I tvoja majka je kurva!

11 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Verovatno se sećate, kad ste bili deca, pa se pofrkate sa drugarima i jedan drugog uhvatite u nekom muvanju, onda onaj koji nema šta pametnije da kaže, hitro optuži onog drugog za nešto – a i ti si …… Taj metod svađe je poznat pod nazivom „i tvoja majka je kurva“.

       No, ono što priliči deci ne priliči odraslima. A naš premijer je odrastao čovek. Gledam pre neki dan, na konferenciji za štampu, novinari po ko zna koji put postavljaju pitanje kad će biti objavljen ugovor s „Etihadom“ o prodaji JAT-a i po ko zna koji put dobijaju odgovor da će taj ugovor biti uskoro objavljen. A potom nastavak – A šta vi očekujete da vidite? Videćete da je taj ugovor čist kao sunce! Da niko nije uzeo pare! Nismo mi kao oni. Pominje se potom prodaja „Beopetrola“, „Lukoila“, videće se ko je pljačkao ovu zemlju … Ne znam za koje Vlade su te firme prodate. Možda i nisu za vreme Vlade DS-a, ali više nije ni važno, sve se trpa u jedan koš. Potom dolazi na red Vlada Mirka Cvetkovića i ugovor sa „Fijatom“. Otkud sad i to – do sada su se tim poslom svi hvalili, a najviše Dinkić, njegov dojučerašnji ministar privrede i finansija. Mirka niko nije pominjao. Sad ga pominju!

       Navodno, u tim ugovorima postoji klauzula da se oni ne objavljuju zbog poslovne tajne – tako je, navodno, zahtevao ino partner! Govorim o poslovima koji su moja uža specijalnost. Mogu da postoje klauzule koje predstavljaju poslovnu ili državnu tajnu. Ali to ne može da bude ugovor u celini, trgovačkog karaktera, pogotovu ako je jedan od partnera država koja mora da ima transparentne mehanizme kontrole i prihodne i rashodne strane budžeta.

       A novinari, ko novinari – što gore to bolje. Lepa tema, pogotovu ako se ima u vidu da je dan uoči pomenute konferencije za štampu, BIRN – balkanska novinarska istraživačka mreža, u nedeljniku „Vreme“ objavila uslove ugovora sa „Etihadom“ – uslove koje, ako su tačni, naša strana itekako ima razloga da krije. Kutija je otvorena. Više se ne postavlja pitanje – kad će se objaviti ugovor s „Etihadom“, već da li je ono što je objavljeno u „Vremenu“ tačno ili nije. Mirko Cvetković i oni njegovi sa tim nemaju ništa. Oni neka odgovaraju za svoje ugovore, ako ima razloga. Ne znači da ako niko nije uzeo pare, da je sve u redu. Možda je u pitanju loš ugovor. A ako to nije važno, pustite iz zatvora onog direktora aerodroma „Beograd“ što nije uspeo da proda servisne usluge aerodroma za unapred određenu cenu sa naše strane, pa je samim tim naneo štetu aerodromu za toliko i toliko … iako je aerodrom posle tog posla živnuo. Ili, otkud to da nabavka satelita za koju se sudi bivšem ministru odbrane nije tajna, a prodaja JAT-a jeste. Dokle te razlike u kriterijuma i selektivnoj odgovornosti.

       Počeo sam sa onim dečijim metodama. I odrasli se time koriste – kad treba, s tim što su te metode usavršili. Svako ima svakoga za nešto i to funkcioniše dok ne pukne. A onda dolazi do problema.

DC, 09.08.2014.

       P.S. Aleksandru Vulinu, Ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih staranja u Vladi Republike Srbije raste rejting – jutros, 10.08.2014. godine, u prvim jutarnjim vestima na RTS-u objavljena je njegova izjava kojom se demantuje obećanje Premijera – Ugovor s „Etihadom“ će biti objavljen tek kad oba partnera na to budu pristala. A onaj tamo neće! Ostadosmo uskraćeni za saznanje da je ugovor s „Etihadom“ „čist ko suza“.