Ekonomski diletantizam – ili: o babi i kreatorima ekonomskog ambijenta

19 decembra, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Početkom devedesetih godina prošlog veka živeo sam u Londonu i radio kao self employed (samozaposlen) što bi ovde odgovaralo pojmu privatnog preduzetnika. Iz tog vremena mi je i podatak koji se tamo krajem svake godine u vreme diskusije o budžetu za narednu godinu stalno ističe, da 75% bruto nacionalnog dohotka Velika Britanija ostvaruje iz te vrste preduzetništva ili samozapošljavanja dok se od velikih privrednih sistema – a tamo ih itekako ima, ostvaruje preostalih 25%.

       U skladu sa tim podatkom je i pažnja koju država posvećuje i budžetu i privatnom preduzetništvu. Kad je reč o budžetu, prvo što ćete uočiti je da se o njemu javno diskutuje kao o najvažnijoj stvari u godini, a u sklopu toga o privatnom ptreduzetništvu i najviše, što je i razumljivo, jer veliki privredni sistemi sa svojom organizacionom i kadrovskom infrastrukturom će se i sami u svom biznisu snaći.

       Drugo što valja istaći je da je bavljenje privatnim preduzetništvom mnogo jednostavnije nego ovde. Vi ste prosto bombardovani perfektno sistematizovanim materijalima sa do krajnosti uprošćenim a istovremeno perfektnim objašnjenjima koja su svakom razumljiva i vama ostaje jedino da ih složite u registratore – nema potrebe ni za stručnim savetovanjima, ni za službenim mišljenjima, objašnjenjima, tumačenjima i sl.

       Dalje, što je posebno značajno, tamo nema propisa donetih danas sa primenom od sutra a o retroaktivnoj primeni da i ne govorimo. Mogao bih još toga da nabrajam, ali mislim da je i ovo dovoljno za zaključak da bi svako poređenje sa situacijom kod nas bilo besmmislleno. Ovde je još uvek prisutno shvatanje iz komunističkog perioda da su privatni preduzetnici kulaci i samim tim protivnici socijalističkog načina privređivanja zasnovanog na državnom upravljanju, kasnije samoupravljanju, a “nova vlast” se ničim nije potrudila da tu dogmu otkloni – naprotiv, otišla je korak nazad povratkom na državno upravljanje. Ovde se najviše ceni rad u državnoj službi, zatim rad u državnim predizećima a potom, po rejtingu znatno niže, rad u privatnom preduzetništvu. U Velikoj Britaniji koju sam gore uzeo za primer, gradacija je totalno obrnuta.

       I na kraju, što je i povod ovog teksta, ponašanje Poreske uprave prema privatnim preduzetnicima tzv. paušalcima, kojih je među njima i najviše, a koji porez plaćaju u iznosima utvrđenim Rešenjem  Poreske uprave. Oni ta Rešenja čekaju od 2014. godine u strahu da će razrezane cifre biti znatno veće od prethodnih – instrukcija je da se porez izmiruje na bazi prethodnih Rešenja, jer to se desilo i 2014 godine za prethodni dvogodišnji period, a oni će morati sve to da izmire u roku od 15 dana po dobijanju Rešenja. Nakon toga slede prinudna izvršenja i blokada računa. Procenite sami koliko će privatnih firmi nakon toga da bude ugašno, pa pokušaajte da takav tretman privatnih preduzetnika uporedite sa tretmanom u svetu o čemu je gore bilo reči.

       I na kraju, da malo razvedrim stvari, pričam pre neki dan o ovome sa prijateljem i kažem da o privatnim ptreduzetnicima niko ne vodi računa, a on mi reče – Ćuti, možda je tako i bolje. Zamisli da im pomaže Vučić, koji ima običaj da stranim investitorima obećava naajpovoljnije uslove u regionu. I sad zamisli situaciju da se pojavi neka damping ponuda iz Albanije, na primer, i vi treba, u skladu sa obećanjem Premijera, na to da date još povoljniju ponudu.

       Očigledno je da je ovde u pitanju ekonomski diletantizam, a kad je o tome reč – nisam vam odavno ispričao ni jedan vic – Učiteljica pita decu: – Šta znači reč OČIGLEDNO? Javlja se mali Marko: – Pa, drugarice učiteljice, evo ovako… Moj tata vozi MERCEDES, mama vozi BMW, a baka vozi DŽIP – OČIGLEDNO – mi imamo para! Učiteljica: – Bravo, Marko, odlično si ovo objasnio! Da vidimo dalje, ko se javlja? Perica! Ajde, Perice, objasni nam ti, šta znaci reč OČIGLEDNO? Perica: – Moja baka svako jutro ide na livadu. Ispod leve miške nosi ALGEMAJNE CAJTUNG, a ispod desne VAŠINGTON POST. Učiteljica (zbunjeno): – I onda, Perice, šta je tu očgledno? Perica: – Pa, evo ovako. Baba ne zna nemački, a nema pojma ni engleski – OČIGLEDNO ide da s…!

Dragiša Čolić, 19.12.2016.