Zloupotreba nacionalne frekvencije – bezobrazluk!

septembar 18, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Da najpre objasnim naslov – reč je o „dirigentskom koncertu“ Željka Mitrovića, vlasnika Pink televizije, koji je prethodio incidentu koji se dogodio u subotu 16. ovog meseca, za vreme protesta stranke „Dveri“ ispred te televizije, a kojom prilikom su, kako je saopšteno, teže poređene dve njihove novinarke.

A da me dežurni dušebriznici na čelu sa Predsednikom Republike Srbije ne bi odmah optužili da podržavam ili pravdam pomenuti incident, deklarišem se javno – veliki sam protivnik svih vrsta siledžijskog ponašanja i kad je reč o nemilom fizičkom napadu, podržavam sve mere nadležnih državnih organa koje idu u pravcu otkrivanja počinilaca i njihovom kažnjavanju, pa kako je to za mene nesporno, o tome ovde više i ne govorim.

Međutim, mene kao građanina i poreskog obveznika ove zemllje interesuje i način korišćenja nacionalnih resursa, a tu spada i nacionalna frekvencija koju je dobila TV Pink, jer ja sam dakle i suvlasnik te nacionalne imovine, pa s tim u vezi imam i neka pitanja:

  • Ako jedna parlamentarna stranka, u ovom slučaju „Dveri“ – nisam ni njihov član, ni njihov simpatizer, nezadovoljna programskim sadržajima koje emituje ta televizija, organizuje protest protiv emitovanja takvih sadržaja i programske politike te televizije, da li je u redu da njen vlsnik pusti sa razglasa klasičnu muziku, izađe pred demonstrante, i tu priredi javnu parodiju njihovog protesta – drži „dirigentski koncert“ za sve vreme trajanja protesta?
  • Može li neko iz mase sa slabijim živcima – a takvih je u ovoj zemlji sve više, da to shvati kao javnu porugu onih kojima je protest upućen – Svirajte vi Q… i dalje, ja teram svoje!?
  • Da li je u pravu vlasnik te televizije Željko Mitrović, kad kaže: Ovo je moja televizija i ja na njoj mogu da objavljujem šta hoću! (javno obraćanje javnosti 1. maja 2015)?

I sad, pošto se nemili događaj desio, da se vratimo na početak ovog teksta i s tim u vezi postavim još neka pitanja:

  • Da li je, objektivno posmatrano, to bio takav događaj dana, meseca, godine … koji je odmah, u sred vikenda, okupio sve dežurne pratioce takve politike – od Vučićevića i Sarape, do Ministra unutrašnjih poslova, koji su tom nemilom događaju, pre bilo kakve zvanične istrage, dali karakter udara na samu državu! Ja pamtim i teže događaje koji su se dešavali i dešavaju ovom narodu, al’ ne videh tako spontanu i brzu reakciju! Zar nije bar Ministar unutrašnjih poslova mogao da se suzdrži i kaže ono klasično – Počinioci su identifikovani i uhapšeni, istraga će pokazati šta je u pitanju, javnost će biti obaveštena. Zar niko od njih nije, bar onako uzgred, mogao da pomene i ponašanje Željka Mitrovića kao provokativno koje je prethodilo incidentu.
  • Prema video snimcima koje su objavili mnogi mediji, vidi se počinilac koji juri ka novinarki Pinka, ali ne stiže do nje jer ga je obezbeđenje u tome sprečilo. Kako je potom, kao što je objavljeno, ona završila u Urgentnom centru, sa polomljenim rebrima?
  • Istovremeno – to se na snimku ne vidi, dok traje ovaj osujećeni napad, čuje se vrisak druge novinarke – nju je, kako je kasnije saopšteno drugi počinilac, jer onaj prvi nije imao kad, pogodio pesnicom u potiljak , tako da je i ona završila u Urgentnom centru sa težim potresom mozga. Predsednik države, koji je povređene posetio u bolnici, je za naciju imao još preciznije podatke – nije to bilo u potiljak već između brade i uha! Inače, objasnio je zabrinuti predsednik, radi se o dobrim novinarkama i divnim osobama. Blago nama, kad Predsednik vodi takvu brigu o nama, da je čak i lično upoznat sa našim kvalitetima.

Kako nemam tu čast da lično prisustvujem konferencijama za štampu koje Predsednik održava, eto ja bih ovim putem zamolio da dobijem odgovor na ova pitanja. Ako je Predsednik zauzet, može i Dodik kao njegov zamenik, jer kako vidim taj čovek u poslednje vreme ne fali ni sa jedne javne promocije, pošto sam i ja uzoran građanin, sa odličnim karakteristikama, niti kažnjavan, niti osuđivan.

Dragiša Čolić, 18.9.2017.