Teška tema

29 septembra, 2013 u rubrici Kolumne

Nedelja, 22.09.2013., TV Pink, udarni termin, 20h – emisija „Teška reč“, kontakt program, učesnici: Dragan J. Vučićević, glavni urednik uglednog beogradskog tabloida „Informer“ (znate ono – Ne budi majmun, čitaj Informer), kao voditelj, Aleksandar Saša Jovanović, urednik još uglednijeg portala „Telegraf“, učesnik nekolikih rijaliti programa, jedan od aktera incidenta na prolećnoj košarkaškoj utakmici Zvezda – Partizan, Stojadin Jovanović, general, bivši Načelnik Uprave saobraćajne policije, sada direktor republičke agencije za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, direktor srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, Borivoj Pajović, advokat (celo veče „držao banku“ pa voditelj nije ni stigao da ga bliže predstavi). Nedostajao je samo Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta i član komiteta za bezbednost saobraćaja, pa da tu budu prisutni svi oni koji se u ovoj zemlji razumeju u saobraćaj, i šire. Mašala!

       Tema – slučaj saobraćajne nesreće u kojoj je Aleksandar Mitrović, sin Želljka Mitrovića, vlasnika Pinka, usmrtio sedamnaestogodišnju Andreu Bojanić. I odmah da kažem, tragedija velika, tuga preteška i zbog tog deteta koga više nema i zbog ovog drugog, ne mnogo starijeg deeteta, koje u tim godinama čami u zatvoru, ne znajući ni dokle će. Razumem Željka Mitrovića i niko dobronameran mu ne može zameriti što kao otac pokušava da učini sve što može u odbranu svog sina, pisao sam već o tome. Pitanje je, međutim, opet, da li je to što čini možda i kontraproduktivno. Najpre ona dozla boga, glupava serija na sopstvenoj televiziji o “smrdljivim novinama” koje su o tome izveštavale, potpomognuta novinama u kojima je voditelj ove emisije glavni urednik, što su kako reče Saša Jovanović, jedan od gore pomenutih učesnika ove emisije, mogli da vide svi čitaoci “normalnih novina”, pa sad još i ovo. Nisam siguran da je ova emisija bila u funkciji dobre odbrane, a žao mi je i tog dečka što je još uvek u zatvoru. Uostalom, da nije tako, verovatno bi on do sada i izašao iz pritvora, gde se već predugo nalazi, a ovakve odbrane su, po meni, i jedini mogući razlog njegovog toliko dugog zadržavanja u pritvoru – da ne utiče na svedoke. A ovakvom konceptu odbrane, će ih zasigurno trebati.

       Ovakve emisije, baš kao i ona gore pomenuta serija o “smrdljivim novinama” iritiraju ne samo javnost već i pravosuđe, sudije na primer, kojima jedan napaljeni advokat, koji odmah ima  odgovor na sva i pitanja i potpitanja koja se u ovako osetljivom slučaju mogu postaviti, pa time, stiče se utisak, unapred pokušava da skrene svima pažnju na to.

       A to što rade, nije ni pravno korektno. Vrhovni Sud Srbije je još svojim saopštenjem od 5. Juna 2006. godine, rekao da je komentarisanje sudske odluke u medijima pritisak na sud, a još ako se to radi na privatnoj televiziji (sa nacionalnom frekvencijom), oca okrivljenog, onda to može da bude i gore.

DC, 24.09.2013.