Opančar „agencija“ – Prevara kao referenca za napredovanje u službi

18 marta, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

Prema tekstu koji objavljuje portal 021, a čiji je autor Beta, firma „Sremske mlekare“ je 2018 godine, u vreme kad je na njenom čelu bio sadašnji ministar privrede Rade Basta, izvezla u Rusiju četiri miliona prepakovanog ukrajinskog sira, deklarisanog kao srpski proizvod – uz to deklarisanog i kao sir mlečnog porekla iako je u pitanju bio sir biljnog porekla. Rusi to provalili i o tome zvanično obavestili naše nadležne organe … Ne piše koje su nas posledice nakon ttoga strefile, a one su po pravilu žestoke. Ovo ne govorim napamet, jer sam u praksi imao iskustva sa takvim slučajevima.

Poenta u ovom aktuelnom slučaju, bila je u sledećem. Te, 2018. godine, Rusija je već bila uvela sankcije Ukrajini i Srbiji je pala sekira u med – da umesto Ukrajine izvozi sir u Rusiju. Bio je to zlatan posao. I zbog prilike koja nam se ukazala i zbog toga što je Rusija odobrila Srbiji carinski preferencijal – izvoz u Rusiju za proizvode srpskog porekla, bez uvozne carine u Rusiju, što našem izvozniku daje i ogromui cenovnu prednost. I, naši planeri ti šansu nisu hteli da ispuste. Kažem planeri, a ne samo firma „Sremske mlekare“ i njen direktor Basta, jer u tom poslovnom „poduhvatu“ je morala da učestvuje bar još i Privredna komora Srbije (sa njenim dugogodišnjim predsednikom Markom Čadežom) koja je nadležna za izdavanje sertifikata da je u pitanju proizvod domaćeg porekla.

Prema navodu u tekstu naši organi su se branili otprilike onoliko uverljivo, koliko je i ovaj posao bio osmišljen – da ta firma nije registrovana u Srbiji, da ima samo privremenu dozvolu koja joj je oduzeta, da nikada nije imala dozvolu za izvoz robe u Rusiju, da je delo lažnog deklarisanja izvršeno u inostranstvu – navodno na Kipru i sl. Ne piše ni kolko je ova odbrana bila uspešna, mada – poznavajući posao sa Rusijom, ne verujem da Rusi nisu našli način za adekvatnu kompenzaciju.

Bilo kako bilo, Basta je – kao odgovorno lice, prema Rusiji izvršio dva dela – delo nezakonitog prepakivanja robe i delo kršenja sankcija. I umesto da zbog toga bude procesuiran i kažnjen on faktički biva nagrađen – svoj udeo u firmi Sremske mlekare, prenosi na treću osobu, a on, kao dokazani kadar, dobija mesto direktora u firmi „Beogradske elektrane“. Ako se prisetimo sličaja Grčić (direktor EPS-a), pa od nedavno i slučaja „EPS Kostolac“ (smenjivanje dve postupajuće tužiteljke koje su otkrile proneveru od 7,5 miliona dolara) onda kod takve kadrovske politike i ne čude ogromni gubici koje naš elektroprivredni sistem ima.

A što se tiče Baste, on kao dokazani kadar biva nagrađen i prilikom zadnjeg formiranja Vlade. Postaje Ministar za privredu. Još jednom se na delu pokazuje dokazano pravilo da su naj odaniji kadrovi oni koji imaju „putera na glavi“, jer njih, ako ne izvršavaju dobijene zadatke, možeš najlakše da makneš. Dovoljno je da iz fijoke izvadiš odgovarajući papir. To je nažalost u našoj praksi važnije od toga koliko na tako važnom mestu – Ministra za privredu, možeš da unaprediš privredu.

Ovih dana se to pokazuje i u praksi. Vlast je pod velikim pritiskom od strane Evrope „na čelu sa Amerikom“ da Rusiji uvede sankcije, a s druge strane izložena je žestokim protestima, prvenstveno desničarskih organizacija, protiv takve eventualne odluke i ministar Basta dobija zadatak da se oglasi – on je za uvođenje sankcija Rusiji. Ne bih dalje o tome, preovlađuju stavovi da je u pitanju probni balon – kako će Rusi na to da reaguju?

Radije bih o poslovnim domišljatostima Baste, ministra za privredu, ali sudeći po onome što se za sada zna o njemu, njemu bi najviše pristajao vic koji ovih dana kruži Beogradom: Na privrednom sajmu u Kini Mile izlaže paštetu od zeca. Prilazi Kinez, proba uzorak i oduševljen ukusom pita Mileta može li da mu isporučuje hiljadu tona mesečno. Može, odgovara Mile kao iz topa. A otkud vam toliki zečevi, pita Kinez. Pa nije pašteta skroz od zeca, objašnjava Mile. Mešamo je sa svinjetinom u odnosu 1:1. Mislite 50:50%. Ne baš – odnos 1:1 znači jedan zec, jedna svinja. Pa tu se zec i ne oseti, kaže Kinez. U pravu ste, kaže Mile, zato ga i ne stavljamo.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 18.3.2023.