Opančar „agencija“: Priča o parizeru

16 septembra, 2023 u rubrici Opančarski dnevnik

Braćo vernici, svi smo mi ravnopravni, reče hodža sa vrha džamije, izvadi onu stvar i poče da piša po vernicima. Izvolite – pišajte i vi po meni!

Braćo vernici – vi koji mi se klanjate, svi smo mi ravnopravni, reće vođa, izvadi parizer, kilo leba – belog „Sava“, nađe se tu i majoneza – kad se bahati, nek se bahati, može nam se, mi smo ekonomski tigar, tri režnja parizera na pola kile leba, ostaće i za večeru, sutra još samo leba da kupimo, zdravlje na usta ulazi, govorili su još naši stari.

I bi vajde od propovedi – scena 1., jutro sledeće, sabajle (ne izmišljam, dnevnik u 19, ona luksemburgška televizija N1), vernici poranili da kupe to što i vođa sa svojim doglavnicima jede – Video sam nešto, da je neki parizer, onda još neke stvari … El’ vam odgovara to, pita reporterka. Kako da ne odgovara, kaže jedan penzioner, penzija 22-23 ‘iljade …

I vredelo je poraniti – parizer na akciji 1,99 eura, jebote! I to za kilo, u eurima, lepše zvuči nego one trocifrene brojke u dinarima, ima u njemu i mesa – 3%, po deklaraciji. Uporedi to sa cenom govedine koja je dostigla cenu od 1.520 dinara za kilogram (pardon, nešto preko 13 eura, da lepše zvuči). Pa kako čovek da ne bude srećan u ovoj zemlji ekonomskog tigra.

Predsedniće, odmah ukinite tu luksemburgšku televiziju koja takve priloge pravi. Narod treba da sluša istinu i samo istinu na svojim – narodnim televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Ako to ne može – zbog onih u Evropi, kupite je. Pristaće, sve ima svoju cenu, Dajte onom direktoru Telekoma da izračuna, pristala i Premijer liga na cenu 10 puta veću od tr\i]ne. Tu su i one – uspešne, transakcije sa tv Kopernikusom – tv Prva, B92, Kurir … angažujte i te kalkulante. Imamo para, Siniša će se već snaći za nove kredite po najpovoljnijim uslovima.

Da, oterajte i idiote koji su vam ovaj performans smislili. Recite bilo šta – bio sam umoran, neispavan … Brisel, Kurti … opijen – dali mi onu zdravu hranu iz Jovanjice … šta god, poverovaće vam.

A ako ste to sami smislili, pogledajte se u ogledalo i recite sebi – ako je za vajdu, dosta je bilo, oterajte samog sebe, znate ono – čovek prilazi ma Slaviji vozaču spačeka i pita ga – Burazeru, reci mi el’si to sam pravio il’ ti je neko pomag’o?

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 13.9.2023.