Indecent proposal (Nepristojna ponuda)

1 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

Kad kažete detetu da ćete mu kupiti čokoladu ako bude dobro, to je pristojna ponuda. Kad kažete detetu da ćete mu kupiti čokoladu sa lešnicima od 300 grama ako prekine igru i ode da vam kupi cigarete, to je nepristojna ponuda, jer ste dete stavili u dilemu – da prekine svoju omiljenu igru zbog svoje omiljene čokolade.

Kad Robert Redford ponudi Demi Moore 1.000.000 dolara da spava sa njim, to je nepristojna ponuda, jer Demi voli tucanje mada joj se baš i ne tuca sa njim, ali voli i million dolara. A da joj je rekao da je toliko voli da bi joj i zvezde skinuo sa neba, ona bi se možda potucala sa njim i fraj.

Da je Tomislav Nikolić, u okviru razgovora o saradnji sa Haškim tribunalom, postavio pitanje o mogućnostima da srpski osuđenici služe izrečene kazne u Srbiji, pa u sklopu tih razgovora ponudio i “umereniji nastup Srbije” na predstojećoj raspravi u Ujedinjenim nacijama o radu tog tribunala, onda bi to bila pristojna ponuda. A ako uoči samog održavanja te rasprave – kad je već kasno za bilo kakve promene, ponudi Tribunalu čak i odustajanje od učešća na toj konferenciji, pod uslovom da srpski osuđenici služe izrečene kazne u Srbiji, onda je to nepristojna ponuda.

A ako tu nepristojnu ponudu još i pošalje preko svog specijalnog izaslanika, svetski poznatog radikala Olivera Antića, onda je to katastrofa i ne treba da bude iznenađenje što je „Hag šokiran Nikolićevom trgovinom, jer bi oni u Srbiji bili tretirani kao heroji i imali povlašćene uslove u srpskim zatvorima“, čime je ta inicijativa upropašćena i za buduće vreme, pa makar bila pokrenuta i putem pristojne ponude. A siroti Vuk Jeremić, koji na pripremi te konferencije mesecima radi, može samo da plače, jer su tvorci ovakvog tribunala konačno dobili neke „argumente“ kojima tamo mogu da mašu.

Tomislav Nikolić mora da menja savetnike. Nema tog predsednika države koji se u sve razume i nije u tome problem, već u izboru savetnika – a to je isključivo njegova odgovornost. On mora da izađe iz kruga bivših radikala, partijskih drugova, rođaka, prijatelja po tazbini ili pečenju rakije i sličnih i da proširi taj krug i na ljude drugih profila, jer će njegovo vođenje države da se pretvori u porodičnu manufakturu iz filma Maratonci trče počasni krug.

DC, 28.03.2013.