Ogledalce, ogledalce …. kaži ko je najlepši na svetu

27 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

By: Braća Grim & Dragiša Čolić

Toliko nam dobro ide da mi je neprijatno ….

      Bilo je to jednom u rano proleće. Kraljica Tomislavka je štrikala kraj otvorenog prozora i pevala svoju omiljenu pesmicu:

             Mamica je Aleksandri ištrikala džemper fin,

             Na rukavu napisala ćirilicom – Made in …

       Po legendi, sve je počelo davnih devedeetih godina pre ove ere. Kraljica je imala oca, kralja Vojislava, koji se istakao u ratovima „od Karlobaga i Virovitice“, pa je ovaj po završetku rata, poražen i neshvaćen od onih koji su posle njega došli na vlast, dobrovoljno otišao u izgnanstvo i prijavio se da mu tamo sude, što su pobednici jedva dočekali jer već je počelo da im ponestaje klijenata iz te zemlje. Medjutim, Vojislav ih je toliko zajebavao da su se ubrzo pokajali što su ga tamo uopšte i primili, pa su pokušali da ga vrate ali stvari su se izmenile jer ni u njegovoj zemlji više nisu hteli da ga prime, pošto je njegova ćerka Tomislavka najpre izvršila partijski udar, a potom se dočepala i vlasti i proglasila za kraljicu. Legenda dalje kaže da je kraljica dobrovoljno predala vlast svojoj ćerki Aleksandri, omiljenoj unuci dede Vojislava, zadržala za sebe titulu krunskog savetnika i povukla se u mirovinu – da štrika i peče rakiju na kraljevskom imanju u Majčetini.

       Međutim, Aleksandra se otela pa nije više htela da sluša ni majku ni krunski savet, što je Kraljicu duboku uznemirilo, a jedne noći je usnila i čudan san – da njena ćerka Aleksandra i nije njena prava ćerka pa je, prepadnuta  od onoga što joj se ukazalo, odlučila da je protera i na njeno mesto dovede svog pravog sina, Tomislava drugog, Vojvodu od Savskog priobalja.

       Ali, bilo je kasno. Aleksandra je prozrela njene namere, dočepala se šume, tamo srela slatke i odane patuljke, koji su joj se zakleli na večnu vernost. Bilo ih je mnogo, ali je Aleksandra odabrala sedam najvernijih. Za ministra odbrane uzela je keramičara Gradislava, koji je dobrovoljno obećao da poploča šumu za slučaj iznenadnog napada. Za ministra policije uzela je Dr. Stefana Nebojšića, koji je pored klasičnih policijskih poslova dobrovoljno prihvatio da bude i dežurni zaštitnik Aleksandrinog lika i dela. Na mesto ministra finansija postavila je Gušana Dujovića, poznatog finansijskog stručnjaka iz familije dingosa – više o toj familiji u www.opancar.com pod naslovom Dingić – savremena basna (pretraga pod – dingo), koji je tu dužnost preuzeo od prethodnog ministra finansija, koji je takođe bio svetski poznat finansijski stručnjak, čije ime više nije ni važno u stanju koje isto tako nije važno – više o tome u www.opancar.com pod naslovom – Jedan dan u američkoj školi (pretraga pod – Suzuki).  Za ministra pravde uzela je pripravnika Pravdoljuba Seljakovića, koji ne zna mnogo o pravu, ali je obećao da će do narednog mandata naučiti šta je u pravu – izvršna isprava. Za ministra prosvete uzela je, na radost ostalih članova Vlade, Mrđana Serbića – ko j… prosvetu, bar ćemo imati nekoga ko će da zasmejava narod, jer najnovije naučne teorije ukazuju na veliki značaj smeha u zdravlju ljudi. Mesto guvernera Narodne banke, poverila je Torgovanki Jabatović, zvanoj Cica (konspirativno partijsko ime – zbog svekrve koja ne voli da u familiji ima tako poznate ličnosti) koja, koliko se zna, ništa i ne obećava. Za ministra informisanja uzela je Dragona K. Určevića koiji ne samo da obećava, nego i ispunjava svašta. Ostali, uključujući i nekih par stotina hiljada prekobrojnih državnih činovnika pružaju Aleksandri svesrdnu pozadinsku podršku.

       Ogledalce, ogledalce, kaži ko je najlepši na svetu, imala je Aleksandra običaj da pita da bi od patuljaka dopirali umilni odgovori – i najlepša i najpametnija ti si!, pa bi ona potom to objavljivala i podanicima – Toliko nam dobro ide da mi je neprijatno …. što bi onda dodatno iziritiralo Tomislavku, kraljicu majku.

       I ko zna dokle bi ta lepota trajala da Aleksandra nije otišla na kontrolu kod poznatog doktora Mlatibora Klončara iz Zemuna, koji je posumnjao da je Aleksandra u blagoslovenom stanju, što su dalje pretrage i potvrdile. Međutim, čudu nije bilo kraja kad je doktor rutinskim pregledom video da je Aleksandra nevina, ili “što bi naše bake rekle” (legendarna Milka Babović)  – virgo in takta. Mlatibor je bio spreman da dobrovoljno preuzme na sebe svu odgovornost, ali je ipak, pod pritiskom javnosti, formirana nezavisna komisija koja je ustanovila da Aleksandra na himenu ima sedam malih rupica, tako da se sumnja da su za sve krivi patuljci. Jedinu preostalu dilemu čini uverenje da je guvernerka Cica žensko!

       O daljim nalazima komisije građani će jednog dana biti obavešteni.

Dragiša Čolić, 27.03.2015.