tendera …

       Sledećeg dana, u novom članku, istraživačko novinarstvo Informera na delu. Tema se produbljuje – Široj javnosti potpuno nepoznata španska konsultantska firma „Eptisa“ na „implementaciji evropskih projekata u Srbiji“ zaradila je u našoj zemlji … Naravno, reč je o široj javnosti koja čita Informer.

       Pa u ovoj zemlji ni “užoj javnosti” zaduženoj za izvođenje projekta “Beograd na vodi” nije poznata uloga konsultantske firme u investicionim projektima – Informeru jeste, i to i da je Eptisa nepoznata konsultantska firma.  A kakvoj se firmi zapravo radi, dovoljno je potražiti ih na sajtu. E tu već nastaju dva problema, ne za Informer već za širu javnost. Prvi – što bi se osnovano dalo pretpostaviti, da ogromna većina čitalaca Informera ne “čita” internet, a drugi, što Informer znajući za tu činjenicu piše svašta, pa se po principu velikih brojeva (čitalaca) nad tim i ne uzbuđuje – važno je proizvoditi afere, to prodaje list, a ako onaj mali broj čitalaca to i primeti – ko njih …., važni su oni drugi od kojih živimo. To bi bila najbenignija dijagnoza, ako nije nešto drugo u pitanju.

       I ljudi se pobunili, Generalni direktor Eptise za Jugoistočnu Evropu, Alvaro Dijez – koga inače Informer u pomenutim člancima naziva vlasnikom, u ovonedeljnom vikend izdanju Informera detaljno odgovara i demantuje objavljene navode – što bi pravnici rekli i u osnovu i visini.

       Informer to objavljuje – mora po zakonu o štampi, na dva sitno kucana stupca pod naslovom „ODGOVOR: Tačne informacije o Alvaru Dijezu i firmi “Eptisa”. To i ništa drugo – ni ono, odgovor Redakcije u narednom broju, čak ni ono izvinjavamo se Eptisi, Alvaru Dijezu, svojim čitaocima …. Idemo dalje, na sledeću aferu, to prodaje novine. Nije važno da li je tačno ili nije, ako mora objavićemo njihov odgovor.

       A šta mislite koliko je njih čitalo o pomenutim “aferama”, a koliko je njih pročitalo odgovor?

 Dragiša Čolić, 22.03.2015.