Auh!

16 oktobra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kad sam jutros u dnevniku RTS-a čuo da je Olsi Rama, brat premijera Albanije, imalac američkog pasoša, koji je juče iz svečane lože stadiona JNA, za vreme fudbalske utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije, upravljao bespilotnom letelicom, zvanom dron, koja se pojavila nad stadionom sa okačenom mapom velike Albanije i abanskom zasatavom, bio priveden, a potom morao da bude pušten zbog štrajka advokata, osetio sam se neopisivo važnim. Jebote, pa ova zemlja bez tebe ne može da funkcioniše. Zamislite da je neko pokušao da izvrši državni udar ili ne daj Bože, pokušao da ubije Predsednika. Uhvate ga i moraju da ga puste – zbog štrajka advokata!

       Eto, da advokati nisu štrajkovali, pomenuti provokator bi bio uhapšen bez obzir  a što je brat premijera susedne države i u zemlju ušao sa američkim pasošem – ništa mu od toga ne bi pomoglo, jer naša policija ne trpi nikakve pritiske sa strane. Ovako, pošto su advokati u štrajku, on je ispraćen na aerodrom, sa sve svojom igračkom i bez izvođenja bilo kakvih dokaza. Šta će nam dokazi, mi ćemo reći šta je u pitanju i svi će nam verovati na reč.

       No, pusti to, ipak je to samo loptanje. Da se vratimo na one gore pomenute mnogo važnije hipotetične događaje koji bi mogli da nas strefe za vreme štrajka advokata, pa s tim u vezi imam jedno pitanje i jedan predlog.

       Ako su advokati toliko važni da se bez njih ne može, zašto ni Premijer, ni Ministar pravde neće da razgovaraju sa njima, a evo oglasila se i Predsednica Ustavnog suda koja poziva advokate da prekinu štrajk i vrate se na posao jer je njma poznato kako funkcioniše i odlučuje Ustavni sud – Znam, imam jednu ustavnu žalbu u tom sudu, predatu pre pune dve godine, za koju, kad god pitam, uredno dobijam odgovor – da je u radu.

       Znači li pomenuta izjava Predsednice Ustavnog suda da je taj sud odustao od odlučivanja po hitnom postupku u ovom predmetu, te da će i advokati dobiti odgovor na svoju žalbu ovih godina po redovnom postupku. Ako je to u pitanju, predlažem dopunu Zakona o javnim beležnicima tako što bi se propisalo da u slučaju odsutnosti advokata, njih mogu zameniti notari.

DC, 15.10.2014.