Diplomata parekselans

11 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Vest – 20.02.2013.

“Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odluke Demokratske stranke da se od bivših ministara te stranke zatraži da vrate poslaničke mandate.”

Pročitao sam tekst INICIJATIVE ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI OPŠTEG AKTA (dalje: INICIJATIVA) koju je Gospodin Jeremić podneo Ustavnom sudu. Kao pravnik, po stilu pisanja, prepoznajem da je taj tekst pisao pravnik, dakle ne Vuk Jeremić, što je sasvim u redu, jer to i jeste posao advokata. Rezonujući dalje, pretpostavljam da Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kod tolikih savetnika kojima je okružen – Primakov, Fratini, Moratinos, Dejan Šahović, Džefri Saks i dr. nije došao u u Beograd i tu za pisanje INICIJATIVE angažovao nekog običnog advokata, koji ne zna da Odluka Glavnog odbora stranke po konkretnom pitanju – da se od bivših ministara traži da vrate poslanički mandat, nije opšti akt, te da stoga ne može ni biti predmet ocene ustavnosti i zakonitosti od strane Ustavnog suda.

U pitanju je, po meni, nešto drugo – politički šou udruženih kolaboratera namernih da pripomognu glavnom izvođaču radova – izvesnom Dušanu Petroviću, bivšem članu Demokratske stranke, da što više poslanika te stranke privuče u svoj poslanički klub, kao prelazno rešenje za osnivanje svoje nove stranke. Nešto slično kao poznati performans – slikanje ispred Skupštine sa falsifikovanim glasačkim listićima za vreme prethodnih izbora. Dok Ustavni sud ne donese svoju odluku, formiranje novog poslaničkog kluba će biti završeno, tako da je svrha postignuta bez obzira kako Odluka Ustavnog suda bude glasila – Nema šta, diplommatski manevar Par excellence, što se od ovog svetskog diplomate i očekuje.

U prilog ove teze ide i fotografija Vuka Jeremića – objavljena na naslovnim stranama poznatih tabloida (verovatno i drugih svetskih listova), gde ovaj zvaničnik najveće svetske organizacije ide pešice – sa sve INICIJATIVOM, da je lično uruči Ustavnom sudu.

A da bi stvar bila do kraja poštena, postarao se sam autor ovog performansa:

“Ako sud kaže da je ova odluka u skladu sa Ustavom, obavezujem se da podnesem ostavku na mesto poslanika……”

To što je u međuvremenu posao cepanja Demokratske stranke i formiranje novog poslaničkog kluba od dela te stranke završen, nema veze!

I dalje, poentira asom ovaj poznati teniser – Predsednik teniskog saveza Srbije, koji je i taj mandat poneo sa sobom u Njujork, po sistemu – a šta da radim bez te i one poslaničke funkcije kad se vratim iz Njujorka. Izdržaće oni u međuvremenu bez mene, jer ja sve to radim zbog njih a ne zbog sebe!: 

“Međutim, ako se ispostavi da je Đilas naterao Glavni odbor stranke na antiustavno delovanje, bilo bi očekivano da on podnese ostavku na sve funkcije”

Sad već dalje ne razumem – otkud sad Đilas u priči! INICIJATIVA je uperena protiv odluke Glavnog odbora, a ne Đilasa. Uostalom, koliko znam, Đilas se ne bavi tenisom nego košarkom!

Gospodine Jeremiću, može li jedan besplatni pravni savet – bez brige, neću Vas za klijenta, ne dopadate mi se. Raspitajte se kod svojih savetnika nije li inkompatibilno da budete istovremeno i Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i poslanik Narodne skupštine jedne od država članica te iste organizacije, pa hitno podnesite ostavku na jednu od te dve funkcije.

DC, 20.02.2013.