Opančar „agencija“: Paja Patak dobio zadatak …

25 septembra, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

… da poljubi patku u …. U ulozi Paje Patka Milenko Jovanov, član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), šef parlamentarne grupe SNS u Skupštini Srbije … i ko zna kojih još, koje plaćenih, koje neplaćenih funkcija.

Počelo je, čini se, od zahteva opozicije da bude proporcionalno zastupljena u informativnim programima RTS-a i pokušaja tog javnog servisa u vlasništvu građana Srbije, „čije je pravo da znaju sve“, da tom zahtevu udovolji, pa je u tom cilju organizovala kontakt emisiju na temu izbora koje traži opozicija – do kraja godine. Učesnici u nameravanom dijalogu – Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke (DS) i gore pomenuti Milenko Jovanov.

Počelo je normalno – Zoran Lutovac je obrazložio zahtev opozicije, a onda je na red došao Milenko Jovanov, koji je povodom tog zahteva izneo dva ključna argumenta. Prvi, da je podneti zahtev kontradiktoran u smislu da se u njemu traži raspisivanje izbora do kraja godine, ali ne i njihovo održavanje u tom roku i drugi da je opozicija u julu bila protiv izbora, a mesec dana kasnije za izbore. I sve bi to bilo normalno i uobičajeno da su jedna i druga strana u nastavku emisije to uspele jedna drugoj da razjasne – to je valjda trebala da bude i poenta emisije.

Zoran Lutovac je to i pokušao. Oni, kao DS, u julu nisu bili za izbore već za ispunjenje zahteva koji su javno izneti tokom protestne šetnje pod nazivom Srbija protiv nasilja, ali kako vlast nije ispunila ni jedan od tih zahteva, kasnije, u avgustu, su opozicione stranke koje organizuju te proteste – čiji je član i DS, odlučile da podnesu zahtev za održavanje izbora do kraja godine.

A onda je na scenu stupio Milenko Jovanov u punom kapacitetu svojih veština i umeća koje redovno ispoljava i kao narodni poslanik u svojstvu šefa naprednjačkih poslanika u Skupštini Srbije, tako što se okomio ne na stavove koje je Lutovac u obrazloženju izneo već na Lutovca lično. U tom naumu nisu uspeli da ga zaustave ni voditeljka ni Lutovac, da bi u jednom momentu dalji ključni argument postao to što mu je Lutovac navodno zapretio da će mu „zavaliti šamar“.

Istini za volju, ovaj autor to nije čuo ni u ponovljenom snimku, a očigledno to nije čula ni voditeljka, a kako je to u nastavku emisje postao ključni agument – sa unošenjem u lice i pozivom da mu ovaj – Lutovac, zavali šamar, voditeljka je rekla da se emisija snima te da se to može i proveriti, međutim razjareni Jovanov nije odustajao i jedino što se na temu šamara od Lutovca čulo bilo je da će on to i učiniti ako bude bilo potrebno i predlog da se pozove lekar ili hitna pomoć kako bi se Jovanov smirio i stavio pod kontrolu.

A kako je ključni argument Jovanova za opisani nastup (i u medicinskom smislu reči) bio promena Lutovčevog stava o vremenu održavanja izbora, kao čoveka koji menja svoje stavove, sa daljim epitetima šta to o njemu kao čoveku govori, bio je povod da i Lutovac progovori koju o Jovanovu, pa je počeo da čita ono što je Jovanov, ne tako davno, 2015. godine, dok je bio u opoziciji, u svojstvu podpredsednika DSS-a, govorio o Vučiću:

“Naš cilj je obaranje režima Aleksandra Vučića. To je ono čime se mi bavimo. Mi smo opozicija i napadamo vlast. Nama je cilj da se bavimo Vladom Srbije koja je smanjila penzije, koja vodi Srbiju u NATO, koja vodeći Srbiju u EU doživljava svaki dan nova poniženja, koja priznaje nezavisno Kosovo, koja je upropastila srpsku ekonomiju, koja će upropastiti srpsku porodicu, koja je upropastila sve čega se dotakla. To je naša tema i cilj obaranje te vlasti, da bi se spasila Srbija” – Milenko Jovanov u intervjuu za TV „Kanal 9“ 12. januara 2015. godine.

Šta reći. Očigledno je da je SNS u ovu emisiju poslao najboljeg kako bi tu emisiju obesmislio, a time i pokušaj opozicije da u vremenu koje prethodi izborima izbori pravo proporcionalnog učešća na RTS-u, „javnom servisu svih građana Srbije“. A ako ste voljni da saznate kako je to izgledalo i uživo, potražite to na Yutubu. U konkretnom slučaju, ne može se tu ništa zameriti voditeljki na vođenju emisije. Ona se trudila koliko je mogla, sve dok konačno nije rekla da ona nije u stanju da dalje vodi takvu emisiju i objavila kraj.

Nije opisani događaj bio incident. Da je to bio neki izolovani, neuobičajeni slučaj, ne bi to ni zavredelo javnu pažnju. Nažalost, to je praksa, prihvaćeni metod postupanja koji se, kako reče poznati javni radnik Rade Veljanovski, posebno izučava na SNS Akademiji za mlade političke kadrove. A to je katastrofa po budućnost ovog naroda – nadvladala je nečast i to će se dalje razvijati kao kuga, pa molim svoje čitaoce da ovaj tekst isključivo shvate kao upozorenje.

Milenko Jovanov je dokazano – u žestokoj konkurenciji Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića, Sandre Božić …. u tome najbolji. Nije isključeno da je on tamo i predavač. A rodonačelnik tog metoda je Vojislav Šešelj iz vremena kad je bio lider radikala. Ovi sada su samo umiveni radikali.

Ovaj autor je svojevremeno pišući o toj pošasti ustanovio i neku gradaciju – vidi tekst Skupštinski izveštaj … “Atlagić” (Opancar.com): “Neko ga gore prozva probisvetom – ne sporim taj naziv, jer ni sam nisam mogao da nađem grđi, a trudio sam se, pa predlažem da jednostavno ostane ono “Atlagić” – nešto kao Farad, Njutn i dr., odnosno zakoni koje su oni definisali pa se po njima i nazivaju. Tako bi se i Atlagić pojava naučno definisala i postala merilo takvih vrednosti. Na primer – hoćeš da oceniš Aleksandra Martinovića, kažeš: Alekdsandar Martinović – 9,99 “Atlagića”. Ako smislite nešto bolje, ne branim”

Ima još dosta vremena do kraja godine, kad se obično proglašavaju šampioni u raznim disciplinama. Ja ne verujem da Milenka Jovanova može neko da pretekne i zato ga već sada proglašavam za šampiona – šampiona bezobrazluka, beščašća i, iznad svega, gluposti, jer na kraju ostaje i pitanje – šta te ljude, Jovanova, Martinovića, Orlića … akademski obrazovane, da kod svojih časnih zanimanja od kojih bi mogli časno i da žive, motiviše da budu to što jesu. Čime ih hrane, plaćaju. Ostaće zapisani u istoriji,ž i po tome će pokoljenja da ih se sećaju.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 24.9.2023.