Opančar „agencija“: Ova i dalje lupa

14 septembra, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

Vesna Pesic

@vestoma_Tomy

„Dosta mi je vise Djokovica. Kad ja kazem. Ima 24 slema, poslednji izvukao na zreb, jedini protivnik mu bio Laslo Djere. Bas me briga da nas/me on vise davi sa 25 im, kad imamo novi tenis koji igra Alkaraz. Plus je primitivna konzerva, djiberaj uz muziku.“

Nisu u pravu oni komentatori koji se pitaju šta se to desilo sa Vesnom Pešić, „oldtimer“ političaarkom, koja je navodno do sada često hvalila Đokovića, a sada reče to što reče i ostade živa. Ja se baš nešto i ne sećam tih njenih pohvala a sećam se da sam o njoj, njenom poznavanju tenisa i Novaku Đokoviću pisao još 2015. godine u tekstu pod naslovom Prolupala (opancar.com), a povodom jedne Novakove izjave, izgovorene u odgvarajućem kontekstu, da
„moramo da vratimo identitet narodu“, a ona pojurila da mu odgovori – zapravo više da komentariše – “Ma lupa, ali zato dobro lupa loptu”

I sad, posle toliko godina, tu smo gde smo – Novak i dalje lupa loptu, i to dobro, a Vesna i dalje lupa, s tim što je njeno stanje dobrano eskaliralo.

Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ako ga javno iznese, pa ako je to još i javna ličnost – a Vesna Pešić to još uvek jeste, onda treba sa bude spremna i na kritiku, pa da krenemo.

„Dosta mi je više Đokovića“ – Meni, kao čoveku iz sporta nije, a voleo bih i kao Srbin da Novak osvoji bar još jedan Grend slem, time obori i zadnji rekord koji zajedno sa njim drži proslavljena američka teniserka Margaret Kort i tako postane najbolji svih vremena, bogami ne samo u tenisu, već i u sportu uopšte, jer nije slučajno da su do sada u godišnjim anketama teniseri – među njima i Đoković, najčešće proglašavani i za sportiste godine u svim sportovima.

Sport, nažalost, više nije samo sport. Postao je globalna pojava koju su prepoznali i sponzori u nastojanju da plasiraju svoje proizvode – ti se izdaci već računaju na milijarde, a time i da utiču na svetsku ekonomiju, kao osnovu svetskog poretka. Dovoljno je reći da su cifre koje se pominju u aktuelnoj prodaji Mančester Junajteda, veće od milijardu eura, da je ponuđena cena za francuskog asa Mbapea 300 miliona eura, da je Novak samo od poslednjeg grend slem turnira, Njujork opena, keširao tri miliona eura, ne računajući sponzorske ugovore koji prevazilaze te cifre a čija vrednost raste u skladu sa ostvarenim rezultatima.

I sad će razne „vesne“ da računaju koliko je to para i iz toga izvlače kojekakve zaključke. Rekoh gore, nažalost što je to tako, ali zar je Novak kriv što je pošavši od tenisa kao sporta uleteo u to ludilo na koje on ne može da utiče i to u sportu koji su bogati izmislili za sebe, a on im to preuzima. Zato ga i mrze i sve su pokušavali da ga sruše – Novaku je oduzeto pravo da učestvuje na bar tri od poslednjih grend slem turnira iz razloga koji nisu sportske prirode (dva USA open i jedan Australija open), a da je i tu učestvovao ko zna o kojem broju titula bismo mi sada govorilli, ali im to nije uspelo i došlo je vreme da se prizna ko je tu najbolji. To počinju da priznaju i njegovi brojni oponenti, a karakterističan je primer Tonija Nadala, strica i dugogodišnjeg trenera Rafaela Nadala, koji nije propuštao ni jednu priliku da negira Novaka i da mu pretpostavlja Federera i Nadala, koji ovih dana reče:
„Veoma je teško odrediti ko je najbolji u istoriji, ali morate se odlučiti za Đokovića jer titule govore u njegovu korist. Iako lično mislim da je Rodžer Federer povremeno uspevao da igra tenis na višem nivou od Novaka, realnost je da u svetu sporta brojevi ne lažu, a oni govore da je Đoković bez dileme najbolji ikada“

Dakle, čak i on to priznade, pa ostade tu još samo Vesna Pešić. Ona u nastojanju da ga negira ima svoje mišljenje i o žrebanju na teniskim turnirima – nekad imaš više sreće, nekad manje, ali ako kaniš pobediti, što bi rekao Alan Ford, na kraju moraš pobediti i one najbolje.

Ona hvali Đerea – tu se jedino slažemo, i mene je taj momak oduševio i obećavam da ću sledeći put navijati za njega, čak i kad bude igrao protiv Đokovića, jer na mlađima svet ostaje, ali ne i ovog puta, zbog svega gore rečenog iz prostog razloga što ova titula Novaku više znači.

Ne bih ni o onome što preferira Alkaraza, jer on je jedan od onih mladih koji dolaze u tenis, a Novak se, u godinama kada bi mnogima od njih mogao i tata da bude, još uvek, kao jedini preostali musketar – Federer se povukao, Nadal se povlači, uspešno nosi. To treba ceniti i samo pokazuje koliko se Vesna Pešić u sve to razume i šta o tome misli.

I na kraju dođosmo i do onog da je Novak primitivna konzrva i džilber za muziku. Prvo i osnovno, niko od nas ne bira ni svoje poreklo, ni svoje roditelje. I ja bih sa ove distance, kad bih bio zlonameran, mogao da nabrajam njegove nedostatke – svi ih imamo, sem možda Vesne, po njenom sopstvenom sudu – no o tome ćemo malo posle. Ali da je Novak primitivna konzerva je parekselans budalaština. Ja sam jedan od onih koji ne propušta priliku da posle njegovih uspeha čuje i njegove pobedničke govore – emotivnije i bolje od Federerovih i Nadalovih, a Vesna Pešić bi trebala da zna da se niko od njih nije redovno školovao, jer savremeni sport ti ne pruža tu priliku i oni jednostavno ne bi bili tu gde su.

A što se muzike tiče, to je stvar ukusa, pa bih Vesnu Pešić podsetio na definniciju snobizma koju sam davno naučio od mog gimnazijskog profesora filozofije – kasnije priznatog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, Branka Pavlovića – video čovek da to ne ide nama, ko da u tim godinama pamti nekakve filozofske definicije, pa reče:
„Hajde da probamo ovako – spremate se vi za pismeni iz matematike i, naravno, to vam ide ko ovo moje o snobizmu. Radio trešti iz susedne sobe i to počinje užasno da vas nervira. ‘Gasi taj radio’, razderete se da vas svi čuju. Utrči majka u sobu i kaže: ‘Ali, sine, to je Betoven!’ Vi se trgnete i kažete: ‘Betoven! Jao što je divno – pusti malo jače’.“

A sad nešto i o Vesni Pešić, nekada respektabilnoj političarki liberalno demokratske orijentacije, jednoj od čelnika LDP-a, što je svojevremeno, početkom dvehiljaditih poentirala i ambasadorskim mandatom u Meksiku i pitanje – Vesna, da li ste još uvek član LDP-a, koji vodi onaj politički travestit Čeda Jovanović. Ako to i dalje jeste, a nisam čitao da niste, onda mi samo preostaje da ovde konstatujem da oldtajmerima kad tad prolupaju ventili.

Nole, šta je sad na redu – Melburn! Idemooooo!

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 13.9.2023.