Babe i žabe

2 oktobra, 2013 u rubrici Kolumne

Đilas je otišao. Beograđani mogu da odahnu. Vladajuća koalicija ih je oslobodila te napasti. Ne znaju, doduše, ko će da ga zameni, ni kada, ali znaju da će taj sigurno biti bolji od njega. U međuvremenu iznose se sva Đilasova nepočinstva. Da je tajkun to znamo odavno, jer to se u ovoj zemlji ne prašta. Jedino ne znamo kako se obogatio, al’ to nije ni važno. Pune su novine kojekakvih lopova, čije se krađe detaljno opisuju, a ovde ništa, što naravno nije u redu, jer Đilas je tajkun sa najdužim stažom, pa bi u skladu sa tim trebao da ima i neku prednost. Ja bih ga ipak preventivno uhapsio, a za šta, to ćemo videti kasnije. Za sada je jedna stvar evidentna – pitao ga pre neki dan novinar jednog dnevnog lista za koliko je prodao svoj udeo u firmi Direct media, a on mu odgovorio – Zini da ti kažem, što je neoprostivo, a istovremeno predstavlja i povredu autorskog prava, jer kao što je poznato ova floskula je nastala još u vreme odnosa Bil Klinton – Monika Levinski. Navodno, kad je istražitelj pitao Klintona kako je upoznao Moniku, ovaj mu rekao – Zini da ti kažem!

       Udaljavam se, počeo sam o Đilasu, a prešao na Moniku. A hteo sam da pišem o Aleksandru Jovičiću, mladoj nadi SNS-a i Beograđana naravno. Čista asocijacija. Elem, da se vratim na ovog mladog jurišnika koji se, kako se već duže vremena vidi, posebno napalio na Đilasa. Čak i sad kad su ga smenili.

       Koliko ja shvatam jedna od stvari koja se sada već bivšem gradonačelniku zamera je to što je prezadužio Beograd. Pritom se iznose potpuno oprečne cifre – Đilas tvrdi da je to nešto oko četiri stotine miliona evra, što je za grad veličine Beograda, sasvim prihvatljiva cifra, dok ovi iz SNS-a tvrde da je to negde oko milijarde. Ministarka energetike, Zorana Mihajlović, ne zna tačne cifre, ali zna da je to mnogo više, pa je Đilas nedavno preko cele strane objavio oglas u svim dnevnim listovima sa tabelom o stanju duga lokalne samouprave prema podacima Ministarstva finansija i privrede iz koga se vidi da taj dug izražen u dinarima na dan 31. jula ove godine iznosi 453,74 milijarde dinara, što preračunato u evre iznosi nešto manje od 400 miliona.

       Mlađani Jovičić se ne slaže sa tim ciframa pa na TV Pinku to žustro i dokazuje. Nisam hvatao beleške, ali kako prenose Novosti, on za svoje tvrdnje iznosi sledeće argumente – Đilas je iza sebe ostavio beogradska javna preduzeća u velikim dugovima, pa tako “Beograd put” ima minus od 21 milion evra, Beogradski vodovod i kanalizacija 46 miliona, Beogradske elektrane 233 miliona, Gradska čistoća 17 miliona, GSP “Beograd” 61 milion. Pa sve to još i uz konstataciju “da je Đilas potpuno uništio gradski budžet i doveo do katastrofalnog stanja u prestonici”.

       Ne znam koje je škole Gospodin Jovičić učio, ali meni se čini da je ovde u pitanju metodologija zbrajanja baba i žaba, jer budžet grada je jedno, a budžeti javnih preduzeća drugo. Dalje, ako “Beograd put” duguje samo 21 milion, to je ništa prema dugovanjima Puteva Srbije, a koliko je poznato Puteve Srbije – a valjda i beogradski putevi tu bar po liniji resornog ministarstva spadaju, vode kadrovi Nove Srbije i SPS-a. Bilo je tu velikih afera i hapšenja i krađa, a to je priznaćete ipak drugi “kvalitet” u odnosu na dug. Isti je slučaj i sa Beogradskim elektranama – rekorder sa 233 miliona duga, koje vode kadrovi SPS-a – sve članovi vladajuće koalicije.  Interesantno je da Gospodin Jovičić nije pomenuo Galeniku iz Zemuna (i Zemun je Beograd), tradicionalnog uporišta Radikala a sada SNS-a, koju takođe vodi SPS, a mogao je po istom kriterijumu rukovođenja da pomene i železnice jer je i njihovo sedište u Beogradu.  Uz sve to, valjalo bi imati u vidu i to da po broju stanovnika, ne računajući one koji tu neprijavljeno žive i one koji dnevno u njega kao republički administrativni centar dolaze, Beograd čini više od trećine Srbije.

       S druge strane, ako se ima u vidu da su krajem 2011. godine, ukupno izdate garancije javnim preduzećima iznosile 1,7 milijardi evra, a da je sa dolaskom nove koalicije na vlast javni dug porastao za još 4 milijarde evra, onda proizilazi da je budžet Beograda, u odnosu na ostatak zemlje izvanredan – toliko dobar da ja u te cifre jednostavno ne verujem, jer mislim da je to malo komplikovanija računica, pa sa svojim znanjem i iskustvom, za razliku od mlađanog i očigledno nadobudnog Gospodina Jovičića sve to uzimam sa rezervom.

DC, 28.09.2013.