Doručak kod Obame

7 februara, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ima raznih vrsta doručaka. Pored onih na koje obično mislimo kad ujutru svratimo kod svog pekara na „300 grama sa sirom“, postoji i Doručak kod Tifanija – kultni film sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi, pa Doručak sa Frostom (Breakfast with Frost), čuvene talk show emisije Dejvida Frosta sa najpoznatijim svetskim državnicima koje su početkom devedesetih, nedeljom u 9, išle na BBC-u – smatralo se da su njihovi mandati verifikovani tek posle gostovanja u ovoj emisiji, pa Doručak sa Obamom…

       Ubeđen sam da je mom omiljenom Bimboju, Zoranu Babiću, šefu parlamentarne grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, posle onog „300 – 500 grama sa sirom“ ovaj poslednji doručak najmiliji. Sad ima šta da priča po povratku u Vrnjačku Banju – How do you do, nice to meet you, rekao mi je Obama, na šta sam mu ja spremno odgovorio ono što sam sve vreme trenirao u avionu – Hvala i ja tebe! Za razliku od njega koji je to rutinski obavio, njegovom partijskom drugu Vladimiru Marinkovića nije bilo lako, jer se toliko spetljao kad je video Obamu, da je sve vreme očekivao instrukcije od Babića, kao da su u Skupštini pa pita kako će da glasa. Nenad Popović je iskusno odmah zaskočio Obamu sa teškim pitanjima – Do skoro je on (Nenad) bio veliki zagovornik ulaganja na Kosovo, a sad nam ovi njegovi (Obamini) Šiptari ni Trepču ne daju! A iskoristio je priliku i da mu skrene pažnju da ovo što rade sa Rusijom nije u redu. Ivici Dačiću nije bilo teško sa Obamom, a imajući u vidu njegov šarm i znanje engleskog, ni sa Mišel sa kojom se baš raspričao. Bila bi to repriza njegove nedavne nezaboravne posete Argentini, da nije primetio oštre Obamine poglede u stilu – jesi li ti došao na doručak ili da motaš Mišel! Nakon toga nije stigao ni da prisutnima otpeva „Miljacku“, onako na sabajle. Najlakše je bilo Vuku i Dani, koji su sa Obamom i Mišel već stari znanci tako da su se onako rutinski pitali – Gde si brate, Šta ima i tako to. Dana je iskoristila priliku da kao član upravnog odbora NIS-a prenese Obami pozdrave od Bajatovića, dok Vuk nije propustio priliku da onako usput napomene da je opšte poznato da bi on bio bolji ministar inoistranih poslova od Ivice Dačića, pogotovu kad je video kako je ovaj navalio na Mišel. Da zaboravih, Obama ih je zabrinuto upitao – Gde je ove godine Vladimir Bozovik?

       Šala na stranu, ali oduvek sam se pitao ko određuje spisak ovih abonenata. A eto i prilike za Dragana J. Vučićevića da zapita „vašingtonsko-berlinske-briselske kreatore kolektivnih sudbina” po kom kriterijumu oni dele ove pozivnice, jer meni je to krajnje sumnjivo.

DC, 06.02.2015.