Kurta-izacija kadrovske politike

11 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Akter ove priče je čovek koji Javnom komunalnom preduzeću “Čačak” za svoj stan u tom gradu ne plaća grejanje najmanje tri godine. Nazovimo ga Kurta, ne zato što nećemo da objavimo njegovo pravo ime, već zato što ovde nije on u pitanju, već pojava. Da li ga je to ili neki drugi kadrovski kriterijum preporučio da vladajući SNS-u upravo njega postavi za direktora tog preduzeća, gde mu je jedan od glavnih zadataka da unapredi sistem naplate usluga grejanja i reši problem nagomilanih zaostalih dugova, to samo oni znaju.

       I sad ako neko misli da je novopostavljeni direktor u tihu platio taj dug firmi na čije je čelo došao – da bruka ne pukne, vara se. On je i dalje nastavio sa praksom neplaćanja i ko zna do kad bi to tako terao da Gradsko veće nije zatražilo na uvid listing svih dužnika čiji dugovi prelaze 100.000 dinara. I tad nastupa vrhunac cinizma ove kadrovske gromade SNS-a. Pošto njegov dug u tom momentu prelazi 100.000 dinara, on, da se ne bi našao na traženoj listi dužnika, uplaćuje svega nekih petnaetak hiljada dinara duga, taman toliko da siđe ispod crte i ne dospe na tu listu.

       Šta reći za ovakvog čoveka. U narodu postoji izraz – Jajara. To je najniži nivo lopova, onaj koji u selu krade jaja ispod kokoške koje niko i ne čuva. A mnogo se jajara kod nas nakotilo – oni ne kradu, oni uzimaju. Lopov koji reši da obije banku mora da smisli kombinaciju, da prihvati rizik ….. Ovi, ništa od toga – oni jednostavno uzimaju.

       A šta tek treći za kadrovsku politiku vladajućih nam stranaka. Nija ova priča uperena samo protiv SNS-a. Bilo bi divno kad bi ostale stranke u vođenju kadrovske politike bile drugačije. Na odgovorna mresta dolaze kojekakve Kurte i Murte, bez ikakvih i stručnih i ljudskih kvaliteta samo da bi se namirili nekakvi partijski dugovi. U pitanju je pojava koja vređa inteligenciju građana ove zemlje. Ne znam ko je pre opisanog lika bio direktor tog preduzeća, ali zamislite kako se taj čovek osećao kad mu je rečeno – makni se sa tog mesta, direktor će biti Kurta … Naravno, pod pretpostavkom da je taj pređašnji postao direktorom na drugi, normalan način. A takvih slučajeva u praksi je bilo. Ima firmi koje su dobro poslovale, ulagale u kadrove i u skladu sa tim vodile i svoju kadrovsku politiku. Na žalost toga više nema, bar kad je reč o javnim preduzećima. Makni se da sedne Kurta …

DC, 08.07.2014.