I šta sad!?

20 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Da li ste ikada razmišljali da bi to moglo i vama da se desi – danima je nacija uzbuđena zbog bahatog ubistva jednog mladog čoveka nasred gradskog mosta koji je imao tu nesreću da mu se pokvari automobil baš na putu kojim je prolazio jedan osioni vozač, koji ga je pokosio i pobegao. I, jednog dana otvorite novine i pročitate da ste vi taj bahati, osioni i surovi ubica. Uz to i cela priča – da ste išli kod uticajnog političara koji vam je obećao pomoć kako da vas ne pronađu. Pa onda, kako će to biti rešeno tako što će policija „navatati“ nekog od njihovih dežurnih klijenata kome i onako preti robija za neke druge grehe, pa mu je sve jedno da li će da robija za to ili nešto drugo, koji u tom „dilu“ može čak i dobro da prođe. Sve to sa urednom napomenom da priča potiče iz pouzdanog izvora, direktno iz policije.

       Dok se vi ježite pri pomisli koji će pakao tek da vam se dešava, čitaoci popularnog tabloida, još poularnijeg autora, komentarišu – Ma znao sam ja njih još od ranije, nju posebno … i šta im sad vredi sve to što imaju i ime koje su stekli…. Na drugoj strtani, vama počinje sve da se ruši. Do juče vam se činilo da ste na vrhu, sad ste na dnu … Stižu vas prateći problemi. Suprug, zabrinut, dobija neke stomačne probleme zbog kojih mora hitno da bude operisan, jedva ostaje živ. Deca – o njima ne stižete ni da razmišljate kako im je kad im vršnjak iz kraja kaže: tvoja majka je ubila … Nesrećni roditelji brutalno ubijenog mladića danima protestuju na mostu tražeći da policija otkrije ime ubice. Televizija to prenosi. Protestu se priključuju i građani … očekujete da se pojave i na vašim vratima, jer policija neće da kaže vaše ime, a mnogi od njih samo to čekaju.

       A onda, vest – Policija rešila ubistvo Luke Jovanovića. To je Marko Milićev, poznat policiji, koji je pobegao u Tursku. Uhapšeno je pet njegovih prijatelja koji su zajedno sa njim bili u „mini morisu“ u momentu nesreće! Oni će odgovarati za pomoć u prikrivanju izvršioca ovog krivičnog dela, čime mu je omogućeno da pobegne iz zemlje.

       I, šta sad? Sme li tu da bude kraj? Šta je sa vama, sa vašom porodicom – može li iko da vam nadoknadi ono što ste pretrtpeli. Šta je sa uglednim tabloidom, još uglednijeg autora? U celoj priči oni su jedino profitirali – tiraži su bili rekordni! Šta je sa proverenim izvorom iz policije? Hoće li i dalje zadržati taj status? Novine ne moraju da otkriju ko je izvor njihove  informacije! Da li je baš tako? Šta ako je informacija data činjenjem krivičnog dela, pa bila ona tačna ili netačna. Po zvaničnoj verziji – netačna! I to informacija koja je izazvala uznemiravanje javnog mnjenja, što je takođe sankcionisano kao posebno krivično delo. Znači da list štiti izvršioca krivičnog dela, a i to je krivično delo … Ima još toga, ali nije li i ovo premnogo.

DC, 19.08.2014.