Kadrovska politika mediokriteta – nastavak

6 marta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Gde ovog nađoste – U objašnjenju onoga što sam pre neki dan napisao pod naslovom Kadrovska politika mediokriteta, rekao sam:  Mediokritet označava osrednjost, a kad je reč o ljudima – čoveka osrednje sposobnosti i umne vrednosti, te da od toga postoji i gore.

       Evo na primer – U listu “Alo” od 04.03.2015., autorka Ivana Žigić, u tekstu pod naslovom  STUDENTSKI PUT ŽELJKA SERTIĆA, opisuje školske muke Ministra privredne, pa kaže:

       “Iako je prvi čovek Vlade Srbije Aleksandar Vučić bio jedan od najboljih studenata, što i danas sa ponosom ističe (to on priča – ne sporim, ali ne čuh to ni od koga drugog, prim. DC), u kabinetu mu sedi ministar privrede Željko Sertić, čiji je „akademski“ put prava mala tragikomedija!”

       I dalje: Fakultet je napustio posle šest godina bez diplome, na višoj dao samo tri ispita, a diplomirao na „Unionu“, mada ne zna tačno kad.”

       “Ministar je, naime, studentske dane počeo neslavno na fakultetu u Novom Sadu, da bi deceniju kasnije okušao sreću na višoj školi, ali mu ni ta rabota nikako nije išla. Za nekoliko godina jedva je uspeo da položi tri ispita. Izgleda da mu to nije bila prepreka da postane prvo predsednik Privredne komore, a zatim i ministar. Da ne bi privatnog fakulteta, ko zna da li bi ministar danas imao diploma.

       Naime, kako su za „Alo!“ potvrdili na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, ministar privrede je studije u toj obrazovnoj instituciji upisao davne studentske 1986-1987. Ipak, ni za šest godina koliko je studirao, nije uspeo da dobije diplomu.

       Uporan, Sertić je, kako nam je sam juče potvrdio, studije kasnije upisao i na Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu. Kako saznajemo, nakon deset godina pauze, u svojoj 35. godini, tu školu, tadašnju Višu ekonomsku, upisao je 2002. …   

       … Iako je na dvogodišnjim studijama bilo ukupno 18 ispita, Sertić se zaustavio nakon trećeg, te se njegovo studiranje u toj školi neslavno završilo!

       Nakon poražavajućih studentskih godina, prilikom dolaska na funkciju prvog čoveka PKS, Sertić je ipak sa sobom poneo diplomu, i to privatnog beogradskog Fakulteta za poslovno industrijski menadžment „Union“. Nažalost, ni sam Sertić juče nije znao da nam kaže kada je tačno diplomirao na tom fakultetu – Mislim da je to bilo 2012, mogu sutra da vam potvrdim, nisam siguran, a trenutno sam na putu – rekao je Sertić za „Alo!“! Šokantno, zar ne?”

       Vladajuća Srpska napredna stranka ima ozbiljan problem sa kadrovima. Čak da za moment i zanemarimo poraznu činjenicu da se za dve godine bira četvrti ministar privrede, tri ministra poljoprivrede, tri ministra finansija i tri ministra prosvete, postavlja se pitanje – gde ovog nađoše? Šta je to njega preporučilo za najviše privredne funkcije u zemlji – najpre za Predsednika Privredne komora Srbije, a potom i za Ministra privrede. Čini se da za ono prethodno postavljenje niko nije ni obraćao posebnu pažnju, jer privredne komore, koje su po zakonu “interesne, samostalne i poslovno-stručne organizacije privrednih društava, preduzetnika i drugih oblika organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost i koje povezuje zajednički poslovni interes na određenom području ili teritoriji u Republici Srbiji”, su kod nas izgubile svaki smisao. Onog prethodnog Predsednika su uhapsili zbog malverzacija sa stanovima, a onda su doveli ovog čoveka da koordinira rad najviše  privredne asocijacije u zemlji! Nije se iskazao ni kao privatni preduzetnik. Vodio je više firmi – sve bezuspešno. A kratko vreme nakon toga – Ministar privrede! Mašala!

       Kakva privreda, takav i ministar. To je jedina logika u celoj ovoj priči.

D.C. 05.03.2015.