Evropo dokle! ili „Politika je kurva“ (3)

septembar 11, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Koja bi ovo hronika bila, ako naajpre ne iznesem fakta – „Srpska lista“ sa Kosova je dobila saglasnost da pruži nedostajuću podršku Ramušu Haradinaju u njegovom pokušaju da formira Vladu Kosova, pa će tako Srbi, zajedno sa njegovom strankom „Ratna koalicija“ i strankom Bedžeta Pacolija, formirati zajedničku koaliciju koja će činiti buduću vlast Kosova. U toj vlasti Srbi će sa svojih devet poslanika u Skupštini Kosova, dobiti tri ministarska resora i šest mesta pomoćnika ministra.

Po tu saglasnost je delegacija „Srpske liste“ došla u Beograd, gde ih je primio i befel uručio – „Srbi sa Kosova znaju šta je za njih najbolje“, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, lično! Wau! To je onaj isti Marko Đurić kome su pre neki dan, zajedno sa Mladenom Šarčevićem srpskim ministrom prosvete, kosovske vlasti uskratile ulazak na teritoriju koju svi, a naročito ova vlast, ponosno nazivamo „Kosovo je Srbija“! Vratili su nas sa granice kao švercere, reče tada Marko Đurić!

I, kao što to u naročito važnim i svečanim trenucima biva zakazana je konferencija za štampu na kojoj su – novinari k’o novinari!, postavljali raznorazna pitanja koja se predstavnicima ove novoosnovane koalicije – kako predstavnicima „Srpske liste“ tako i predstavniku države Srbije Marku Đuriću, nisu dopala, pa su u skladu sa tim i reagovali i bogami u tim reakcijama pošteno izrezilili one iz opozicije. – Neće valjda oni da nam pričaju o patriotizmu, do onog najdirektnijeg, što je izgovorio među njima najvažniji, ha(ha)rizmatični Marko Đurić – Sram da ih bude!

Na pitanje koje je potom usledilo – Da li vi pokušavate da priču sa suštine sada skrenete na nekakvu opoziciju koja realno sa ovim nema nikakve veze, Marko Đurić je odgovorio pittanjem – Da li smo vi i ja bili na istoj konferenciji, iz čega je valjda trebalo da bude jasno – to što ste čuli, čuli ste.  I na ostala direktna pitanja i podsećanja na ranije izjave – na primer, da se nikada neće rukovati sa Ramušom Haradinajem, Đurić je bio onoliko jasan koliko je to bio i kod prethodnih pitanja – Stav vlade Srbije je jasan, Ramuš Haradinaj je za nas i dalje ratni zločinac i lice sa poternice.

I sad je valjda i svima nama sve jasno, sem pitanja – kako ćemo i ko će dalje da pregovara sa ratnim zločincem i licem sa poternice, jer koliko je meni poznato pregovori sa Kosovom nisu još završeni, a takvi se pregovori ne mogu voditi bez suprotne strane i onoga koji je sada na suprotnoj strani glavni, a to je Ramuš Haradinaj, ratni zločinac i lice sa poternice! A nisam ja izgradio lik Haradinaja, onakav kako ste ga predstavili – o „žutoj kući“, vađenju organa, ubistvu beba u kolevci i svačemu još da ovde ne nabrajam. Nisam ga ja proglasio ratnim zčočincem … uveo Francuskoj sankciji što nam ga nisu isporučili … A nisam ni započeo rat sa Kosovom u kome je sve to ludilo nastalo, pa sad tražite da takvoj osobi damo podršku da formira Vladu Kosova … pa onda pričate sve te nebuloze – ako niste za savez sa Haradinajem, vi ste za veliku Albaniju. Pa da li se vi u Briselu uopšte za nešto pitate ili samo izvršavate njihove naloge. Zar niste mogli da kažete bar – nemojte njega, kako to narodu da objasnimo, dajte nekog drugog! U svakom slučaju – Gospodo, ja ne znam šta vašu sreću kvari, ali to opozicija, bar u ovom momentu, sigurno nije.

Ima međutim možda u tome i nečega duboko smislenog. Odavno se postavlja pitanje ko će i kako da „proguta žabu“. Nije li ovo pokazna vežba koja bi jednog dana mogla da bude upućena Srbima sa Kosova, a i svima nama koji se oko toga zamajavamo – Vi znate šta je za vas najbolje i mi nemamo nameru da vašoj sreći stajemo na put. A tu će odluku saopštiti neki Marko Đurić, ovaj ili neki drugi – naći će se već neko.

Dragiša Čolić, 11.9.2017.