Vesti iz regiona

28 aprila, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Tramvajem u “Beograd na vodi” – Vlada Srbije i kompanija “Igl hils” potpisali su juče ugovor za projekat “Beograd na vodi” čija je vrednost 3,5 milijardi evra, uprkos protestima građana organizovanim pod nazivom “Ne da(vi)mo Beograd.

       Simbol protesta je patka – “Plovi patka preko Save, nosi pismo na vrh glave …”, a poruka demonstranata je – Nedamo vam Beograd, daćemo vam patku!

       Medjutim, ispostavilo se da je i Mali Siniša, gradonačelnik Beograda, domišljat čovek. Da potpisnici ugovora ne bi primetili proteste građana, pa iz toga još izvukli i pogrešan zaključak kako nezahvalni Beograđani ne žele ovaj projekat označen od strane vlasti kao dar sa neba, organizovao je da se tramvaji koji tuda prolaze pokvare baš tu i u to vreme, tako da je izbegnut direktan kontakt između demonstranata i svečanih delegacija, potpisnika ugovora.

       Time je Mali Siniša istovremeno demonstrirao i multi praktičnu primenu beogradskih tramvaja. Oni, kako se ispostavilo, pored prevoza putnika mogu korisno da posluže i u slučaju demonstracija, a što je još važnije, odgovorio je i onim zlobnicima koji primećuju da je Beograd jedan od poslednjih većih gradova u Evropi koji nema metro, a gradi velelepan poslovno-stambeni kompleks koji sebi mogu da priušte samo šeikati Bliskog istoka, tako da je sada i taj problem rešen – umesto metroa, uvažene žitelje “Beograda na vodi” će prevoziti beogradski tramvaji. Upotreba komunalne policije se i dalje razmatra.

       Inače, Mali Siniša je po završetku seanse pokazao i kvalitete budućeg velikog političara. Izjavio je da  su demonstranti blokirali saobraćaj i tako zaustavili tramvaje. Jedino je prevideo da su novinari već pre toga dobili izjavu tramvajdžije koji im je rekao da je dobio naredbu da tu stane. Naredbodavci su propustili da ga detaljno brifinguju.

       A što se tajnosti samog ugovora tiče – U pitanju je ugovor vrednosti 4,5 milijardi dolara, sa rokom završetka radova od 30 godina. Kako može neko – ma ko on bio, da ulazi u takav projekat i obavezuje zemlju poslom te vrednosti u toliko dugom vremenskom periodu – da li on to namerava da toliko dugo vlada ovom zemljom. A sve se to pravda nekakvim zaštitnim ugovornim klauzulama. Pa te klauzule su ugovorili upravo oni koji se na to sada pozivaju. Zaštitne klauzule ugovora postoje kao pojam ali njihov karakter je uže poslovne prirode – zaštite intelektualne svojine, metoda, postupaka i slično a ne zaštita od naroda kao titulara svojine, što bi pravnici rekli.

       Svečana sednica prve godišnjice Vlade – treći put – Dame i gospodo, poštovani ministri, uvaženi gosti, hvala svima što ste došli na ovu svečanu sednicu Vlade koju ove godine održavamo na prošle godine poplavljenim poljima Tamnave, rudarskog basena Kolubare, rekao je na početku svečane sednice Vlade, premijer Aleksandar Vučić. Danas je tačno godinu dana od kad smo formirali Vladu Srbije… Radili smo teško i naporno, ali ne očekujte da budem zadovoljan sa vama, kao ni sa samim sobom, jer od ovog boljeg može još bolje …

       Očekuje se da i ove godine, u najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Premijer zameni jednog od ministra, kako bi i iduće godine mogao ponovo, četvrti put, da drži svečanu sednicu prve godišnjice Vlade – tada, kako se očekuje u jednoj od novoizgrađenih kula “Beograda na vodi”

 Dragiša Čolić, 28.04.2015