Dva oka u glavi

7 decembra, 2013 u rubrici Kolumne

Povodom zakazane, a iz tehničkih razloga otkazane promocije knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, koja je ovih dana trebala da bude održana u Novom Sadu, dobili smo od organizatora – Saše – ortodoksnog „prečanina“ i Jelene, zvane Helen, Beograđanke, koja je svojevremeno bila kidnapovana od pomenutog Saše, a sad ni puškom ne možeš da je vratiš, simpatičan e-mail:

       „Dobri naši Beogradjani – kažu da loše stvari dolaze iz Beograda, a mi se baš iskreno obradovali kad smo dobili vaš mejl. Lažu politicari jedni – niko neće zavaditi dva oka u glavi, Beograd i Novi Sad, a  posebno što bi mi deo Beograda, koji je ovde u Novom Sadu, oko izbio kad bih nastavio ovako da lajem, pa bih onda bio ne samo ćopav, već i ćorav, što bi neminovno dovelo do daljeg otkazivanja promocije OPANČARA, a to bi mi, razume se, najteže palo.

       Baš mnogo mislimo na vas i cesto vas pomenenmo u pričama, pa nam je još draže što ste se javili. Ja sam prebio nogu pa ne mogu da kucam. Jes’ da ne kucam nogama, ali mi je teško da se krecem (od kreveta do kompjutera). Ništa strašno, samo sam pronašao rupu koja može da primi moj skočni zglob i da ga uvrne, pa mi je kao uspomena na rupu ostao uvrnut skočni zglob.

       Nadam se da će mi iduće nedelje već biti bolje, mada, imajući u vidu moju godinu proizvodnje, to nije sasvim sigurno. U svakom slučaju javićemo se. Jedva čekamo da vas vidimo i da se lepo izdivanimo (u našim krajevima kada se izdivaniš to podrazumeva i da si se najeo k’o nezdrav  – a naravno, ‘di ćete jesti zdravo do u Vojvodini. Spremio sam vam obilazak restorana koji imaju sve neka jela sa čudnim imenima (šufnudle, šnenokle, rinflajš, gomboce i sl…) u čemu se može pronaći i odgovor zašto su Vojvođani niski za svoju težinu (da se tako stručno izrazim). Jeleni  će srce bilo puno, kad čuje da ste se javili.  Otišla je da paja sojim poslovima po gradu. Sada kada ja lezim, ona je veliki beli lovac.”

 

Dragi Sale,

       Bilo nam je žao kad smo čuli tu priču o rupi i skočnom zglobu, mada ne kažeš gde su ti tu nogu prebili. Ne bismo želeli da čujemo da ti se to desilo i sa drugom nogom, jer bi onda postojala osnovana sumnja da ti je to Helen učinila. U svakom slučaju – pazi! Ona se izdaje za Beograđanku a kako saznajemo iz poverljivih izvora ona ima neke veze i sa Zemunom.

       Veoma su nam se dopala tvoja istraživanja po pitanju mesta održavanja promocije. Gledaj da to bude u vreme svinjokolja. U tom slučaju reci im da na meni stave i malo švargle, kavurme, čvaraka …. a o knjizi ćemo posle.

DC, 07.12.2013.