Opančar „agencija“ pita Novu.rs: Pa zar ste morali!

januar 12, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

Zar ste morali za novogodišnju kolumnu da odaberete baš Zoranu Mihajlović – preletačicu u vidu zanimanja (sve je probala do sada, od G17 do Vučića, ), bivšu predsednicu koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u aktuelnoj SNS vlasti. A ako ste zajedno baš tu temu odabrali, primerenije je bilo da piše šta je na tom poslu uradila za vreme mandata, a ne da piše opšta mesta o ženskim pravima. Nisam ženomrzac, daleko bilo, a kad je o tome reč, više vam vredi Jelena Obućina od svih do sada viđenih, kako na portalu, tako i na TV Nova. Što nju ne postaviste za glavnog i odgovornog urednika – to bi bilo nešto konkretno, a ovo što napisa Zorana Mihajlović, mogao je, pretpostavljam, da napiše i bilo koji drugi član redakcije.

Jedino ako vi znate nešto što mi ne znamo – da je ZM bila trojanski konj u SNS vlasti, pa tako deset godina, na najvišim partijskim – članica Glavnog odbora i Podpredsednica i izvršnim državnim funkcijama – od ministarke u najvažnijim državnim resorima do podpredsednice Vlade. Provladini tabloidi su to provlačili, ali mi im nismo verovali, jer je i to što je radila, radila loše.

Mnogo sam tekstova napisao o njenom radu (opancar.com), a da me ovde ne biste optužili za zluradost, pomenuću samo dva primera. Onaj kad je bilo aktuelno pomeranje brda na koridoru kroz Grdeličku klisuru – kad je zapretila izvođačima da će im postaviti nadzornog organa koji će da ih dovede u red, a svaki poznavalac investicionih radova zna da je nadzorni organ desna ruka investitora na dnevnim zadacima i da bez imenovanja nadzornog organa ne bi smeo „ni ašov da se zakopa“i drugi, još očitiji – koji bi savestan ministar tolerisao milijardske gubitke u EPS-u i držao pečenjara na glavnoj izvršnoj funkciji u elektropribredi, najvažnijem državnom resoru. Samo mi nemojte reći da ona o tome nije odlučivala – svaki savestan čovek bi u toj situaciji uzeo kapu i rekao – Gospodo, dozvolite da se odjavim!

Lepo joj je rekla Aleksandra Ćurčić u tekstu Gde smo bili, Zorana? (portal Direktno, 5.1.2023): „I Vi i mi znamo da te kolumne ne bi bilo da je bilo mandata za Vas u novoj vladi. Možete li da zamislite kako je svima nama, za koje nema mandata u životu pod vladavinom Aleksandra Vučića?”

A ne bi bilo ni ove vaše kolumne. ZM je do sada sarađivala sa Labusom, Dinkićem. Dodikom, Vučićem … možda ćete vi imati više sreće, bar dok ne pronađe novog gazdu.

Nisam tako zamišljao lustraciju ovih na vlasti. Nadam se da ovaj presedan neće postati i redovna praksa – makar ko to nalagao.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 11.1.2023.