Opančar „agencija“: Prijateljski susret – „Razgovor gnjuraca“

12 aprila, 2024 u rubrici Opančarski dnevnik

U vreme kada vlast i opozicija vode razgovare o primeni primedbi ODIR-a – agencije OEBS-a koja se bavi praćenjem izbora, u kojima opozicija pokušava da obezbedi minimalne uslove za kakvu takvu regularnost na predstojećim lokalnim izborima, a vlast – zastupana na najvišem nivou od strane novoizabrane predsednice Skupštine koja je još uvek i premijerka u tehničkom mandatu, koristi sva sredstva opstrukcije da to osujeti na jedan perfidan i krajnje bezobrazan našin – „Evo pozivam opoziciju na nastavak razgovora, prihvatam sve njihove uslove“, gromko izjavljuje Ana Brnabić, kojoj je Vožd poverio sve te funkcije. To ona izgovara javno, što putem tabloidnih medija i RTS-a, „javnog servisa u vlasništvu građana Srbije čije je pravo da znaju sve“, time postaje i jedina istina, sračunata da izazove i suštinsku reakciju – Pa šta ta opozicija zapravo hoće.

A pritom, pomenuta osoba ne pominje da u tu velikodušnu ponudu ne spada i ono što je od strane opozicije na samom početku razgovora istaknuto kao ključni uslov – da se svi lokalni izbori održavaju jednovremeno, jer se jedino tako može sprečiti krađa glasova koja se vrši masovnim fingiranim preseljenjem birača iz mesta u kojima se ne održavaju izbori u mesta gde se to čini i obrnuto, jer je taj uslov već na početku razgovora od strane vlasti označen kao neprihvatljiv i da o tome nema daljih razgovora, jer navodno ova vlast ne želi da „prvi put“ krši zakon. Proizilazi da oni koji su uvođenjem sistema glasanja – kad kome padne na pamet, izazvali brojna kršenja zakona, sada ne žele da krše zakon ukidanjem tog sistema, koji izaziva ne samo brojne povrede zakona već i obezvređivanje ustavnog prava građana na fer i pravedne izbore.

Sve je to opštepoznato, ne samo nama već i Savetu Evrope koji je o tome doneo i posebnu rezoluciju, u skladu sa kojom su i predmetni razgovori – razgovori o primeni primedbi Odira na izborne nepravilnosti u Srbiji.
I tu dolazimo do poente – baš u tom momentu predsedavajući OEBS-a, Ijan Bordž, posećuje Srbiju. Ima li aktuelnijeg trenutka da se pritom razgovara i o primeni pomenute evropske rezolucije i primedbama ODIRA o primeni izbornih uslova u Srbiji.

Ne! I jedna i druga strana demonstriraju „razgovor gnjuraca“. Visokog evropskog zvaničnika ne prima ni predsednik države, ni predsednica Skupštine – rekoh gore koja je istovremeno i dalje premijerka u tehničkom mandatu, što je samo po sebi ne samo nespojivo, nego i krajnje protivzakonito jer je time, evo već na neodređeno vreme, izvršeno spajanje zakonodavne i izvršne vlasti, čime je narušen i osnovni ustavni princip – podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. To ni Ani Brnabić, ni njenom „šefu“ – kako ga sama naziva, ne smeta, pa neće, u ime zakonitosti, da donese zakon o jednovremenom održavanju svih lokalnih izbora i time spreči kršenje brojnih zakona čiji je upravo ta vlast rodonačelnik.

Za domaćina pomenutom evropskom zvaničniku, određen je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova, koji ne samo da po funkciji koju obavlja nema veze sa izbornim uslovima, sem što je nezvanično kao lider SPS-a, glavnog koalicionog partnera vlasti, u više navrata jasno podržao sve izborne malverzacije koje se dešavaju u Srbiji.
Sve to nije smetalo ni onom veselku, Ijanu Bordžu, drugom akteru ovih „razgovora gnjuraca“ da na kraju svoje posete vlasti (ne i opoziciji) zadovoljno izjavi ono klasično – da su razgovori bili uspešni i korisni, da se razgovaralo i o preporukama ODIRA i „osnaženju izbornog procesa u Srbiji“ – proizilazi ovakvog kakav je na delu, pa bi bilo interesantno čuti i šta će on o tim razgovorima reći onima koji su ga ovde poslalli.

A time je istovremeno potvrđena i teza da su Evropa i Vučić godinama u prijateljskim odnosima, jer Evropa i dalje smatra Vućića jedinom osobom dovoljno hrabrom da dovrši posao sa Kosovom, što je i njen jedini interes, a ne vladavina prava i nekakvi izborni uslovi u Srbiji.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 12.4.2024.